נייר עמדה זה מתייחס להצעת חוק השידור הציבורי (תיקון – תקציב תאגיד השידור הישראלי) התשפ”ד-2024, שהוגשה על ידי ח”כ אביחי בוארון מהליכוד. הצעת החוק מבקשת לשנות את המנגנון הקיים לתקצוב תאגיד השידור הציבורי, שמטרתו להבטיח את עצמאות התאגיד. החוק הנוכחי קובע כי התקציב השנתי של התאגיד יובטח ולא יהיה תלוי בתקציב המדינה, דבר שנועד להפריד בין פעילותו לתקציב הממשלתי ולהגן עליו מהשפעות פוליטיות. הצעת התיקון מבקשת לשנות מצב זה, כך שהממשלה תהיה זו שתאשר את התקציב כחלק מתקציב המדינה ותשלוט בתקצוב השנתי של התאגיד, מהלך שמבטיח שליטה ממשלתית על פעולתו ותכניו.
מכון זולת מדגיש שהצעת החוק חותרת תחת עקרונות חוק התאגיד המקורי, שעוגנו מתוך מטרה למנוע השפעה פוליטית על פעילות התאגיד ועל השידור הציבורי. הצעת החוק הנוכחית נועדה למעשה להכפיף את התאגיד לשיקולים פוליטיים, דבר שעלול לשבש את עצמאותו וליצור תלות פוליטית במימון הממשלתי. החוק המקורי קובע כי תאגיד השידור יהיה עצמאי בתכניו ובתקציבו, ואילו תיקון זה יאפשר לממשלה לשנות ולשלוט בפרטי התקציב השנתי, דבר שפוגע בעצמאות השידור הציבורי ובמטרות החוק הראשוניות.
ההצעה באה, בין היתר, על רקע קיצוצים נרחבים בתקציב המדינה בשל הוצאות מלחמת חרבות ברזל, וכן מתוך תפיסה עקרונית לפיה תקציבו של תאגיד השידור הציבורי צריך להיות חלק מתקציב המדינה. אולם מכון זולת סבור כי קיצוץ תקציב התאגיד במסגרת התקציב הממשלתי עומד בניגוד גמור לתכליות חוק התאגיד ונועד לקדם את השליטה הממשלתית בשידור הציבורי, תוך פגיעה בזכויות היסוד לחופש הביטוי ולחופש העיתונות.
בסיכומו של דבר, מכון זולת מזהיר כי חקיקת הצעת החוק תהווה פגיעה חמורה בעצמאות התאגיד, שמטרתו להוות קול חופשי ובלתי תלוי במערכת הדמוקרטית. הפיכת התקציב לתלוי בהחלטות הממשלה עשויה להוביל לשליטה ממשלתית בתכני השידור, ולפגיעה במרקם הדמוקרטי במדינת ישראל.