חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
EN

מסרבים לנרמל את הלא נורמלי: אנו דורשים ועדת חקירה ממלכתית עכשיו!

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

>> לכל האיגרות של נשיאת זולת, זהבה גלאון 

מחר יתחיל דיון בעתירה שהגשנו לבג"צ באמצעות עוה"ד דפנה הולץלכנר וביחד עם 86 שרים וחברי כנסת לשעבר, ובשתי עתירות נוספות, בדרישה להורות לממשלה להקים ועד חקירה ממלכתית לאירועי ה-7 באוקטובר. כדאי להזכיר: עצם הצורך לפנות לבג"ץ בנושא הוא לא נורמלי. הקמת ועדת חקירה ממלכתית היא הצעד המתבקש, המובן מאליו, אחרי מחדל ואסון בסדר גודל כזה.

הדרישה להקמת ועדת חקירה ממלכתית היא קודם כל סירוב לנרמל את הלאנורמלי. בממשלה יושבים אנשים, אחראים ישירים לאסון, שמקווים שנתרגל, שאט אט נהפוך לעם נטול סטנדרטים. הם מקווים לשחוק אותנו. צעד צעד, עד שלא נצפה לכלום מהאנשים שמקבלים מאיתנו משכורות של עשרות אלפי שקלים בחודש.

נפילת שושלת אסד היא דוגמה מדהימה לכך. אפילו שינוי גיאופוליטי בסדר גודל כזה הפך לעוד הזדמנות עבור נתניהו ערב עדותו בבית המשפט ובמהלך עדותו היום, להשתלח בכל מה שזז.  בפחות מיום לקחת אחריות על נפילת המשטר הסורי. זאת בזמן שמשפחות שכולות, משפחות החטופים ומשפחות של עקורים מחכות מאז ה-7 באוקטובר 2023 שהוא ייקח אחריות על מחדלים וכשלים ומדיניות שהוא הוביל, יזם וקידם.

בנאומו אתמול ראש הממשלה חזר על אמירתו מחודש ינואר השנה, ש"את החקירות והבדיקות צריך לעשות בגמר המלחמה, בטח לא בעיצומה." מאז, בשביל השרידות הפוליטית שלו הוא לא מסיים את המלחמה, וזה ברור שכשהוא אומר "חקירות ובדיקות" הוא מתכוון לחקירות ולבדיקות שהוא ישלוט בהם.

למרות, שעל פי כל הסקרים שמתפרסמים יש רוב עצום בציבור הישראלי להקמת ועדת חקירה ממלכתית, שנשיא בית המשפט העליון ממנה את חבריה ולמסקנותיה יש "שיניים". את האסון הגדול בתולדות ישראל, הטבח הגדול ביהודים מאז השואה, נתניהו רוצה לטייח והופך אותו לעוד ספין בשרשרת ספינים של ספינולוג שחושב על עצמו כמדינאי.

זה הקו המקשר בין כל האירועים שאנחנו צופים בהם לאחרונהראש ממשלה שמומחיותו היחידה היא פרסום כדי לקדם את עצמו, שמעדיף שיקולים פרסונליים ולא את טובת המדינה.

אבל יש קו מקשר נוסף, שאסור שיטבע בין הספינים והשקרים: ישראל זקוקה להנהגה, לא לאנשי פרסום. היא זקוקה לאדם שמביט על ההתפתחויות בסוריה וחושב איך הן ישפיעו על ישראל, לא על המשפט האישי שלו. היא זקוקה למי שמביט ב-7 באוקטובר וחושב איך למנוע הישנות מחדל כזה בעתיד, לא איך למנוע את השלכותיו על הקריירה האישית שלו. כרגע, לישראל אין מנהיג כזה. ואם לא נעמוד ונתבע מחדש את הסטנדרטים שלנונמשיך לקבל את מה שקיבלנו עד כה.

במקום טיוחחקר האמת.

המקרה הזה לא דומה לשום מקרה מהעבר, ולכן נדרשת התערבות בג"צ.

צריכה להיות הפרדה מוחלטת בין הדרג שממנה את חברי הוועדה לנחקרים.

כל שומרי הסף כולל נשיא המדינה תומכים בוועדת חקירה ממלכתית.

במשך 17 שנות כהונתו כראש ממשלה נתניהו לא מינה אף וועדת חקירה ממלכתית. וגם עכשיו הוא מנסה לקמבן וועדת בדיקה שהוא יבחר את חבריה, שאין לה "שיניים" ומסקנותיה אינן מחיבות. אנחנו צריכים ניקוי אורוות, ואנחנו צריכים לדעת בדיוק מי תפקד, מי לא תפקד ולמה. אסור לנו להניח לנתניהו להפיל אותנו בפח של "ועדת חקירה ממשלתית", שהוא יקבע את נציגיה.

שלכן ושלכם,

זהבה גלאון

דבר נשיאת מכון זולת לשוויון ולזכויות אדם, זהבה גלאון:

אין לי מילים לתאר את גודל הזוועה.

החמאס ביצע טבח בצעירים במסיבה, במשפחות בבתיהן, חטף נשים, קשישים וילדים. זה לא רק פשע מלחמה, של למעלה מ-1300 הרוגים, כ-200 חטופים ומעל ל-3000 פצועים, אלא התנהגות ברברית ולא אנושית שאין לה שום צידוק ולגיטימציה. אני יודעת שכל אחד ואחת מאיתנו מכיר מישהו שנהרג, נפצע או נחטף, או קשור בעקיפין לנפגעים דרך קרובי משפחה ומכרים. הלב נשבר.

בחשיכה האיומה שאופפת אותנו מתגלים סיפורי גבורה מתוך התופת של אזרחים ואנשי כוחות הביטחון, סולידריות של החברה הערבית והתייצבות מדהימה של אנשי המחאה והחברה האזרחית. עכשיו זה הזמן לתמוך האחד בשנייה.

האמירה של שר האוצר סמוטריץ', שמציע להילחם בעזה כאילו אין שם חטופים, מקוממת כל-כך. הוא גילה יותר אמפתיה לפוגרומיסטים בחווארה, מאשר לילדים קטנים, קשישים, גברים, נשים – כל אלה הם כלום ושום דבר עבורו. סמוטריץ' וחברי הממשלה חייבים לזכור, שגם במצב מלחמה צריך להימנע מפגיעה באוכלוסייה אזרחית לא מעורבת.

יום שני הקרוב, היום שבו ייפתח מושב החורף של הכנסת, יהיה גם יומה האחרון של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, בתפקידה. מינוי המחליף שלה לא נראה באופק. ראש הממשלה, נתניהו, בזבז שנה שלמה על קידום מהפכה משטרית שנועדה להחליש את עצמאות מערכת המשפט ולחלץ אותו מהכלא, והתעלם באופן נפשע מכל אזהרות ראשי מערכת הביטחון בעבר ובהווה. בתום המלחמה, כשהביטחון יחזור לאזרחי ישראל, ממשלת החירום שהוקמה תצטרך להתפרק. מהכישלון הזה נתניהו וחברי ממשלתו לא יוכלו לברוח. מגיעה לנו ממשלה שמתייחסת ברצינות למדינה הזאת, לאזרחיה, כדי שתהיה לנו תקומה.

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע"ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו"ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד"ר מהא כרכבי-סבאח
ד"ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד"ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של "עדשה אתנית" ו"עדשה מגדרית" ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד"ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן