ב-4 ביולי 2024, מכון זולת קיים וובינר נושא הקריאה להקמת ועדת חקירה ממלכתית למחדלי ה-7 באוקטובר.
בוובינר השתתפו איל אשל, אביה של התצפיתנית רוני אשל ז”ל; עו”ד דפנה הולץ לכנר מומחית למשפט ציבורי ומגישת עתירות לבג״ץ; פרופ’ רענן סוליציאנו-קינן, ביה”ס למדיניות ציבורית, האוניברסיטה העברית; ח”כ הרב גלעד קריב, מפלגת העבודה; השר לשעבר יזהר שי, שבנו סמ”ר ירון אורי שי ז”ל נפל בקרב בכרם שלום ואלוף במיל’ גדי שמני. את הפאנל הנחתה העיתונאית טל שניידר.
.
.
עו”ד דפנה הולץ לכנר: “הצבא לא מפסיק לעבוד כדי לבוא לוועדת חקירה. לא רק שלא צריך לחכות, הזמן שעבר עד כה עומד בעוכרנו. ועדת חקירה זה כמו בית משפט, אתה אמור לזכור את העדות שלך, קשה לזכור כל שנייה אחרי 9 חודשים. חומר יכול להעלם, להגרס, לא להמצא.”
.
פרופ’ רענן סוליציאנו-קינן, שחיבר עבור זולת את נייר העמדה על הקמת ועדת חקירה לארועי ה-7 באוקטובר: “חקרנו מקרים רבים של ועדות חקירה בישראל ובמדינות אחרות וראינו שהפקטור הכי משפיע זה הבולטות הציבורית של הנושא. אם הוא לא יורד מסדר היום, הסיכוי שתהיה ועדה עולה משמעותית.”
.
ח”כ גלעד קריב: “במדינה מתוקנת לא בית המשפט העליון מקים ועדת חקירה ממלכתית, אבל המציאות שלנו לא מתוקנת בגלל מחדלי הרשות המבצעת ורפיסותה של הרשות המחוקקת. אנחנו נדרשים להתערבות שיפוטית שהלוואי שלא היינו נדרשים לה. אני מצפה גם מנשיא המדינה להשמיע את קולו בעניין הזה.”
.
השר לשעבר יזהר שי: “יש מחקרים שמראים שקרבנות של מקרים טראומתיים לא יכולים להתחיל להתאושש לפני שנמצאים האשמים ונלקחת אחריות. רק אז מתחיל תהליך הריפוי. יש כאן ריפוי של מדינה שלמה שחייבים להתחיל.”
אלוף במיל’ גדי שמני: “התחקיר הוא נשמת אפה של המדינה. ישראל יכולה להקלע למצב של איום קיומי של ממש. מה שחשוב זה לחקור את תהליך קבלת ההחלטות והממשק בין דרג צבאי.”
.
צפו בוובינר המלא: