נייר מדיניות זה עוסק באופן שבו העדר תחבורה ציבורית, מהווה חסם מרכזי להשתתפות נשים ערביות בשוק התעסוקה – חסם שמגביל את היכולת של החברה הערבית כולה למצות את הפוטנציאל הכלכלי שלה.
הנייר מראה כיצד הניסיונות לשפר את סוגיית התחבורה הציבורית ביישובים הערביים נתקלים בלא מעט אתגרים, בהם חולשת הרשויות המקומיות הערביות, בעיית תשתיות וכן אי–זמינותן של קרקעות ציבוריות ביישובים הערביים. סוגייה זו מהווה אתגר גם בפני הקצאת שטחי תעשייה ותעסוקה בישובים הערבים (רק כ-2.4% מסך כל שטחי התעשייה בישראל נמצאים ביישובים הערביים). המחסור באזורי תעשייה ומסחר הוא גורם ישיר למצב הכלכלי הקשה של רוב הרשויות הערביות ולהיעדר תעסוקה זמינה לתושבים, והשילוב בין המחסור החמור בשטחי מסחר ותעשייה והיעדר תשתיות תחבורה מותאמות, מנתק את התושבים המתגוררים ביישובים הערבים ממוקדי תעסוקה חשובים.
במציאות שבה יישובי החברה הערבית מתמודדים עם פערי תשתיות בהיקף של מיליארדי שקלים, בעוד שהצרכים רק הולכים ומתרחבים בין החלטת ממשלה אחת לשנייה, הסתמכות על הקצאות תקציביות זמניות במסגרת תוכניות חומש אינה מספקת. תוכניות אלו תלויות ברצונן הטוב של ממשלות מתחלפות, המונעות לעיתים משיקולים פוליטיים או לחצים בינלאומיים, כמו הרצון לשפר את דירוג ישראל במדדים של הOECD. לפיכך נדרש עיגון מחייב בחוק, אשר יבטיח מחויבות ארוכת טווח להקצאת משאבים ולצמצום הפערים המבניים באופן שאינו נתון לשינויי מדיניות תכופים.
מכון זולת ניסח שתי הצעות חוק שנועדו להביא לשיפור התחבורה הציבורית ביישובים הערביים:
- תיקון לתקנות התעבורה באופן שיחייב את משרד התחבורה לשקול בעת אישור ותקצוב תשתיות ושירותי תחבורה ציבורית, שיקולים הנוגעים למדיניות שוויונית ולקידום השוויון בתחבורה ציבורית, והוספת קריטריון נוסף בתקנות, אשר יאפשר לרשות לבטל בכל עת רשיון למתן שירותי אוטובוסים ככל שהשירות שניתן אינו מקדם את השוויון באיכות שירותי התחבורה הציבורית הבין–עירונית ובתוך היישובים, זמינותם ונגישותם.
- קביעת חובת מינוי מועצה לקידום השוויון בתחבורה הציבורית בפקודת התעבורה. המועצה תורכב מנציגי ציבור, נציגי המשרדים הממשלתיים הרלווטיים, נציג מרכז השלטון המקומי, נציג הרשות לפיתוח כלכלי של מגזר המיעוטים ונציג של ארגון המועצות האזוריות. המועצה תפעל כיועצת לשר התחבורה בענייני קידום השוויון בתחבורה הציבורית, תוך התמקדות באיכות השירותים, זמינותם ונגישותם, במיוחד בהיבטים של חופש תנועה, תעסוקה וצמצום פערים חברתיים, כלכליים ומגדריים. בנוסף המועצה תהיה גוף שיתופי וייעוצי, אשר יאפשר הגשת חוות דעת מארגוני חברה אזרחית לבחינת התאמת שירותי התחבורה הציבורית לצרכי אוכלוסיות שונות כגון נשים, מיעוטים, קשישים ובעלי מוגבלויות. כמו כן, היא תתייעץ עם תושבים, רשויות מקומיות וגורמים נוספים ותספק המלצות לקידום השוויון בתחבורה הציבורית ברמה המקומית והאזורית. כמו כן מוצע כי השר הממונה יגיש לוועדת הכלכלה של הכנסת דוח שנתי שיציג את הצעדים שננקטו לקידום השוויון בתחבורה הציבורית.
הצעות החוק הללו נועדו להבטיח שהנושא של תחבורה ציבורית ביישובים הערביים יישאר חלק מסדר היום הקבוע של הממשלה ומשרד התחבורה, ולא יישכח או יידחק הצידה בהתאם לשיקולים פוליטיים. מטרת העל היא קידום הקצאה שוויונית של משאבים, כך שהזכות לשוויון תיושם באופן עקבי ומבוסס.
נייר מדיניות זה מבוסס על דוח מקיף שכתבה עו"ד שירין בטשון בנושא חסמים מרכזיים בתעסוקת נשים ערביות בישראל, עבור מכון זולת. לקריאת הדוח המלא
לקריאה נוספת: