ב-17 בנובמבר הכריזה הממשלה כי תקדם החלטה לפיה משך כהונתם של יועצים משפטיים במשרדי הממשלה יהיה קצוב ל-7 שנים בלבד – לכאורה כדי להתמודד עם ״שחיקה״ בקרב היועמ״שים, כדי לאפשר ״גמישות ניהולית״ רבה יותר ותוך אימוץ של החלטת ממשלה מלפני כ-15 שנה. ואולם בנייר העמדה שפרסמנו אנו מדגישים כי מדובר באופן ברור בחלק בלתי-נפרד מהמאמצים הבלתי-פוסקים של הממשלה לקדם את המהפכה המשטרית.
ראוי לציין כי ממשלות נתניהו פועלות כבר שנים להחלשת מוסד הייעוץ המשפטי כחלק ממגמה כוללת של פגיעה במנגנוני הבקרה והפיקוח הדמוקרטיים. מטרת הממשלה בהצעה הנוכחית היא להזיז מתפקידם יועמ״שים המבצעים את עבודתם כשומרי שלטון החוק בצורה מקצועית ועצמאית. ההצעה כוללת סעיפים חדשים המאפשרים את סיום כהונתם באופן אוטומטי, תוך מעורבות מצומצמת בלבד של גורמי המקצוע המפקחים. אם תעבור, ההצעה תחבל בשלטון החוק ובמינהל התקין, תשמש כלי לקידום אינטרסים פוליטיים על חשבון עקרונות הדמוקרטיה והאחריות הציבורית – והיא תפגע קשות בעצמאות מוסד הייעוץ המשפטי במשרדי הממשלה.
היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה הם ״שומרי סף״ קריטיים האמונים על הבטחת חוקיות פעולות המדינה והגנה על האינטרס הציבורי מפני חריגות. סיום כהונתם באופן מיידי וחד-צדדי, כולל במשרדים מרכזיים העוסקים בשאלות משפטיות רגישות ומורכבות, יוביל לתפקוד לקוי של המשרדים, עם ממלאי מקום, ולפגיעה חמורה במנגנון שמירת שלטון החוק. בנוסף, תהליך גיבוש ההצעה לוקה בפגמים מהותיים: היא גובשה על ידי גורם בלתי-מוסמך, ללא תשתית עובדתית מספקת ותוך עקיפת גורמי מקצוע רלוונטיים. היא מתעלמת מחובותיה של המדינה כמעסיק ומהחשיבות שבשמירה על שלטון החוק – ואינה עומדת במבחני הסבירות והמינהל התקין.
מנגד, מכון זולת מציע תיקון מקיף לחוק הממשלה, שמטרתו לשמר את עצמאות הייעוץ המשפטי ולמנוע שליטה פוליטית בתפקידים חיוניים ורגישים אלו. בין היתר, זולת מציע למנות יועמ״שים למשרדי הממשלה באמצעות מכרז מקצועי ובהתאם לתנאי נציב שירות המדינה, כך שתישלל ולו מראית עין של שליטה פוליטית בהליך המינוי ותחוזק העצמאות של היועץ המשפטי. כמו כן, הבעיה איננה בהגבלת הכהונה ל-7 שנים אלה בסיומה המיידי, ולכן זולת מציע לאפשר את סיום הכהונה של היועצים המשפטיים לא פחות משנה מיום פרסום החוק ותוך אישור היועצת המשפטית לממשלה.
כדי להבטיח את עצמאות הייעוץ המשפטי ולהחזיר את תפקודו כשומר סף מרכזי במערכת הממשלתית, יש להתנגד להצעת ההחלטה של הממשלה. אימוץ הצעת החוק יבטיח שמירה על עקרונות שלטון החוק והמינהל התקין, על עקרונות הדמוקרטיה ועל זכויות האזרח הבסיסיות ביותר. זאת, בנוסף לחיזוק אמון הציבור במוסדות המדינה והבטחה שהממשלה תעמוד בסטנדרטים משפטיים בינלאומיים.