הצעת החוק הפרטת תאגיד השידור הציבורי הישראלי, התשפ”ג – 2022 (פ/176/25) שהוגשה ע״י ח״כ טלי גוטליב ומקודמת ע״י שר התקשורת שלמה קרעי היא הסלמה במלחמה שמנהלת הממשלה נגד התקשורת החופשית בישראל ותאגיד השידור הציבורי בפרט. משמעות הצעד הזה היא סגירת ערוץ הטלוויזיה היחידי בישראל שפועל כולו למען הציבור.
המלחמה של הממשלה הנוכחית בתקשורת החופשית התחילה כבר בתחילת הכהונה של הכנסת ה-25. עם הקמת ממשלת נתניהו, הצהיר השר קרעי על רצונו ״להפריט את תאגיד השידור הציבורי״ ועל התנגדותו ״לערוץ חדשות שממומן מכספי ציבור״.
אולם אי אפשר להפריט שידור ציבורי. בעצם העברתו לידי גורמים פרטיים, הופך השידור למסחרי לכל דבר ועניין, הכפוף לרגולטור בעל זיקה פוליטית. יתרה מזאת, ערוץ חדשות ציבורי שמנותק מהשפעות פוליטיות וכלכליות הוא הבסיס לשמירה על חופש הביטוי ועל הדמוקרטיה. החוק יפגע בחופש הביטוי, בחופש העיתונות וביצירה המקורית הישראלית – ושמירה על עצמאותו של התאגיד היא חובה מוסרית וחברתית, שמועלים בה כל ח״כ וח״כית שיקדמו את החוק הזה.
ככל שייושמו ההסדרים המוצעים בהצעת החוק, שידורי הטלוויזיה ורשת ב’ של תאגיד כאן יופעלו בידי גורם חדש שייבחר במכרז, כשידורים מסחריים לכל דבר ועניין, וזאת תחת פיקוחה של מועצת הרשות השנייה, תחת הוראות חוק הרשות השנייה. פעילותו של תאגיד השידור הציבורי כאן תחוסל, ולא יתקיים עוד שידור ציבורי במדינת ישראל.
עמדת מכון זולת היא כי התכלית האמיתית העומדת בבסיס הצעת החוק נועדה להביא לחיסול השידור הציבורי בישראל, באופן שיחזק את השליטה והפיקוח של השלטון והדרג הפוליטי באמצעי המדיה בישראל. מאחר שהדרג הממשלתי-פוליטי אינו יכול כיום לשלוט על שידוריו ותכניו של התאגיד הציבורי, מבקשת הצעת החוק לסיים את דרכו של השידור הציבורי בישראל, ולקרב את שידוריו של המפעיל החדש אל מוטת כנפיו ופיקוחו של הדרג הפוליטי.
מכון זולת מתנגד בתוקף להצעת החוק ומזהיר מפני הפיכת השידור הציבורי לכלי פוליטי. תאגיד השידור הציבורי הוא נדבך מרכזי בשמירה על דמוקרטיה חיה ואקטיבית. בהתאם, מכון זולת קורא לממשלה ולמחוקקים לפעול לשמירה על חופש העיתונות והביטוי.