ב-3.3.25 פרסמה הממשלה תזכיר חוק לתיקון חוק האזרחות. הצעת החוק החדשה מבקשת לשלול את מעמד האזרחות מילדי אזרחים שנולדו במדינות שהוגדרו כמדינות אויב. אלה כוללות את איראן, אפגניסטן, לבנון, לוב, סודאן, סוריה, עיראק, פקיסטן, תימן ואת שטח רצועת עזה.
הצעת החוק הזו, בדומה להצעות נוספות של הממשלה ושל מפלגות הקואליציה שהועלו בחודשים האחרונים בכנסת, מנצלת את האווירה הציבורית בקרב הציבור היהודי בישראל מאז הטבח שביצע חמאס ב-7 באוקטובר ועל רקע המלחמה המתנהלת מאז, כדי לקדם מהלכים המעמיקים את האפליה של פלסטינים ופוגעים בזכויותיהם.
הצעת החוק מרחיבה את חוק האזרחות והכניסה לישראל שחוקק ב-2003 כ"הוראת שעה" ומאז מוארך מדי שנה, עם תיקונים קלים. חוק זה כבר מגביל כמעט לחלוטין את האפשרות של פלסטינים תושבי השטחים שנישאו לישראלים לקבל מעמד בישראל, להבדיל מבני זוג ממדינות אחרות שנישאו גם הם לישראלים. עתה, הצעת החוק מבקשת להוסיף מגבלה נוספת שתגרור פגיעה קשה בזכויות האדם ובעקרון השוויון ומתייחסת לאזרחים הישראלים הפלסטינים כאזרחים סוג ב'.
הצעת החוק פוגעת במיוחד בזכותם של אזרחי ישראל לחיי משפחה, בזכותם לכבוד ובזכותם לפרטיות. הצעת החוק גם פוגעת בזכות לשוויון, שכן היא מבחינה בין אזרחים ומעניקה להם זכויות שונות – אך ורק על בסיס מקום מגוריהם. הפגיעה הזו בזכויות מבוססת לכאורה על צידוק ביטחוני, אלא שהממשלה לא טרחה להביא בדברי ההסבר לחוק ולו נתון אחד שיבסס את טענתה. בהעדרה של תשתית עובדתית כלשהי להצעת החוק כל שנותר הן אמירות כלליות, לא מבוססות, שבוודאי אינן יכולות להצדיק את הפגיעה הגורפת בזכויות הטמונה בחוק.
עמדת מכון זולת היא שיש להתנגד להצעה לתיקון חוק האזרחות ולדחות אותה על הסף, מאחר והיא פוגעת פגיעה חמורה בזכויות לאזרחות ולחיי משפחה ובעיקרון השוויון. דברי ההסבר הקלושים להצעת החוק מעידים לא רק על העבודה הבלתי מקצועית והרשלנית של משרד הפנים שניסח את הצעת החוק, אלא גם על כך שהחוק לא נועד לפתור בעיה אמיתית. במקום זאת, הצעה זו היא רק עוד אחת משורה ארוכה של הצעות חוק המקדמות שיח מסית וגזעני, המתחרות זו בזו מי תצליח לפגוע יותר בזכויותיהם של פלסטינים.
גם אם רובן של הצעות חוק אלה לא יתקבלו בסופו של דבר כחוק, הן מסוכנות מאחר שעצם הדיון בהן נותן לגיטימציה לעמדות שהן מייצגות, דיון השוחק בהדרגה את העקרונות הבסיסיים של המשטר בישראל ומתיר פגיעה קשה בזכויות האדם ובשלטון החוק.