חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
EN

עלינו להמשיך את קרב הבלימה נגד הפגיעה בדמוקרטיה

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

>> לכל האיגרות של נשיאת זולת, זהבה גלאון 

השבוע מסתיים כנס הקיץ של הכנסת על רקע פרישת המפלגות החרדיות מהממשלה, ההתלקחות בסוריה, המשך ההרג, ההרס וההרעבה בעזה והקרבת החטופים והחיילים אל מותם. הממשלה ממשיכה במהפכה המשטרית, מנסה להדיח את היועמ״שית מתפקידה, למנות ראש שב"כ "מטעם", פוגעת בתקשורת החופשית, מדכאת מחאה, מייצרת מציאות של סיפוח בשטחים ומעמיקה את האפליה והגזענות כלפי אזרחי ישראל הערבים. ראש הממשלה מקווה שזה יהיה הכנס האחרון שבו הכנסת מתפקדת כגוף במדינה דמוקרטית. הוא רוצה שהיא תישאר, אבל בעיקר כתפאורה שאין מאחוריה דבר.

מכון זולת מנהל קרב בלימה נגד היוזמות והחוקים שמבקשים לפגע בדמוקרטיה. אנחנו בשיא של עבודה אינטנסיבית שמובילה מנכ"לית זולת, עינת עובדיה והצוות המצוין שלנו. חלק מהיוזמות הצלחנו לבלום, בחלק מהדברים הצלחנו רק  לעכב ולהאט. אבל גם עיכוב והאטה  הם קריטיים כי האסטרטגיה של אדריכלי המהפכה ברורה: הם רוצים להגיע לבחירות הבאות באופן שיאפשר להם להנדס את התוצאה; בחירות לא חופשיות, לא שוויוניות ולא דמוקרטיות.

בשנה החולפת הגשנו ארבע עתירות לבג״ץ שחלקן עדיין תלויות ועומדות ובחלקן הובלנו לשינויים מהותיים שחייבו את הרשויות להתייצב מול הציבור ולתת תשובות. השתתפנו בעשרות דיונים בוועדות הכנסת, הכנו עבור חברי הכנסת מהאופוזיציה חוות דעת, ניירות עמדה, ותדרכנו אותם בעזרת המומחים השונים של זולת. קיימנו וובינרים וכנסים והגברנו את מעורבות הציבור בנעשה באמצעות הרשתות החברתיות ורשת התומכים הרחבה שבנינו.

מעולם לא הייתה בישראל ממשלה כל כך מנותקת מהציבור. דווקא כשכוחות אופל מאיימים על הדמוקרטיה והזכויות שלנו, תמיכה שלך במי שלא פוחד לומר את האמת, תאפשר לנו להתארגן טוב יותר ולתגבר את המאבקים שלנו, כדי שנוכל להמשיך ולהיאבק בסכנה שעומדת לפתחנו. התמיכה שלך היא הצהרה של תקווה לשינוי, לחתירה לשוויון ולהגנה על זכויות האדם והדמוקרטיה

שלכם ושלכן,

זהבה גלאון

נשיאת זולת

דבר נשיאת מכון זולת לשוויון ולזכויות אדם, זהבה גלאון:

אין לי מילים לתאר את גודל הזוועה.

החמאס ביצע טבח בצעירים במסיבה, במשפחות בבתיהן, חטף נשים, קשישים וילדים. זה לא רק פשע מלחמה, של למעלה מ-1300 הרוגים, כ-200 חטופים ומעל ל-3000 פצועים, אלא התנהגות ברברית ולא אנושית שאין לה שום צידוק ולגיטימציה. אני יודעת שכל אחד ואחת מאיתנו מכיר מישהו שנהרג, נפצע או נחטף, או קשור בעקיפין לנפגעים דרך קרובי משפחה ומכרים. הלב נשבר.

בחשיכה האיומה שאופפת אותנו מתגלים סיפורי גבורה מתוך התופת של אזרחים ואנשי כוחות הביטחון, סולידריות של החברה הערבית והתייצבות מדהימה של אנשי המחאה והחברה האזרחית. עכשיו זה הזמן לתמוך האחד בשנייה.

האמירה של שר האוצר סמוטריץ', שמציע להילחם בעזה כאילו אין שם חטופים, מקוממת כל-כך. הוא גילה יותר אמפתיה לפוגרומיסטים בחווארה, מאשר לילדים קטנים, קשישים, גברים, נשים – כל אלה הם כלום ושום דבר עבורו. סמוטריץ' וחברי הממשלה חייבים לזכור, שגם במצב מלחמה צריך להימנע מפגיעה באוכלוסייה אזרחית לא מעורבת.

יום שני הקרוב, היום שבו ייפתח מושב החורף של הכנסת, יהיה גם יומה האחרון של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, בתפקידה. מינוי המחליף שלה לא נראה באופק. ראש הממשלה, נתניהו, בזבז שנה שלמה על קידום מהפכה משטרית שנועדה להחליש את עצמאות מערכת המשפט ולחלץ אותו מהכלא, והתעלם באופן נפשע מכל אזהרות ראשי מערכת הביטחון בעבר ובהווה. בתום המלחמה, כשהביטחון יחזור לאזרחי ישראל, ממשלת החירום שהוקמה תצטרך להתפרק. מהכישלון הזה נתניהו וחברי ממשלתו לא יוכלו לברוח. מגיעה לנו ממשלה שמתייחסת ברצינות למדינה הזאת, לאזרחיה, כדי שתהיה לנו תקומה.

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע"ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו"ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד"ר מהא כרכבי-סבאח
ד"ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד"ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של "עדשה אתנית" ו"עדשה מגדרית" ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד"ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן