חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
EN

אם תפגינו יבוא שוטר: וובינר בנושא חופש המחאה ואלימות המשטרה

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

בערב 26 למאי 2024, נערך וובינר של מכון זולת בנושא אלימות המשטרתית בהפגנות. כשעה קודם לכן צפינו במראות הקשים של אלימות שוטרים נגד מתפללים בהר מירון. נדהמנו לשמוע את השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר מבקש שישעו את השוטרים האלו, בעוד שבכל השנה האחרונה הוא התעלם מאלימות של שוטרים שהכו במפגינים נגד המהפכה המשטרית ובמפגינים להחזרת החטופים. אלימות שוטרים אינה תופעה חדשה. היא תוצר של הקרבת השירות הציבורי בישראל על ידי המערכת הפוליטית וניסיון להפוך את משטרת ישראל למיליציה פרטית בשירות השר.

בדיון שהנחתה העיתונאית העצמאית אור-לי ברלב הן עלו פתרונות מעשיים להתמודדות עם האלימות הזו ואמרה, בין היתר, ש״המפגינים שרים לשוטרים, שאנחנו פה גם בשבילכם. אני שומעת על נטישה של שוטרים וקצינים בשנה וחצי האחרונות, לא רק בגלל התנאים אלא גם בגלל רוח המפקד. ‏כשציבור קם למחות נגד עוולות המשטרה זה הכלי שיש לו. אסור לפגוע בדבר הבסיסי הזה״.

אילה מצגר, כלתו של החטוף יורם מצגר: “הם התחילו עם כפפות של משי ולאט לאט הבנו שיש הפרדה ברורה, יש משפחות חטופים ויש ׳אנרכיסטים׳. נקודת השבר הייתה בירושלים כשהיינו בדרך למעון ראש הממשלה. אנחנו עושים את תפקידנו לא ממקום של פשיעה, ההפך. אני רוצה להחזיר את החטופים הבית. שיבינו את תפקידם, שישמרו על הסדר בשביל האזרחים לא בשביל שר אחד מנותק.”

חברת הכנסת לשעבר, עו״ד גבי לסקי ממערך העצורים של המחאה, אמרה:

“בכל תקופה יש רוח שונה. אף פעם זה לא היה תענוג להפגין בארץ, לא קיבלו את זה באופן חיובי מאוד. במחאה הזאת מאז ההפיכה המשטרית, חלקים במשטרה והשתכללו והפכו לעבריינים בחסות החוק. הם פועלים בניגוד לדין, עם בואש, סוסים וכלים נוספים.”

ח״כ נעמה לזימי, יו”ר וועדת הצעירים בכנסת אמרה:

“אנחנו בעיצומה של הפיכה משטרתית שהיא המשך של ההפיכה המשטרית. המשטרה היא גוף קריטי למדינה דמוקרטית. אין לנו משטרה אחרת ואסור לנו להתעלם ממה שקורה שם. אנחנו פוגשות גם את השוטרים הנהדרים גם, אבל אנחנו פוגשים את נקודת הקצה האלימה שמרסקת את המשטרה. למשטרה במדינה דמוקרטית מתוקנת יש תפקיד חברתי וקהילתי עמוק”.

ראש עיריית סכנין ויו”ר הועד הארצי של הרשויות הערביות בישראל, ח״כ לשעבר מאזן גנאיים:

“בהפגנות בחברה הערבית היד של המשטרה קלה על ההדק. בן גביר הבטיח שומר חומות 2, אבל החברה הערבית התנהגה בצורה מופתית. אנחנו רואים איך הוא מחפש להלהיט את השטח, אבל ההנהגה של החברה הערבית מרגיעה את השטח.”

ניצב בדימוס ויו”ר מחוז ת”ר לשעבר, ח״כ לשעבר דוד צור:

“אני מוטרד ביותר מכך שגם אם החקיקה של בן גביר לא מתקדמת, בפועל בכסות של מדיניות הוא לוקח אליו סמכות להיות מפכ״ל על. האומץ של המפקדים הוא קריטי מול הדרג הפוליטי. הדיון העקרוני הוא לא המשטרה, זה להרוג את השליח. עמי אשד היה ממ״ז מקצועי, שהפך להיות קורבן של עבריין. הבעיה היא לא הקצינים אלא מי שממנה אותם”.

צפו:

 

> לדוח של זולת: ״התשתית החוקית לדיכוי מחאה והפגנות בישראל״

 

דבר נשיאת מכון זולת לשוויון ולזכויות אדם, זהבה גלאון:

אין לי מילים לתאר את גודל הזוועה.

החמאס ביצע טבח בצעירים במסיבה, במשפחות בבתיהן, חטף נשים, קשישים וילדים. זה לא רק פשע מלחמה, של למעלה מ-1300 הרוגים, כ-200 חטופים ומעל ל-3000 פצועים, אלא התנהגות ברברית ולא אנושית שאין לה שום צידוק ולגיטימציה. אני יודעת שכל אחד ואחת מאיתנו מכיר מישהו שנהרג, נפצע או נחטף, או קשור בעקיפין לנפגעים דרך קרובי משפחה ומכרים. הלב נשבר.

בחשיכה האיומה שאופפת אותנו מתגלים סיפורי גבורה מתוך התופת של אזרחים ואנשי כוחות הביטחון, סולידריות של החברה הערבית והתייצבות מדהימה של אנשי המחאה והחברה האזרחית. עכשיו זה הזמן לתמוך האחד בשנייה.

האמירה של שר האוצר סמוטריץ’, שמציע להילחם בעזה כאילו אין שם חטופים, מקוממת כל-כך. הוא גילה יותר אמפתיה לפוגרומיסטים בחווארה, מאשר לילדים קטנים, קשישים, גברים, נשים – כל אלה הם כלום ושום דבר עבורו. סמוטריץ’ וחברי הממשלה חייבים לזכור, שגם במצב מלחמה צריך להימנע מפגיעה באוכלוסייה אזרחית לא מעורבת.

יום שני הקרוב, היום שבו ייפתח מושב החורף של הכנסת, יהיה גם יומה האחרון של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, בתפקידה. מינוי המחליף שלה לא נראה באופק. ראש הממשלה, נתניהו, בזבז שנה שלמה על קידום מהפכה משטרית שנועדה להחליש את עצמאות מערכת המשפט ולחלץ אותו מהכלא, והתעלם באופן נפשע מכל אזהרות ראשי מערכת הביטחון בעבר ובהווה. בתום המלחמה, כשהביטחון יחזור לאזרחי ישראל, ממשלת החירום שהוקמה תצטרך להתפרק. מהכישלון הזה נתניהו וחברי ממשלתו לא יוכלו לברוח. מגיעה לנו ממשלה שמתייחסת ברצינות למדינה הזאת, לאזרחיה, כדי שתהיה לנו תקומה.

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע”ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו”ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד"ר מהא כרכבי-סבאח
ד”ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד”ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של “עדשה אתנית” ו”עדשה מגדרית” ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד”ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן