חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
EN

אכיפה בררנית ושיטור יתר כלפי קבוצות מיעוט: נדרשת רפורמה דחופה

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

>> לקריאת נייר העמדה המלא

אכיפה שוויונית היא עקרון יסוד בכל דמוקרטיה, אולם המציאות בישראל מצביעה על מדיניות אכיפה בררנית ושיטור יתר כלפי קבוצות מיעוט, ובמיוחד יוצאי אתיופיה, פלסטינים אזרחי ישראל ופעילי מחאה. נייר העמדה הנוכחי מציג דפוסים מטרידים של פרופיילינג משטרתי, שימוש מופרז בכוח ודיכוי הפגנות המכוונים כלפי אוכלוסיות מוחלשות.

יתרה מזאת, מכון זולת פרסם דוח מקיף שעוסק בדיכוי מחאה, בו מוקדש פרק שלם לפרופיילינג משטרתי כלפי הפגנות של קבוצות מיעוט. הדוח חושף כיצד המשטרה מפעילה אכיפה בררנית ושיטור יתר כלפי יוצאי אתיופיה וחברי קבוצות מיעוט נוספות, בין אם באמצעות עיכובים ללא עילה מוצדקת ובין אם בהקשר של מחאות ציבוריות, הנתקלות בתגובה משטרתית חריגה ובלתי מידתית.

סעיף 66 לחוק סדר הדין הפלילי (1996) מאפשר לשוטרים לעכב אדם אם קיים “חשד סביר” כי ביצע עבירה, אך בפועל הוא מיושם בצורה בררנית הפוגעת במיוחד ביוצאי אתיופיה וצעירים פלסטינים אזרחי ישראל. התוצאה היא פגיעה מתמשכת בזכויותיהם החוקתיות, תחושת השפלה וחוסר אמון מוחלט במערכת אכיפת החוק.

המקרה האחרון הוא של אזרח, בן הקהילה האתיופית, שלקה באירוע מוחי במהלך נהיגה, אך השוטרים פירשו את מצבו כחוסר שליטה עקב שכרות ועצרו אותו במקום להעניק לו טיפול רפואי. כתוצאה מהעיכוב, נגרם לו נזק רפואי בלתי הפיך. המקרה הזה ממחיש את ההטיה הקיימת בשיקול הדעת המשטרתי ואת ההשלכות הקשות של מדיניות זו.

דיכוי מחאות של קבוצות מיעוט

השיטור הבררני אינו מוגבל רק למפגשים אקראיים עם אזרחים, אלא בא לידי ביטוי גם בהפגנות. מחאות של יוצאי אתיופיה, פלסטינים ופעילי שמאל נתקלות באכיפה מחמירה, בעוד שמחאות של קבוצות ימין קיצוני זוכות לעיתים לאכיפה מקלה ואף לשיתוף פעולה מצד המשטרה.

להלן מספר דוגמאות לאכיפה מפלה:

בהפגנות יוצאי אתיופיה, השוטרים עושים שימוש מוגבר בכוח, כולל מעצרים המוניים.

בהפגנות פלסטיניות או של תושבי מזרח ירושלים, נרשמות תקריות רבות של ירי רימוני הלם, מעצרים שרירותיים ושימוש בכוח בלתי מידתי.

לעומת זאת, במצעד הדגלים בירושלים, קבוצות ימין קיצוני זוכות לליווי משטרתי המאפשר להן לנוע בחופשיות, גם כאשר הן מפרות את הסדר או מסיתות לאלימות.

מדיניות זו יוצרתאפקט מצנן”, כלומרפחד והימנעות של קבוצות מוחלשות ממחאה לגיטימית, מחשש לאלימות משטרתית או מעצרים ללא עילה מספקת.

אכיפה בררנית ושיטור יתר גורמים לנזקים משמעותיים ברמה האישית, החברתית והמשפטית: חוסר אמון במשטרהקבוצות מיעוט מפסיקות לראות במשטרה גוף מגן ופונות פחות לרשויות החוק גם כאשר הן זקוקות להגנה; תיוג פלילימעצרים מיותרים מובילים לרישום פלילי, שמגביל הזדמנויות תעסוקה והשכלה; פגיעה בזכויות האדםתחושה מתמשכת של אפליה ואישוויון יוצרת ניכור ומעמיקה את הקרע בין המדינה לאוכלוסיות מוחלשות.

מכון זולת קורא לרפורמות מקיפות שיבטיחו אכיפה הוגנת, הגבלת סמכויות השימוש בפרופיילינג משטרתי, פיקוח אפקטיבי ושקיפות מלאה של פעילות המשטרה. רק כך ניתן יהיה לחזק את אמון הציבור במערכת האכיפה ולהבטיח שישראל תשמור על אופייה הדמוקרטי והשוויוני.

דבר נשיאת מכון זולת לשוויון ולזכויות אדם, זהבה גלאון:

אין לי מילים לתאר את גודל הזוועה.

החמאס ביצע טבח בצעירים במסיבה, במשפחות בבתיהן, חטף נשים, קשישים וילדים. זה לא רק פשע מלחמה, של למעלה מ-1300 הרוגים, כ-200 חטופים ומעל ל-3000 פצועים, אלא התנהגות ברברית ולא אנושית שאין לה שום צידוק ולגיטימציה. אני יודעת שכל אחד ואחת מאיתנו מכיר מישהו שנהרג, נפצע או נחטף, או קשור בעקיפין לנפגעים דרך קרובי משפחה ומכרים. הלב נשבר.

בחשיכה האיומה שאופפת אותנו מתגלים סיפורי גבורה מתוך התופת של אזרחים ואנשי כוחות הביטחון, סולידריות של החברה הערבית והתייצבות מדהימה של אנשי המחאה והחברה האזרחית. עכשיו זה הזמן לתמוך האחד בשנייה.

האמירה של שר האוצר סמוטריץ', שמציע להילחם בעזה כאילו אין שם חטופים, מקוממת כל-כך. הוא גילה יותר אמפתיה לפוגרומיסטים בחווארה, מאשר לילדים קטנים, קשישים, גברים, נשים – כל אלה הם כלום ושום דבר עבורו. סמוטריץ' וחברי הממשלה חייבים לזכור, שגם במצב מלחמה צריך להימנע מפגיעה באוכלוסייה אזרחית לא מעורבת.

יום שני הקרוב, היום שבו ייפתח מושב החורף של הכנסת, יהיה גם יומה האחרון של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, בתפקידה. מינוי המחליף שלה לא נראה באופק. ראש הממשלה, נתניהו, בזבז שנה שלמה על קידום מהפכה משטרית שנועדה להחליש את עצמאות מערכת המשפט ולחלץ אותו מהכלא, והתעלם באופן נפשע מכל אזהרות ראשי מערכת הביטחון בעבר ובהווה. בתום המלחמה, כשהביטחון יחזור לאזרחי ישראל, ממשלת החירום שהוקמה תצטרך להתפרק. מהכישלון הזה נתניהו וחברי ממשלתו לא יוכלו לברוח. מגיעה לנו ממשלה שמתייחסת ברצינות למדינה הזאת, לאזרחיה, כדי שתהיה לנו תקומה.

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע"ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו"ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד"ר מהא כרכבי-סבאח
ד"ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד"ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של "עדשה אתנית" ו"עדשה מגדרית" ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד"ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן