הצעת החוק לתיקון חוק העמותות (תרומה מישות מדינית זרה), התשפ”ה-2024, היא חלק ממהלכים רחבים של שינוי משטרי שמובילה הממשלה הנוכחית. מטרתה להגביל משמעותית את פעילות ארגוני החברה האזרחית בישראל, בעיקר אלה העוסקים בזכויות אדם וביקורת על הממשלה. ההצעה אושרה בוועדת השרים לחקיקה ב-16.2.2025.
הצעת החוק מבקשת לסגור או להחליש משמעותית את ארגוני החברה האזרחית בישראל, בעיקר כאלה העוסקים בזכויות אדם וביקורת על הממשלה. היא עושה זאת באמצעות מיסוי כבד של 80% על תרומות מישות מדינית זרה ושלילת זכות הגישה לערכאות משפטיות לארגונים שמקבלים מימון כזה. לעומת זאת, עמותות המזוהות עם הממשלה, יוחרגו ויוכלו להמשיך לפעול כרגיל.
ההצעה מבקשת להביא לסגירת ארגוני החברה האזרחית החופשית בישראל, באמצעות ייבוש מקורות המימון של חלק גדול מהם – מדובר בצעד חריג אף בקנה מידה עולמי: מס של 80% על תרומות זרות גבוה בהרבה בהשוואה למדינות סמכותניות כמו רוסיה (24%), ניקרגואה (10%-30%) ואל-סלבדור (40%).
משמעויות וסכנות מרכזיות:
- פגיעה ישירה בארגוני זכויות אדם ועמותות ביקורתיות: המיסוי הגבוה ירחיק תורמים, מה שיביא לצמצום פעילותם ואף לסגירתם של ארגונים אלה.
- פוליטיזציה של העמותות בישראל: החוק מייצר מערכת שמסווגת את העמותות על פי “שיטת הרמזור” – ארגונים המזוהים עם הממשלה יקבלו הטבות, בעוד שארגונים ביקורתיים “ייובשו” תקציבית.
- פגיעה בזכויות יסוד, כמו בחופש הביטוי וההתאגדות: פגיעה ביכולת של עמותות לפעול ולבטא ביקורת; או בזכות לגישה לערכאות משפטיות: שלילת היכולת לעתור נגד החלטות ממשלתיות; בזכות העיסוק: צמצום הפעילות של אלפי עובדים ומתנדבים בארגונים הללו.
- פגיעה חמורה באוכלוסיות מוחלשות: החוק יפגע ביכולת של עמותות לסייע לקבוצות כמו פלסטינים, נשים, להט”ב, מבקשי מקלט, נפגעי אלימות משטרתית ואוכלוסיות מוחלשות נוספות. כך, ההצעה מכוונת באופן מיוחד להביא לסגירתם של ארגוני החברה האזרחית החופשית שפועלים למען עמידתה של מדינת ישראל במחויבויותיה הבינלאומיות, בשטחה הריבוני ובשטחים הפלסטינים הכבושים.
ובנוסף, מדובר בחלק מקמפיין הדה-לגיטימציה של החברה האזרחית שמובילה הממשלה הנוכחית: החוק נועד לסמן את הארגונים כ”סוכנים זרים” בישראל ולהגביל את פעילותם.
עמדת מכון זולת היא כי יש להתנגד לחוק, שנועד להשתיק ולסגור את ארגוני החברה האזרחית החופשית ומהווה חלק מהותי מהתשתית שמכינה הממשלה למעבר למשטר דיקטטורי מלא. החוק נוגד עקרונות דמוקרטיים בסיסיים ומהווה צעד משמעותי במעבר למשטר סמכותני. הוא נועד להשתיק את הביקורת של ארגוני החברה האזרחית, לצמצם את פעילותם ולמנוע סיוע לאוכלוסיות מוחלשות. מדובר במהלך מסוכן לדמוקרטיה שראוי להתנגד לו.