הצעת החוק שמטרתה להרחיב את סמכויות בתי הדין הרבניים, כך שיוכלו לדון גם בנושאים אזרחיים, היא הלכה למעשה יצירתה של מערכת משפט הממומנת מכספי ציבור אך פועלת מחוץ לערכי חוקי היסוד של מדינת ישראל.
אף שהצעת החוק מציינת כי הליך בבית הדין הדתי ידרוש הסכמה בכתב מכל הצדדים, נשים, במיוחד במגזרים רבניים ושמרניים, עשויות להימצא תחת לחץ חברתי ומשפחתי להסכים להתדיין בבתי הדין הרבניים, גם כשאינן רוצות בכך. הצעת החוק תציג בפני נשים את הבחירה בהליך בבתי דין רבניים כהסכמה “רצונית”, אך בפועל, רבות מהן יעמדו בפני סביבה כופה שאינה מאפשרת התנגדות ממשית.
עמדתנו היא כי מדובר בהצעת חוק שתביא לפגיעה ממשית בזכויות נשים ואוכלוסיות מוחלשות, בעקרון השוויון, במערכת המשפט הישראלית ובזכות הגישה לערכאות של אזרחי ישראל. הרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים היא מהלך שמסכן את מעמדה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית ופותח פתח למסלול שיפוטי בלתי-שוויוני, מדיר ומפלה, בחסות ובמימון ממשלתי.
זה לא נגמר רק בנשים. אם תעבור ההצעה, יוכלו בתי הדין לעסוק גם בעניינים השמורים לבתי הדין לעבודה. איפה זה עלול לפגוע בכם? זכויות פנסיוניות ותשלומים אחרים, יחסי עובד-מעביד והזכות לערער על הפסיקה.