.
נייר עמדה זה נכתב בשיתוף עם "הוועד הציבורי נגד עינויים" בתגובה להצעת חוק המבקשת לפגוע בעצמאות של מח"ש, והוגש לוועדה המשותפת של ועדת החוקה, חוק ומשפט והוועדה לביטחון לאומי לקראת דיון שנערך ב-19.5.2025.
נייר עמדה זה נכתב בשיתוף עם "הוועד הציבורי נגד עינויים" בתגובה להצעת חוק המבקשת לפגוע בעצמאות של מח"ש, והוגש לוועדה המשותפת של ועדת החוקה, חוק ומשפט והוועדה לביטחון לאומי לקראת דיון שנערך ב-19.5.2025.
הצעת החוק לתיקון פקודת המשטרה (המחלקה לחקירות שוטרים), התשפ"ג-2022 היא הצעה פרטית שאושרה בקריאה טרומית, וחלק בלתי נפרד מהמהפכה המשטרית שמקדמת הממשלה מאז ינואר 2023. כיום המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) פועלת תחת פרקליטות המדינה וכפופה לה, אך לפי ההצעה היא תנותק מפרקליטות המדינה, תוכפף ישירות לשר המשפטים, ותהיה לה הסמכות לחקור גם פרקליטים.
מדובר בהצעת חוק שאין לה מקום במדינה דמוקרטית המושתתת על שלטון החוק ועל הפרדת רשויות, מהסיבות הבאות:
- הכפפת מח"ש לשר המשפטים פוגעת בשלטון החוק: ההצעה ממוטטת את החיץ החיוני בין שיקולים פוליטיים להליכים פליליים ותאפשר לדרג הפוליטי להתערב בחקירות ובתביעות. במיוחד, מינוי העומד בראש מח"ש על ידי השר לוין (במקום בהליך מקצועי כקבוע בחוק כיום) יאפשר לו לשלוט בו וביתר עובדי מח"ש שיתחרו על קידום, כפי שקרה במשטרה בעקבות התיקון לחוק שהכפיף אותה לשר לביטחון לאומי.
- הצעת החוק מבוססת על טענה מופרכת של "יד רוחצת יד" בין הפרקליטות למשטרה ללא כל תשתית עובדתית: למרות שתיאורטית ניתן לטעון לקיומו של ניגוד עניינים פוטנציאלי בנסיבות מסוימות, בפועל, במשך למעלה משלושים שנה מאז הקמת מח"ש, לא מוכר ולו מקרה אחד שבו חשש זה התממש. יתרה מכך, דו"חות מבקר המדינה שבחנו את תפקוד מח"ש לאורך השנים הצביעו על בעיה הפוכה לחלוטין: הם הביעו דאגה דווקא מחוסר העצמאות המקצועית המלאה של מח"ש מהמשטרה עצמה, ולא מהפרקליטות.
- פוליטיזציה של מח״ש תוביל לפגיעה אנושה בחופש המחאה והביטוי: הנתונים מראים שמח"ש כבר עכשיו מפעילה יד רכה מדי כלפי המשטרה, במיוחד בעבירות שוטרים כלפי אזרחים המממשים את זכותם לחופש מחאה (פחות מ-1% מתיקי אלימות בהפגנות הובילו לכתבי אישום). תחת שליטה פוליטית ישירה של שר המשפטים, הסיכוי לחקירה אפקטיבית של אלימות נגד מפגינים המוחים נגד מדיניות הממשלה יהיה אפסי.
- הענקת סמכות למח"ש לחקור פרקליטים, תחת שליטת שר המשפטים, היא כלי מסוכן: הסמכות תאפשר לממשלה להפעיל לחץ פסול על פרקליטים המטפלים בתיקי שחיתות של נבחרי ציבור, ולהשתמש בחקירות סרק ככלי לעיכוב והכשלת הליכים פליליים נגד חברי הממשלה.
.
מכון זולת והוועד הציבורי נגד עינויים מתנגדים נחרצות להצעה, שאינה מבוססת על תשתית עובדתית או מקצועית, אלא נועדה לאפשר לשר המשפטים שליטה מסוכנת במח״ש ובחקירת פרקליטים.