חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
EN

דגל שחור: הצעת חוק המאבק בטרור תיתן נשק רב-עוצמה לרדיפה פוליטית

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

>> לקריאת נייר העמדה המלא 

ב-15.9.24 העלה יור ועדת חוקה חוק ומשפט שמחה רוטמן לסדר יומה של הוועדה נוסח מתוקן של הצעת החוק לתיקון חוק המאבק בטרור (תיקון מס‘ 11), שעברה בקריאה ראשונה בתחילת חודש יולי 2024. הצעת החוק מבוססת על הצעות חוק פרטיות שהגישו חברי כנסת של עוצמה יהודית והליכוד. למחרת הצעת החוק הוסרה מסדר יומה של הוועדה, אולם היא עודנה בהכנה לקריאה שנייה ושלישית.

מכן זולת הציג את עמדתו כי דגל שחור לדמוקרטיה בישראל מתנוסס מעל ההצעה. בעקבות תיקון מס‘ 37 לפקודת המשטרה [נוסח חדש], תשלא-1971, ההצעה תוביל לכך שבמקום פרקליטות המדינה, מי שיקבע את מדיניות האכיפה של עבירת ההסתה לטרור יהיה השר לביטחון לאומי, על פי הצרכים האישייםפוליטיים שלו ושל ממשלת הימין הקיצוני של נתניהו.

  • ההצעה להרחיב את הגדרות עבירת ההסתה לטרור ולאפשר למשטרה לפתוח בחקירה פלילית ללא אישור הפרקליטות, תואמת למהלכים דומים שנעשו במשטרים הסמכותניים ברוסיה, בנגלדש, וייטנאם, הונג קונג, ונצואלה ובלארוס, שנועדו להרחיב את ההגדרות והשימוש בחוקים למאבק בטרור באופן שרירותי ולצורך רדיפה פוליטית.
  • ההצעה לביטול דרישת האישור מראש של פרקליטות המדינה לפתיחת חקירה פלילית, מעידה שהמטרה הינה לאפשר ניהול של חקירות שרירותיות ופוליטיות, כאשר מראש אין היתכנות להרשעה בבתי המשפט.  ניתוק הקשר בין הגורם שיכריע בהיתכנות להרשעה בבית המשפט (הפרקליטות) לבין הגורם שיחליט לפתוח בחקירה פלילית (מוצע שרק המשטרה), הינו חסר היגיון משפטי ונראה שנועד לאפשר לפתוח חקירות שרירותיות ופוליטיות, גם כאשר מראש אין היתכנות להרשעה בבתי המשפט.
  • ההצעה להנמכת הרף של הוכחת העבירה לאפשרות סבירהבשילוב עם ביטול הדרישה לאישור מראש של חקירה על ידי הפרקליטות, יאפשרו לכל שוטר לפתוח חקירות שווא בעבירות הסתה לטרור כמעט ללא שום הגבלה ותוך פגיעה חמורה בחירויות הביטוי וההפגנה במדינת ישראל. מאז השבעה באוקטובר, חברי כנסת וממשלה, וגם ראש הממשלה, חזרו וטענו שהמפגינים למען עסקה לשחרור חטופים, למען הקמת ועדת חקירה ממלכתית ולסיום המלחמה, תומכים בחמאס ומסייעים לו. אם ההצעה תאושר, יהיה ניתן לפתוח בחקירה פלילית לא רק נגד נושאי דגלי פלסטין או מי שדואגים לחיי אזרחים ברצועת עזה ובגדה המערבית, אלא גם נגד מי שמפגינים נגד סרבנות הממשלה לעסקה לשחרור החטופים, נגד סירובה לקחת אחריות על אסון השבעה באוקטובר או נגד אופן ניהולה את המלחמה.
  • פתיחת חקירות שווא בגין עבירת הסתה לטרור תשמש לצורך פגיעה חמורה בחופש העיסוק. מזה מספר שנים יש ניסיון של גורמים שונים, כולל חברי כנסת וממשלה, להביא להשעיה ולפיטורין של עובדים בשירות המדינה וברשויות המקומיות, מרצים באקדמיה, מורים, רופאים ועוד בעלי מקצוע בטענות שווא שהם הביעו תמיכה בטרור. הדבר נכון על אחת כמה וכמה, לגבי מקצועות הדורשים רישוי וכוללים הליכים משמעתיים, כגון עריכת דין. עצם קיומו של תיק פתוח בחשד שווא למעורבות אדם בטרור, עלולה למנוע ממנו להשלים את הליך קבלת הרישיון לעסוק במקצוע או להשעיית הרישיון שקיבל.
  • פתיחת חקירות שווא בגין עבירת הסתה לטרור תשמש לצורך פגיעה חמורה בגישה לערכאות ולהליך הוגן. חקירות שווא עלולות להלך אימים על עורכי דין וארגונים לזכויות אדם המייצגים בבתי המשפט בישראל את תושבי השטחים הכבושים וכן פועלים למען עמידת מדינת ישראל בחובותיה על פי הדין הבינלאומי, ואף להביא להשעיית הרישיון של עורכי הדין המייצגים. באופן דומה, ברוסיה נפתחו תיקים בחשד למעורבות בטרור נגד עורכי הדין של מנהיג האופוזיציה שנרצח אלכסיי נבלני.
  • פתיחת חקירות שווא בגין עבירת הסתה לטרור תשמש במיוחד לצורך רדיפת המיעוט הערבי ונבחרי הציבור שלו, כדי להדיר אותם מהמרחב הציבורי.
  • ההצעה להוסיף עבירה חדשה של פרסום הזדהות עם אדם המבצע מעשה טרור שהוא רצח וללא מבחן הסתברותי, תאפשר לבצע ענישה קולקטיבית ולפתוח חקירות שווא כלפי בני משפחתו וחבריו של אותו האדם, וכן לפתוח בחקירות שווא כלפי מי שבציבור מתנגדים לעונש מוות ולהוצאות להורג ללא משפט.
  • פתיחת חקירות שווא בגין עבירת הסתה לטרור תשמש לצורך צנזורה של אירועים ציבוריים, יצירות אמנות ומופעי תרבות. התיקון המוצע לא רק יגרום לצזורה ממסדית אלא גם לצנזורה עצמית. שכן, יהיו אומנים שיעדיפו מראש להימנע מלהיחקר כמסיתים לטרור ולסבול מקמפיין דהלגיטימציה והסתה נגדם.

דבר נשיאת מכון זולת לשוויון ולזכויות אדם, זהבה גלאון:

אין לי מילים לתאר את גודל הזוועה.

החמאס ביצע טבח בצעירים במסיבה, במשפחות בבתיהן, חטף נשים, קשישים וילדים. זה לא רק פשע מלחמה, של למעלה מ-1300 הרוגים, כ-200 חטופים ומעל ל-3000 פצועים, אלא התנהגות ברברית ולא אנושית שאין לה שום צידוק ולגיטימציה. אני יודעת שכל אחד ואחת מאיתנו מכיר מישהו שנהרג, נפצע או נחטף, או קשור בעקיפין לנפגעים דרך קרובי משפחה ומכרים. הלב נשבר.

בחשיכה האיומה שאופפת אותנו מתגלים סיפורי גבורה מתוך התופת של אזרחים ואנשי כוחות הביטחון, סולידריות של החברה הערבית והתייצבות מדהימה של אנשי המחאה והחברה האזרחית. עכשיו זה הזמן לתמוך האחד בשנייה.

האמירה של שר האוצר סמוטריץ’, שמציע להילחם בעזה כאילו אין שם חטופים, מקוממת כל-כך. הוא גילה יותר אמפתיה לפוגרומיסטים בחווארה, מאשר לילדים קטנים, קשישים, גברים, נשים – כל אלה הם כלום ושום דבר עבורו. סמוטריץ’ וחברי הממשלה חייבים לזכור, שגם במצב מלחמה צריך להימנע מפגיעה באוכלוסייה אזרחית לא מעורבת.

יום שני הקרוב, היום שבו ייפתח מושב החורף של הכנסת, יהיה גם יומה האחרון של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, בתפקידה. מינוי המחליף שלה לא נראה באופק. ראש הממשלה, נתניהו, בזבז שנה שלמה על קידום מהפכה משטרית שנועדה להחליש את עצמאות מערכת המשפט ולחלץ אותו מהכלא, והתעלם באופן נפשע מכל אזהרות ראשי מערכת הביטחון בעבר ובהווה. בתום המלחמה, כשהביטחון יחזור לאזרחי ישראל, ממשלת החירום שהוקמה תצטרך להתפרק. מהכישלון הזה נתניהו וחברי ממשלתו לא יוכלו לברוח. מגיעה לנו ממשלה שמתייחסת ברצינות למדינה הזאת, לאזרחיה, כדי שתהיה לנו תקומה.

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע”ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו”ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד"ר מהא כרכבי-סבאח
ד”ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד”ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של “עדשה אתנית” ו”עדשה מגדרית” ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד”ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן