נייר מדיניות זה נכתב לקראת דיון בוועדת חוק, חוקה ומשפט בכנסת ב-25.12.24, שיזמה שדולת ארץ ישראל. מטרת הדיון היא תיקון חוק יסוד: משאל עם, כך שיחול גם על שטחים בגדה המערבית. מדובר ביוזמה של חברי כנסת ממפלגות הציונות הדתית, הליכוד, עוצמה יהודית, ש”ס, תקווה חדשה וישראל ביתנו.
חוק יסוד: משאל עם, שנחקק ב-2014, קובע כי כל ויתור על שטח בריבונות ישראל מחייב אישור במשאל עם או ברוב של 80 חברי כנסת. התיקון המוצע ירחיב את תחולת החוק כך שיחול גם על שטחי יהודה ושומרון. משמעות הדבר היא שכל ויתור עתידי על שטחים אלו במסגרת הסכמי שלום יחייב משאל עם, שבו ישתתפו אזרחי ישראל בלבד – תוך הדרת 2.5 מיליון פלסטינים החיים תחת שליטה ישראלית בגדה המערבית.
מכון זולת מזהיר מפני פגיעות חמורות בדמוקרטיה הישראלית ובזכויות האדם, וטוען כי התיקון יעמיק את שליטת ישראל בשטחים תוך שלילת זכויות פוליטיות מהפלסטינים. לפי הנייר שפרסמנו, החוק במתכונתו הנוכחית כבר יוצר עיוות חוקתי בכך שהוא מדיר פלסטינים תושבי ירושלים המזרחית מהשתתפות במשאל העם. הרחבת החוק לשטחים הכבושים תגביר פגיעה זו, ותוביל למה שהמכון מגדיר כמדיניות אפרטהייד.
עיקרי ההתנגדות:
- פגיעה בזכויות הפלסטינים – החוק המוצע יאפשר למתנחלים להצביע על עתיד השטחים שבהם הם גרים, בעוד שלפלסטינים החיים תחת שליטה ישראלית – לא תינתן אפשרות להשתתף בהכרעה על גורלם. מדובר בשלילת זכות יסוד להשתתפות פוליטית, בניגוד לאמנות בינלאומיות שישראל חתומה עליהן.
- העמקת הכיבוש והסיפוח – התיקון יעמיק את הסיפוח הזוחל של הגדה המערבית, תוך דיכוי נוסף של הפלסטינים החיים תחת שלטון צבאי. מאז הקמת ממשלת ישראל ה-37, נרשמת עלייה במדיניות ההתנחלות והפגיעה בזכויות הפלסטינים, כאשר מטרת הממשלה היא להרחיב את הריבונות הישראלית על השטחים הכבושים.
- ערעור הדמוקרטיה הישראלית – הכנסת, כנציגת הריבון, עלולה להיות מוחלשת, שכן תיקון החוק יעקוף את סמכותה ויעביר החלטות מדיניות-ביטחוניות לידי הציבור הרחב, תוך פגיעה במנגנוני איזון ובלימה דמוקרטיים. הממשלה תוכל להשתמש במשאל עם כדי להימנע מאחריות פוליטית על החלטות מורכבות, וכך להמשיך ולבסס את שליטתה.
- חיזוק עריצות הרוב – במציאות שבה הממשלה מובילה מהלכים סמכותניים ומסיתה נגד מיעוטים, משאל עם יהפוך לכלי פוליטי המאפשר לממשלה להפעיל את רצון הרוב על חשבון זכויות המיעוט הפלסטיני. מצב זה יעמיק את הפגיעה בזכויות אזרחי ישראל הערבים ובפלסטינים תושבי השטחים.
- היעדר מנגנוני פיקוח ציבורי – החוק אינו כולל מנגנון ציבורי שקובע אילו נושאים יובאו להכרעת משאל עם, מה שמאפשר לממשלה שליטה מלאה על תכני המשאל והדרך שבה הוא מתקיים, בניגוד לנוהג המקובל במדינות דמוקרטיות אחרות.
מכון זולת קורא לבטל לחלוטין את חוק יסוד: משאל עם. החוק אינו מתאים למשטר פרלמנטרי, והוא מהווה כלי פוליטי המשמש להעמקת הכיבוש ולשלילת זכויות הפלסטינים. בשעה שהכנסת מאבדת מסמכויותיה והממשלה מובילה מהפכה משטרית, יש למנוע את עקיפת הכנסת ואת המשך הפגיעה במיעוטים.