חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
EN

״חוק האג״: יצירת מנגנון השתקה פוליטי

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

>> לקריאת נייר העמדה המלא

נייר עמדה זה עוסק ב״הצעת חוק להגנה על אנשי ציבור ישראלים מפני פעילות של בית הדין הפלילי הביןלאומי בהאג (ICC), התשפד-2024״. ההצעה מציגה את עצמה כהגנה על בכירים ישראלים מפני חקירות והעמדה לדין בבית הדין הביןלאומי. אולם, מאחורי הכותרת, מדובר במהלך אנטידמוקרטי שנועד להשתיק מידע ולמנוע ביקורת ציבורית על פעולות הממשלה וצהל.

הצעת החוק קובעת עונשי מאסר כבדים לכל אדם שיעביר מידע לבית הדין בהאג, לרבות עיתונאים, חוקרים, פעילי זכויות אדם, ואפילו חיילים. בכך, החוק יוצר מערכת צנזורה קיצונית ומגביל את חופש הביטוי, חופש העיתונות והחופש האקדמי.

החוק בנוי מחמישה פרקים שיוצרים יחד מנגנון חסר תקדים להשתקה ושליטה במידע:

  • הגדרה רחבה שלמסירת מידעהחוק יחול לא רק על שיתוף פעולה ישיר עם ה-ICC, אלא גם על פרסומים עיתונאיים, מחקרים אקדמיים ותחקירים תקשורתיים.
  • איסור מוחלט על שיתוף פעולה עם בית הדין בהאג – רשויות המדינה (כנסת, צבא, משטרה) לא יורשו להעביר מידע או לסייע בכל דרך לחקירות בינלאומיות.
  • עונשי מאסר כבדיםעיתונאים, חוקרים, חיילים או כל אזרח שיפרסם מידע שעשוי להגיע לבית הדין עלול להישלח למאסר של עד חמש שנים, ובמקרה של מידעסודי” – מאסר עולם.
  • סמכויות נרחבות לגורם המוסמךדמות בכירה שתמונה על ידי שר המשפטים תקבע מהו מידעאסורלפרסום, לפי קריטריונים מעורפלים כמותקנת הציבור”.
  • תיקוני חקיקה משלימים משלבים את הסעיפים הללו במרקם המשפטי הקיים והופכים את השליטה הממשלתית על המידע למדיניות השזורה בחקיקה הישראלית

השלכות החוק ופגיעות מיידיות:

  • פגיעה אנושה בחופש העיתונות ובשיח הציבורי – עיתונאים, חוקרים ופעילי זכויות אדם עלולים למצוא את עצמם תחת איום פלילי רק משום שחשפו מידע הנוגע לפעולות הממשלה או מערכת הביטחון. החוק יוצר אפקט מצנן חמור, שירתיע כלי תקשורת ועיתונאים מלעסוק בנושאים רגישים
  • הפיכת המדינה לשקופה פחות ושלטונית יותר – הצעת החוק מעניקה סמכויות נרחבות לממשלה למנוע פרסום מידע, מה שעלול לשמש ככלי פוליטי להשתקת ביקורת ולמניעת חשיפות של שחיתות שלטונית, הפרות זכויות אדם או פעילות בלתי חוקית של רשויות המדינה.
  • פגיעה חמורה במעמדה הבינלאומי של ישראל – במקום להוכיח שהמערכת המשפטית הישראלית מסוגלת לחקור ולמצות את הדין בעצמה, ישראל עלולה להיתפס כמדינה שמסתירה מידע. הדבר עלול להוביל להגברת ההתערבות המשפטית הבינלאומית ולהעמדת חיילים וקצינים ישראלים לדין מחוץ למדינה.
  • הגבלת היכולת לבקר ולחקור הפרות זכויות אדם – אם יתקבל החוק, ארגוני זכויות אדם ואנשי תקשורת לא יוכלו לדווח על חשדות לעבירות חמורות מבלי להסתכן במאסר. בכך, החוק לא רק מגביל את חופש הביטוי אלא גם מונע ביקורת פנימית על הממשלה והצבא.
    .

לסיכום, הצעת החוק אינה מגנה על ישראלאלא מסכנת אותה. היא פוגעת בזכויות דמוקרטיות בסיסיות, מציבה איום חמור על חופש המידע ומחזקת את השליטה של הממשלה על זרימת המידע. במקום לשמור על ביטחון המדינה, היא יוצרת מדינה שבה פרסום מידע הופך לפשע. מכון זולת קורא להתנגד להצעת החוק ולשמור על חופש הביטוי והעיתונותעקרונות יסוד בדמוקרטיה הישראלית.

c888eadd-220c-4d6d-b9eb-281d3471783b

דבר נשיאת מכון זולת לשוויון ולזכויות אדם, זהבה גלאון:

אין לי מילים לתאר את גודל הזוועה.

החמאס ביצע טבח בצעירים במסיבה, במשפחות בבתיהן, חטף נשים, קשישים וילדים. זה לא רק פשע מלחמה, של למעלה מ-1300 הרוגים, כ-200 חטופים ומעל ל-3000 פצועים, אלא התנהגות ברברית ולא אנושית שאין לה שום צידוק ולגיטימציה. אני יודעת שכל אחד ואחת מאיתנו מכיר מישהו שנהרג, נפצע או נחטף, או קשור בעקיפין לנפגעים דרך קרובי משפחה ומכרים. הלב נשבר.

בחשיכה האיומה שאופפת אותנו מתגלים סיפורי גבורה מתוך התופת של אזרחים ואנשי כוחות הביטחון, סולידריות של החברה הערבית והתייצבות מדהימה של אנשי המחאה והחברה האזרחית. עכשיו זה הזמן לתמוך האחד בשנייה.

האמירה של שר האוצר סמוטריץ', שמציע להילחם בעזה כאילו אין שם חטופים, מקוממת כל-כך. הוא גילה יותר אמפתיה לפוגרומיסטים בחווארה, מאשר לילדים קטנים, קשישים, גברים, נשים – כל אלה הם כלום ושום דבר עבורו. סמוטריץ' וחברי הממשלה חייבים לזכור, שגם במצב מלחמה צריך להימנע מפגיעה באוכלוסייה אזרחית לא מעורבת.

יום שני הקרוב, היום שבו ייפתח מושב החורף של הכנסת, יהיה גם יומה האחרון של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, בתפקידה. מינוי המחליף שלה לא נראה באופק. ראש הממשלה, נתניהו, בזבז שנה שלמה על קידום מהפכה משטרית שנועדה להחליש את עצמאות מערכת המשפט ולחלץ אותו מהכלא, והתעלם באופן נפשע מכל אזהרות ראשי מערכת הביטחון בעבר ובהווה. בתום המלחמה, כשהביטחון יחזור לאזרחי ישראל, ממשלת החירום שהוקמה תצטרך להתפרק. מהכישלון הזה נתניהו וחברי ממשלתו לא יוכלו לברוח. מגיעה לנו ממשלה שמתייחסת ברצינות למדינה הזאת, לאזרחיה, כדי שתהיה לנו תקומה.

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע"ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו"ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד"ר מהא כרכבי-סבאח
ד"ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד"ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של "עדשה אתנית" ו"עדשה מגדרית" ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד"ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן