חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
EN

פסטיבל סולידריות 2024: פאנל ״דרושה מנהיגה: על מגדר ופוליטיקה בעת משבר״

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

ב-3 בדצמבר 2024 התקיים בסינמטק תל אביב פסטיבל סולידריות לקולנוע וזכויות אדם 2024, בהשתתפות מכון זולת. הפסטיבל התמקד השנה באי-שוויון מגדרי ומחירו. במסגרתו, קיימנו פאנל מרתק ומעורר מחשבה, בשם ״דרושה מנהיגה: על מגדר ופוליטיקה בעת משבר״ עם ח״כ נעמה לזימי, ד״ר מנאל תותרי-ג׳ובראן וד״ר יופי תירוש. את הפאנל הנחתה העיתונאית חן ליברמן.

להלן עיקרי הדברים מתוך הפאנל:

ד״ר מנאל תותרי-ג׳ובראן: ״לא כל אישה מובילה מנהיגות נשית. מנהיגות נשית זה לא אוטומטית מנהיגות של נשים. זה אומר, מבחינתי, קידום ערכים של גיוון, שוויון, צדק ומוסר. אני יכולה לחשוב על דוגמאות רבות של נשים שלא הובילו מנהיגות נשית, ממארי אנטואנט ועד דוגמאות ספציפיות אצלנו בכנסת״.

״בשגרה אני מקוטלגת כערביה-ישראלית, וברגעים נוראיים כמו ב-7 באוקטובר, ובכל מבצע צבאי, אני הופכת להיות פלסטינית ולאיום קיומי. אני מתויגת כאויבת, על אף שב-7 באוקטובר נרצחו ונאבקו גם אזרחים ערביי ישראל וחלקם אף חטופים. אני מרגישה שבני הדודים שלי חטופים בעזה ואחים שלי נטבחים שם. זו מציאות מאוד קשה – ואני עצובה מאוד בכל מיני רבדים״.

ד״ר יופי תירוש: ״מועצת הביטחון של האו״ם כבר הדגישה שיש למלחמה היבטים ממוגדרים. אנחנו צריכים נשים בקבינט המלחמה, אפילו אם הן לא יודעות כמה טנקים צריך לפרוס בשטח. מנגד, הן יודעות הרבה יותר טוב מה המצב בעורף ואיך צריך לנהל אותו נכון בזמני חירום – ואנחנו כבר יודעים שזה חלק מהותי וקריטי בזמן מלחמה. עניין התפילה בהפרדה המגדרית הוא לא ׳עוד מחיר קטן׳ לשלם – זה ישנה אותנו עמוק מבפנים כחברה ישראלית״.

ח״כ נעמה לזימי: ״על פי כל סקר, 70% מהציבור בישראל מזדהה כליברלי. אנחנו פשוט לא מתנהגים ככה, ומתנהגים כמו מיעוט נרדף. הליברליזם צריך להגן על עצמו. הייצוג המגדרי נדחק הצדה לחלוטין, גם כשיש בו צורך ממשי. גם באולפני החדשות אבל גם בספרה הציבורית-פוליטית. יש בעיות נוספות בתקופה הזאת: פחות שיח על המפונות שנפגעות מינית במלונות, מצבן של הנפגעות עצמן יותר קשה עכשיו – יש כאוס שמנצלים ומרבית התרומות נעלמות״.

צפו בפאנל המלא:

 

מנכ״לית זולת, עינת עובדיה, בדברי פתיחה לפאנל

מייסד ומנהל פסטיבל סולידריות, דני וילנסקי

 

הגב‘ יא־פינג (אבבילי , ראש נציגות טאיוואן בישראל

ח״כ נעמה לזימי עם נשיאת זולת, זהבה גלאון ומנכ״לית זולת, עינת עובדיה

 

לקריאה נוספת:

> > פסטיבל סולידריות 2024: דברי הפתיחה של נשיאת זולת, זהבה גלאון

צילום: Mayko Studio

דבר נשיאת מכון זולת לשוויון ולזכויות אדם, זהבה גלאון:

אין לי מילים לתאר את גודל הזוועה.

החמאס ביצע טבח בצעירים במסיבה, במשפחות בבתיהן, חטף נשים, קשישים וילדים. זה לא רק פשע מלחמה, של למעלה מ-1300 הרוגים, כ-200 חטופים ומעל ל-3000 פצועים, אלא התנהגות ברברית ולא אנושית שאין לה שום צידוק ולגיטימציה. אני יודעת שכל אחד ואחת מאיתנו מכיר מישהו שנהרג, נפצע או נחטף, או קשור בעקיפין לנפגעים דרך קרובי משפחה ומכרים. הלב נשבר.

בחשיכה האיומה שאופפת אותנו מתגלים סיפורי גבורה מתוך התופת של אזרחים ואנשי כוחות הביטחון, סולידריות של החברה הערבית והתייצבות מדהימה של אנשי המחאה והחברה האזרחית. עכשיו זה הזמן לתמוך האחד בשנייה.

האמירה של שר האוצר סמוטריץ', שמציע להילחם בעזה כאילו אין שם חטופים, מקוממת כל-כך. הוא גילה יותר אמפתיה לפוגרומיסטים בחווארה, מאשר לילדים קטנים, קשישים, גברים, נשים – כל אלה הם כלום ושום דבר עבורו. סמוטריץ' וחברי הממשלה חייבים לזכור, שגם במצב מלחמה צריך להימנע מפגיעה באוכלוסייה אזרחית לא מעורבת.

יום שני הקרוב, היום שבו ייפתח מושב החורף של הכנסת, יהיה גם יומה האחרון של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, בתפקידה. מינוי המחליף שלה לא נראה באופק. ראש הממשלה, נתניהו, בזבז שנה שלמה על קידום מהפכה משטרית שנועדה להחליש את עצמאות מערכת המשפט ולחלץ אותו מהכלא, והתעלם באופן נפשע מכל אזהרות ראשי מערכת הביטחון בעבר ובהווה. בתום המלחמה, כשהביטחון יחזור לאזרחי ישראל, ממשלת החירום שהוקמה תצטרך להתפרק. מהכישלון הזה נתניהו וחברי ממשלתו לא יוכלו לברוח. מגיעה לנו ממשלה שמתייחסת ברצינות למדינה הזאת, לאזרחיה, כדי שתהיה לנו תקומה.

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע"ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו"ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד"ר מהא כרכבי-סבאח
ד"ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד"ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של "עדשה אתנית" ו"עדשה מגדרית" ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד"ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן