> > לקריאת הדוח “דמוקרטיה לכאורה” המלא
הצעת החוק תיקון חוק-יסוד: הכנסת (תיקון – הרחבת העילות למניעת השתתפות בבחירות), שהוגשה כהצעת חוק פרטית על ידי יו”ר הקואליציה ח”כ אופיר כץ מהליכוד, ואושרה בקריאה טרומית ב-30.10 השנה, מהווה חלק בלתי נפרד מן המהפכה המשטרית שלא עצרה לרגע, חרף המלחמה.
כבר ביוני 2022 מכון זולת התריע בדוח “דמוקרטיה לכאורה” על ההידרדרות למשטר סמכותני במדינת ישראל, בין היתר באמצעות המהלכים לדחיקת אזרחי ישראל הערבים ונציגיהם מחוץ למגרש הפוליטי.
המצב החוקי הקיים עתה כבר מספק פתרון, וקובע שרשימת מועמדים לא תשתתף בבחירות לכנסת ולא יהיה אדם מועמד בבחירות לכנסת, אם יש במטרותיה או במעשיה של הרשימה או במעשיו של האדם, לרבות בהתבטאויותיו, במפורש או במשתמע שלילת קיומה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, הסתה לגזענות, או תמיכה במאבק מזוין, של מדינת אויב או של ארגון טרור, נגד מדינת ישראל.
ואולם להצעת החוק שהגיש ח”כ כץ יש השלכות מרחיקות לכת:
- ההוראות הרחבות של ההצעה פוגעות באופן חמור ולא מידתי בזכויות היסוד של שוויון, בחופש הביטוי ובחופש ההתארגנות, ובמיוחד בזכויות לבחור ולהיבחר, שנחשבות לזכויות בסיסיות במשטר דמוקרטי. כך, ההצעה מעוניינת לרוקן מתוכן את פסיקת בית המשפט העליון שביטאה גישה ברורה ועקבית, לפיה את סעיפי החוק הקובעים מגבלות על הזכות להיבחר יש לפרש בצמצום, פן יוגבלו זכויות יסוד אזרחיות יתר על המידה.
- ההצעה מממשת את האידיאולוגיה של הרב מאיר כהנא, שראה את אזרחי ישראל הנמנים על המיעוט הערבי ונציגיו בכנסת כ”אויבים המסוכנים ביותר של מדינת ישראל”, שיש לכל הפחות לגרשם, עמדה ששותפים לה בכירים בקואליציית הימין הקיצוני של ראש הממשלה נתניהו.
- ההצעה מהווה ניצול לרעה של הכוח השלטוני מצד הממשלה והכנסת שנשלטת על ידיה, כדי להטות את הבחירות ולהקשות על הקמת קואליציה חלופית לקואליציית הימין הקיצוני ששולטת במדינה מאז ינואר 2023. זאת, לאחר שכבר נעשה ניסיון דומה בשנת 2014 באמצעות העלאת אחוז החסימה.
- ההצעה מבטאת האצה של תהליך המתנהל מזה שנים לפסילת חברי כנסת, מועמדים ורשימות מועמדים המייצגים את המיעוט הערבי. אף אם שום מועמד או רשימת מועמדים לא ייפסלו, ההצעה עדיין משרתת את קמפיין הדה-לגיטימציה לשיתוף פעולה פוליטי עם נציגי אזרחי המדינה הערבים בכנסת.
- ההצעה הינה חלק מסדרת חוקים גזעניים שנועדו להעביר מסר לאזרחי ישראל הערבים, המהווים כ-20% מאוכלוסיית המדינה, שהם, במקרה הטוב, אזרחים סוג ב’ במדינת ישראל.
הצעה זו לתיקון חוק יסוד: הכנסת מבהירה את הקשר בין המהפכה המשטרית שמקדמת הממשלה לבין אידיאולוגיית העליונות היהודית, שבבסיסה רדיפה והדרה של האזרחים הערבים. אין זה מקרי שהמשמעות של חקיקה זו בפועל היא “שילוב מנצח” של פגיעה ברשימות ובמועמדים מן הציבור הערבי בלבד, יחד עם הנצחת שלטונו של רה”מ נתניהו והימין הקיצוני.