EN

כמה הסכסוך עולה לנו?

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

>> לקריאת הניתוח המלא

הוצאות הביטחון של ישראל גבוהות יחסית למדינות אחרות ומגיעות לרמה ממוצעת של כ-6 אחוזי תוצר, בעוד הוצאות הביטחון במדינות אחרות נמוכות בהרבה. אך בהשוואה לעבר הוצאות הביטחון של ישראל נמוכות יחסית.

ברם, לסכסוך הישראלי-ערבי, שהוא בעיקרו סכסוך ישראלי-פלסטיני, יש עלויות נוספות המעלות את עלותו מ-6 אחוזי תוצר ל-40 אחוזי תוצר. עלות אחת כרוכה בשירות הסדיר, הגורם לרוב הישראלים להתחיל את מסלול העבודה והלמידה שלהם באיחור של לפחות 4 שנים לגברים ו-3 שנים לנשים. כתוצאה מכך הם סובלים מהפסד הכנסה משמעותי לאורך החיים. עבור המשק כולו מגיע הפסד זה לאובדן של 5.7 אחוזי תוצר. כלומר התוצר וההכנסה היו יכולים להיות גדולים יותר ב-5.7 אחוזים.

הפסד גדול עוד יותר נגרם כתוצאה מהשקעה נמוכה יותר במשק הישראלי, שנגרם מן הסיכון שהמשקיעים צופים. כתוצאה מכך ההון בישראל נמוך יחסית לתוצר והדבר גורם להפסד תוצר של 26 אחוזים. כלומר התוצר וההכנסה היו יכולים להיות גבוהים יותר בשיעור של 26 אחוזים אילולא הסכסוך.

אם נסכם את כל העלויות הללו נגיע לעלות כוללת של כ-40 אחוזים. ברור כי הסדר שלום לא יבטל באופן סופי את כל העלויות הללו. עדיין יהיה שירות סדיר של שנה לפחות, עדיין יבנו ממ”דים, ועדיין יהיה צבא בעל ציוד רב ויקר. אך חישוב גס מראה כי הסדר מדיני יאפשר תוך כמה שנים להגדיל את התוצר ב-30 אחוזים בקירוב, דבר שיגרום לשיפור אדיר ברמת החיים של תושבי ישראל.

מאמרים שפורסמו על הניתוח:

>> 18.11.2021  – “כמה עולה לנו הסכסוך?” מאת פרופ’ יוסף זעירא, זמן ישראל 
>> 15.10.2021 – “עלות, אבל מה עם תועלת” מאת אמנון לורד, ישראל היום 

Freepik.com

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע”ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו”ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד”ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד”ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של “עדשה אתנית” ו”עדשה מגדרית” ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד”ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן