חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
EN

דיון בוועדת הצעירים: זכויות נשים לאור המהפכה המשטרית

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

מנהלת קידום המדיניות של זולת, נעה פינטו, השתתפה בישיבה מיוחדת של ועדת הצעירים בכנסת בנושא השפעת המהפכה החוקתית על נשים ולהט”בים. פינטו הציגה בפני משתתפות הישיבה ויו”ר הוועדה ח”כ נעמה לזימי, את נייר העמדה של זולת מאת עו”ד רעות גלבלום: “במושב האחורי: המהפכה המשטרית מסיגה לאחור זכויות נשים”.

להלן דבריה המלאים:

“הוזכר פה הסיפור של שריון הנשים בועדה לבחירת שופטים ואני רוצה להגיד שאחד הפרויקטים שאנחנו מקדמים עכשיו ב”זולת” הוא פרויקט שבו חברי וחברות כנסת לשבעבר מגיעים לכנסת, נקרא צו חירום, ובמסגרת הזאת בין השאר הגיע ח”כ מוסי רז לדיון בועדת חוקה, והציע את השינוי שמי שמונו מתוקף תפקידם (שר או שרת המשפטים, נשיא או נשיאת העליון) לא יספרו לצורך שריון הייצוג המגדרי בועדה. התיקון הזה התקבל, ומאז בכל פעם שח”כ רוטמן מקריא את החוק הוא קורא לו “תיקון מוסי רז”, ואתמול ח”כ לשעבר מוסי רז אמר על זה שהוא סידר את הוילון של הטיטאניק.

והוא צודק, ברור לכולנו שהוא צודק. עם כל הכבוד לכמה נשים יהיו בועדה לבחירת שופטים ברור לנו שזה לא הסיפור. הסיפור הוא השתלטות פוליטית של הקואליציה, קואליציה גברית מאוד אגב, על הועדה לבחירת שופטים, שבפועל מרוקנת מתוכן את התפקיד של בית המשפט כבלם לממשלה ולכנסת וכמגן לזכויות אדם ולזכויות נשים בפרט.

רוטמן, סמוטריץ’ ולוין כל הזמן מנסים להגיד שאנחנו זורעות בהלה, שאנחנו היסטריות, שלא יהיה כאן “סיפורה של שפחה”. אנחנו לא היסטריות – אנחנו פשוט קראנו את ההסכמים הקואליציונים. אנחנו פשוט קראנו את הצעות החוק. אנחנו פשוט מבינות מה אתן מתכננים לנו. אם לא רציתם שנתקומם אולי הטעות התחילה בלאפשר לנו ללמוד לקרוא. מי שקראה את ההסכמים והחוקים היא עו”ד רעות גלבלום שכתבה נייר עמדה מפורט של מכון זולת על כל הסכנות שהמהפכה המשטרית והממשלה הזאת בכלל מייצרת לנשים. המהפכה המשטרית והחלשת מערכת המשפט לוקחות מאיתנו את הכלי של בית המשפט שהיה כלי מרכזי וקריטי במאבק לזכויות נשים בארץ. בזכותו נשים נכנסו לועדה למינוי דיינים ולדירקטוריונים של חברות ממשלתיות, לקורס טיס; הוא דאג להפסיק השתקה של נשים למשל ב”קול ברמה”; למתן את האפליה בבתי הדין הרבניים ועוד.

אבל צריך לזכור גם לא לראות את החלשת מערכת המשפט במנותק מהאג’נדה של הממשלה הזאת, בסוף מדובר בכלי, והאג’נדה של הממשלה הזאת היא בפירוש אנטי-נשית, היא מסכנת אותנו, את הבטחון שלנו ואת הזכויות שלנו. אנחנו רואות את זה ביוזמות לשנות את התבחינים לנשיאת נשק, אנחנו רואות את זה בסירוב להצטרף לאמנת איסטנבול, בהרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים, וכמובן עכשיו עם חוק האיזוק האלקטרוני.
.
הממשלה הזאת מפקירה אותנו, מסכנת אותנו, ואז גם מונעת מאיתנו להגן על עצמנו בבית המשפט. הסכנות האלה מסוכנות כפליים כמובן למי שהיא גם אישה וגם שייכת לאוכלוסיה מוחלשת אחרת. לנשים להט”ביות, ובפרט לנשים טרנסיות. לנשים מזרחיות, לנשים שחיות בעוני – שעכשיו גם מאבדות את האפשרות לרכוש את דירת הדיור הציבור שלהן, לנשים פלסטיניות שחיות תחת כיבוש שהולך ומעמיק תחת הממשלה הזאת. המהפכה המשטרית מסוכנת לכל מי שהיא חלק מאוכלוסיה מוחלשת, ואם את גם אישה וגם חלק מעוד אוכלוסיה מוחלשת – היא מסוכנת לך כפליים.
.
אני רוצה לסיים בזה שאסור לנו להסתפק במאבק לעצירת ההרס שהם זורעים כאן. שמותר ואפשר וצריך לחלום על שוויון מלא לכולם ולכולן. על עתיד שווה יותר, בטוח יותר, צודק יותר, גם ממה שהיה פה לפני הממשלה הזו”
צפו:
.

 

צילום מסך 2023-03-22 133659

דבר נשיאת מכון זולת לשוויון ולזכויות אדם, זהבה גלאון:

אין לי מילים לתאר את גודל הזוועה.

החמאס ביצע טבח בצעירים במסיבה, במשפחות בבתיהן, חטף נשים, קשישים וילדים. זה לא רק פשע מלחמה, של למעלה מ-1300 הרוגים, כ-200 חטופים ומעל ל-3000 פצועים, אלא התנהגות ברברית ולא אנושית שאין לה שום צידוק ולגיטימציה. אני יודעת שכל אחד ואחת מאיתנו מכיר מישהו שנהרג, נפצע או נחטף, או קשור בעקיפין לנפגעים דרך קרובי משפחה ומכרים. הלב נשבר.

בחשיכה האיומה שאופפת אותנו מתגלים סיפורי גבורה מתוך התופת של אזרחים ואנשי כוחות הביטחון, סולידריות של החברה הערבית והתייצבות מדהימה של אנשי המחאה והחברה האזרחית. עכשיו זה הזמן לתמוך האחד בשנייה.

האמירה של שר האוצר סמוטריץ’, שמציע להילחם בעזה כאילו אין שם חטופים, מקוממת כל-כך. הוא גילה יותר אמפתיה לפוגרומיסטים בחווארה, מאשר לילדים קטנים, קשישים, גברים, נשים – כל אלה הם כלום ושום דבר עבורו. סמוטריץ’ וחברי הממשלה חייבים לזכור, שגם במצב מלחמה צריך להימנע מפגיעה באוכלוסייה אזרחית לא מעורבת.

יום שני הקרוב, היום שבו ייפתח מושב החורף של הכנסת, יהיה גם יומה האחרון של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, בתפקידה. מינוי המחליף שלה לא נראה באופק. ראש הממשלה, נתניהו, בזבז שנה שלמה על קידום מהפכה משטרית שנועדה להחליש את עצמאות מערכת המשפט ולחלץ אותו מהכלא, והתעלם באופן נפשע מכל אזהרות ראשי מערכת הביטחון בעבר ובהווה. בתום המלחמה, כשהביטחון יחזור לאזרחי ישראל, ממשלת החירום שהוקמה תצטרך להתפרק. מהכישלון הזה נתניהו וחברי ממשלתו לא יוכלו לברוח. מגיעה לנו ממשלה שמתייחסת ברצינות למדינה הזאת, לאזרחיה, כדי שתהיה לנו תקומה.

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע”ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו”ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד"ר מהא כרכבי-סבאח
ד”ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד”ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של “עדשה אתנית” ו”עדשה מגדרית” ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד”ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן