חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
EN

עשרה חודשי לחימה

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

>> לכל האיגרות של נשיאת זולת, זהבה גלאון 

מפחדים? גם אני. חרדה נעשתה בת לוויה קבועה של כל ישראלי וישראלית מאז ה-7 באוקטובר. היום, אנחנו מציינים עשרה חודשי לחימה ועדיין מדברים עלניצחון מוחלט“, אבל לא יודעים איך יראה החודש הבא. איך יראה מחר. נדמה שכל יום מביא עמו בשורת איוב נוספת וקשה אפילו לשים לב לכל אחד מהדברים שמתרחשים עכשיו. הכול קורה מהר, בוזמנית, בכמויות עצומות של מידע.

וזה אומר דבר אחד: אנחנו חייבים להשאיר את העיניים על הכדור. כי מה שקורה עכשיו הוא לא מקרי. הוא תוצר של מדיניות ממשלתית. הוא מכוון. זו תקופה סופרקשה לכולם. אני יודעת. אבל גם זהלא טעות, לא מקרה, לא משהו שיפסיק אם נסתכל למקום אחר. למעשה, יש הרבה אנשים שישמחו אם נסתכל על משהו אחר. זה סודה של כל אחיזת עיניים, כל טריק של כל קוסם וכל נוכל מתחיל. תסתכלו לי בעיניים בזמן שאני גונב אתכם.

זו הסיבה שאנחנו, בזולת“, בשיא של עבודה אינטנסיבית. כי זה אחד מאותם רגעים שבהם אסור להרשות לעצמך לפספס כלום. עתרנו לבגץ בדרישה להקמת וועדת חקירה ממלכתית למחדלי ה-7 באוקטובר, ומנכלית זולת, עינת עובדיה והצוות המצוין שלנו, עוקבים מקרוב אחרי הצעות החוק, הדיונים בכנסת, ומנהלים קרב בלימה מול ניסיונות הממשלה לשלוח טלפיים לעוד דבר.

אז על מה להסתכל? אפשר להתחיל מהדיון שכונס במיוחד בזמן הפגרה כדי לאשר הטבות רגולטוריות חסרות תקדים לערוץ 14, מטעם הממשלה שהוא מדברר. פגרת הכנסת, אני מזכירה, היא פגרה שהממשלה התעקשה לצאת אליה, למרות תחינה נואשת של משפחות החטופים. אלו אנשים שעוברים את הגהנום, שחרדים שכל יום בשבי פירושו אונס, פירושו רעב, פירושו סיכוי למות. איך ישנים ככה? אבל הם לא עניינו את הממשלה. גם תושבי הצפון והעוטף המפונים לא היו חשובים מספיק כדי שהאנשים האלה ימשיכו לעבוד. אבל הטבות לשופרות? זה, רבותי, המנדט שלהם.

כך נראים הימים האחרוניםהכול נעשה מהמקפצה, בשיאה של מתיחות ביטחונית חסרת תקדים. הם אפילו לא מנסים להעמיד פנים עוד שהפיגוע בחולון, שבו נרצחו שני אנשים, מעניין אותם. גם לא המתקפה האיראנית. כל אלה רעשי רקע, הסחת הדעת שתגרום לכם לא להסתכל על הביזה הגדולה של הקופה הציבורית.

זה הסיפור של הממשלה הזו. זה לא חייב להיות הסיפור שלנו. לא אנחנו צריכים לפחד, אלא הם. אנחנו עצרנו פעם אחת את התוכניות המטורפות של הממשלה הזו להשתלט עליה, ואפשר גם לעשות את זה בפעם השנייה. הם לא הרוב. הם רק עכבר שעושה רעש של פיל. זו המדינה שלנו. אנחנו הרוב. הגיע הזמן שנתחיל להתנהג ככה.

אני יודעת שקשה ומפחיד. אבל זה רק אומר שעכשיו בדיוק הזמן להרים ראש, לאסוף את עצמנו ולהתארגן.  זה הזמן.

שלכן ושלכם,

זהבה גלאון

דבר נשיאת מכון זולת לשוויון ולזכויות אדם, זהבה גלאון:

אין לי מילים לתאר את גודל הזוועה.

החמאס ביצע טבח בצעירים במסיבה, במשפחות בבתיהן, חטף נשים, קשישים וילדים. זה לא רק פשע מלחמה, של למעלה מ-1300 הרוגים, כ-200 חטופים ומעל ל-3000 פצועים, אלא התנהגות ברברית ולא אנושית שאין לה שום צידוק ולגיטימציה. אני יודעת שכל אחד ואחת מאיתנו מכיר מישהו שנהרג, נפצע או נחטף, או קשור בעקיפין לנפגעים דרך קרובי משפחה ומכרים. הלב נשבר.

בחשיכה האיומה שאופפת אותנו מתגלים סיפורי גבורה מתוך התופת של אזרחים ואנשי כוחות הביטחון, סולידריות של החברה הערבית והתייצבות מדהימה של אנשי המחאה והחברה האזרחית. עכשיו זה הזמן לתמוך האחד בשנייה.

האמירה של שר האוצר סמוטריץ’, שמציע להילחם בעזה כאילו אין שם חטופים, מקוממת כל-כך. הוא גילה יותר אמפתיה לפוגרומיסטים בחווארה, מאשר לילדים קטנים, קשישים, גברים, נשים – כל אלה הם כלום ושום דבר עבורו. סמוטריץ’ וחברי הממשלה חייבים לזכור, שגם במצב מלחמה צריך להימנע מפגיעה באוכלוסייה אזרחית לא מעורבת.

יום שני הקרוב, היום שבו ייפתח מושב החורף של הכנסת, יהיה גם יומה האחרון של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, בתפקידה. מינוי המחליף שלה לא נראה באופק. ראש הממשלה, נתניהו, בזבז שנה שלמה על קידום מהפכה משטרית שנועדה להחליש את עצמאות מערכת המשפט ולחלץ אותו מהכלא, והתעלם באופן נפשע מכל אזהרות ראשי מערכת הביטחון בעבר ובהווה. בתום המלחמה, כשהביטחון יחזור לאזרחי ישראל, ממשלת החירום שהוקמה תצטרך להתפרק. מהכישלון הזה נתניהו וחברי ממשלתו לא יוכלו לברוח. מגיעה לנו ממשלה שמתייחסת ברצינות למדינה הזאת, לאזרחיה, כדי שתהיה לנו תקומה.

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע”ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו”ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד"ר מהא כרכבי-סבאח
ד”ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד”ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של “עדשה אתנית” ו”עדשה מגדרית” ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד”ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן