חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
EN

במושב האחורי: המהפכה המשטרית מסיגה לאחור זכויות נשים

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

>> לקריאת נייר העמדה המלא

הממשלה ה-37 של מדינת ישראל החלה מיד עם הקמתה ביום 29.12.22 בפעילות מואצת של חקיקה, שמשמעותה מהפכה משטרית המשנה באופן יסודי את יחסי הכוחות בין הרשות המבצעת לרשות השופטת. מטרתה המוצהרת של החקיקה היא להחליש את הרשות השופטת ולפגוע ביכולתה לבחון את החלטותיה של הרשות המבצעת. יש לציין כי החקיקה המוצעת אינה מחזקת את הרשות המחוקקת, ואף אינה מעגנת באופן כלשהו זכויות אדם ואזרח במדינה. במצב זה, יש חשש משמעותי לפגיעה בזכויותיהן של קבוצות מיעוט שונות.

בנייר עמדה זה נבקש להפנות זרקור לפגיעות הרבות בזכויות נשים, על סמך ניתוח של החקיקה שכבר מקודמת כחלק מהתוכנית להחלשת מערכת המשפט, וכן של הצעות חקיקה נוספות של הקואליציה והחלטות שקיבלה הממשלה מאז הקמתה.

  • החקיקה להחלשת מערכת המשפט תעמיד את אזרחיות המדינה מול שוקת שבורה אם וכאשר יועלו הצעות חקיקה הרומסות ברגל גסה את זכויותיהן היסודיות לחופש ביטוי, לשוויון, להליך הוגן, לחיי משפחה, לחופש תנועה וכן לבחור ולהיבחר.
    .
  • הפחתת הייצוג לנשים בכל מוקדי קבלת ההחלטות וניהול המדינה יביא באופן ודאי לצמצום ההתחשבות במאפיינים הייחודיים של חיי הנשים בישראל; לצמצום הייצוג של האינטרסים שלהן בקביעת מדיניות ובהצעות חקיקה; לפגיעה בזכויות נשים; ולצמצום הניסיונות לקידום שוויון מגדרי בחברה בישראל.
    .
  • החלטת שר השיכון יצחק גולדקנופף שלא לחדש את החוק המאפשר לדיירי הדיור הציבורי לרכוש את דירותיהם במחיר מוזל, היא החלטה עיוורת לפגיעה שהיא מסבה לנשים. בישראל, כמו במדינות רבות, שיעורן של הנשים בקרב העניים גבוה משיעורן באוכלוסייה הכללית.
    .
  • שינוי התבחינים לקבלת רישיון נשק מעלה חשש מבוסס כי העלייה במספרם של כלי נשק במרחב הביתי יביא לעלייה ברצח נשים בנשק חם, ולירידה משמעותית בביטחונן של נשים הסובלות מאלימות במרחב הביתי.
    .
  • הסעיף בהסכם הקואליציוני של רה”מ בנימין נתניהו עם הציונות הדתית, על אי-הצטרפות לאמנת איסטנבול, מלמד כי גם בשנת 2023 אין בכוונתה של הממשלה לפעול לצמצום התופעה.
    .
  • הסעיף בהסכם הקואליציוני של רה”מ עם הציונות הדתית על פיו הממשלה מתחייבת לתמוך בתיקון חוק האפליה, מעלה חשש כבד להתרת הדרת נשים במרחב הציבורי, באקדמיה ובארועי תרבות; להתרה של הימנעות מאספקת שירות או מוצר בשל אמונה דתית; ולמתן אפשרות לבעלי דירות לסרב להשכיר דירה לנשים גרושות או לאימהות יחידניות.
    .
  • הסעיף בהסכם הקואליציוני של רה”מ עם הציונות הדתית, המתחייב לבטל את “נבחרת הדירקטורים”, רשימה שהורכבה ב2013 ביוזמת שר האוצר דאז, יאיר לפיד כדי לצמצם את תופעת המינויים הפוליטיים, להגביר את המקצועיות, ולעודד ייצוג הולם לנשים כדירקטוריות בחברות ממשלתיות – יגרום להפחתת ייצוגן של נשים, של קולן ושל האינטרסים שלהן.
    .
  • הסעיפים בהסכמים הקואליציונים של רה”מ עם מפלגות הציונות הדתית וש”ס, על הרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים למשפט האזרחי “בהסכמת שני הצדדים” והשוואת מעמד תקנות הדיון בבתי הדין הרבניים למעמדן של תקנות סדר הדין האזרחי – חושפים נשים לצורות שונות של הפליה מובנית הקיימת בדין הדתי.
    .

לנוכח הסיכונים הממשיים שנסקרו בנייר עמדה זה, ולנוכח המהירות אשר בה מבקשות סיעות הקואליציה לחוקק את החוקים הכלולים בהצעות החקיקה, יש צורך דחוף וחובה אזרחית להתנגד להצעת החקיקה. נייר עמדה זה מצטרף לקריאות העולות מכל חלקי החברה בישראל בימים אלו לעצור את הרכבת הדוהרת. זהו צו חירום.

דבר נשיאת מכון זולת לשוויון ולזכויות אדם, זהבה גלאון:

אין לי מילים לתאר את גודל הזוועה.

החמאס ביצע טבח בצעירים במסיבה, במשפחות בבתיהן, חטף נשים, קשישים וילדים. זה לא רק פשע מלחמה, של למעלה מ-1300 הרוגים, כ-200 חטופים ומעל ל-3000 פצועים, אלא התנהגות ברברית ולא אנושית שאין לה שום צידוק ולגיטימציה. אני יודעת שכל אחד ואחת מאיתנו מכיר מישהו שנהרג, נפצע או נחטף, או קשור בעקיפין לנפגעים דרך קרובי משפחה ומכרים. הלב נשבר.

בחשיכה האיומה שאופפת אותנו מתגלים סיפורי גבורה מתוך התופת של אזרחים ואנשי כוחות הביטחון, סולידריות של החברה הערבית והתייצבות מדהימה של אנשי המחאה והחברה האזרחית. עכשיו זה הזמן לתמוך האחד בשנייה.

האמירה של שר האוצר סמוטריץ’, שמציע להילחם בעזה כאילו אין שם חטופים, מקוממת כל-כך. הוא גילה יותר אמפתיה לפוגרומיסטים בחווארה, מאשר לילדים קטנים, קשישים, גברים, נשים – כל אלה הם כלום ושום דבר עבורו. סמוטריץ’ וחברי הממשלה חייבים לזכור, שגם במצב מלחמה צריך להימנע מפגיעה באוכלוסייה אזרחית לא מעורבת.

יום שני הקרוב, היום שבו ייפתח מושב החורף של הכנסת, יהיה גם יומה האחרון של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, בתפקידה. מינוי המחליף שלה לא נראה באופק. ראש הממשלה, נתניהו, בזבז שנה שלמה על קידום מהפכה משטרית שנועדה להחליש את עצמאות מערכת המשפט ולחלץ אותו מהכלא, והתעלם באופן נפשע מכל אזהרות ראשי מערכת הביטחון בעבר ובהווה. בתום המלחמה, כשהביטחון יחזור לאזרחי ישראל, ממשלת החירום שהוקמה תצטרך להתפרק. מהכישלון הזה נתניהו וחברי ממשלתו לא יוכלו לברוח. מגיעה לנו ממשלה שמתייחסת ברצינות למדינה הזאת, לאזרחיה, כדי שתהיה לנו תקומה.

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע”ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו”ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד”ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד”ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של “עדשה אתנית” ו”עדשה מגדרית” ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד”ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן