בנייר מדיניות זה מוצגת כוונת הקואליציה המתגבשת לאפשר לכנסת להתגבר על פסיקות בג”ץ מהווה פגיעה חמורה בזכויות אדם ואזרח. הנייר מציע הצעה חילופית להרחבת ההגנה על זכויות האדם על בסיס ביטול פסקת שימור הדינים שבחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
פסקת התגברות במתכונת שנדונה כיום במשא ומתן הקואליציוני תאפשר לכנסת, ברוב שעדיין אינו ידוע, להתגבר על כל פסק דין של בית המשפט העליון אשר פוסל חוק ותאפשר לכנסת לחוקק חוק שיהיה חסין מפני כל ביקורת שיפוטית עתידית. פסקת התגברות שכזו צפויה להשפיע על ההגנה הקיימת כיום כלפי כל הזכויות וההסדרים המשטריים המעוגנים בחוקי היסוד, והיא תפגע בהגנה על זכויות אדם בישראל ובשטחים הכבושים, וביכולתו של בית המשפט העליון להגן על זכויות אדם. היא תפגע בזכויות האדם של כולנו.
אכן, כבר כיום קיימת פסקת התגברות בישראל, בחוק-יסוד: חופש העיסוק. אולם מתכונתה מלמדת עד כמה פסקת ההתגברות המוצעת היא מסוכנת. פסקת ההתגברות הקיימת כיום מוגבלת לזכות אחת בלבד, שלמרות חשיבותה לא נמצאת בליבת זכויות האדם. הרקע לחקיקתה היה הצורך להשיג פתרון קונקרטי לבעיה ספציפית (הגבלת ייבוא בשר לא כשר), ומעולם לא נעשה בה שימוש למעט מקרה זה. פסקת ההתגברות המוצעת, לעומת זאת, תחול על כלל הזכויות החוקתיות, ובהן הזכות לשוויון, הזכות לכבוד, הזכות לבחור ולהיבחר, הזכות לחירות, הזכות לחופש הביטוי, הזכות לחופש המצפון, הזכות לחופש הדת וחופש מדת, הזכות לפרטיות, הזכות לקניין, הזכות ליציאה וכניסה מישראל, ולמעשה על כל הזכויות המקבלות הגנה חוקתית כיום. בנוסף, פסקת ההתגברות תאפשר לחוקק חקיקה פרסונלית שתאפשר פגיעה חמורה בשלטון החוק ובמאבק בשחיתות.
אף שמחקר השוואתי מצא שבג”ץ ממעט לפסול חוקים ביחס לבתי משפט במדינות דמוקרטיות אחרות, לעצם האפשרות הנדירה של פסילת חוק הייתה השפעה מרסנת כבר בהליך החקיקה בכנסת, והדבר הקנה מנוף ליועצים המשפטיים של ועדות הכנסת ונציגי היועמ”ש לממשלה לנסות למתן הצעות חוק קיצוניות ודורסניות. כלומר, משמעות פסקת ההתגברות היא לא רק שבג”ץ לא יוכל לבטל חוקים הפוגעים בזכויות אדם ואזרח, אלא גם שצפויים להיות מחוקקים יותר חוקים מסוכנים כאלה.
מאמרים שפורסמו על נייר המדיניות:
לקריאה נוספת:
>> 30 שנה לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, נייר עמדה מאת ד”ר אדם שנער ועו”ד איתי מק