ייעוץ משפטי: עו”ד אליה אסייג. נכתב בסיוע הקליניקה למשפט, מגדר ושינוי חברתי במכללה למנהל בהנחיית עו”ד מרים זלקינד
החברה הישראלית נתונה מאז השבעה באוקטובר במשבר דרמטי וקשה. הזעזוע מאירועי הטבח, החטיפות, הפגיעה חסרת התקדים באזרחים, מוסיף להלום בזמן שהמלחמה נמשכת וגובה מחירים קשים מזה חמישה חודשים. סבלן של הנשים שנרצחו ושל אלה שנחטפו קשה מנשוא עבורן ועבור משפחותיהן, ופגיעתם הרעה של האירועים ניכרת בקרב כלל הנשים והחברה בישראל. מידע חשוב בנושא זה ממשיך להיאסף ולהתפרסם, כמו למשל מסקנותיו של דוח שליחת מזכ”ל האו”ם לענייני אלימות מינית בסכסוכים, שקבע כי במסגרת מתקפת חמאס בשבעה באוקטובר נעשה שימוש באלימות מינית קשה, עינויים והתאכזרות. צוות המשימה שאסף את הנתונים ציין כי יש סיבות להאמין שאלימות כזו מתקיימת נגד מי שעדיין בשבי.
אם במצבי שגרה בישראל ייצוג נשים בצמתים קריטיים של קבלת החלטות נמצא בחסר מתמיד ומקשה על קידום מדיניות שוויונית המבוססת על תפיסת עולם רחבה ומכלילה, הרי שהמצב מועצם עוד יותר בעיתות חירום. במצב כזה, אפילו החלטות בסוגיות הרות גורל לביטחונה ולחוסנה של החברה ככלל ושל נשים בפרט, מתקבלות ללא חשיבה על שיקולים מגדריים. הדבר עלול להוביל להשלכות קשות מאין כמותן על חיי הנשים, המהוות 50.4 אחוזים מאוכלוסיית ישראל, ולהקרין על מצבן לשנים רבות. דוגמא מובהקת למצב עניינים זה ניכרת במדיניות חלוקת הנשק המתירנית שהוביל השר לביטחון לאומי, שאינה לוקחת בחשבון את ההשפעות הצפויות של המהלך על נשים ואינה משקללת כראוי את הסכנות לביטחונן.
מסמך זה מציג את המלצותיו של מכון זולת לשוויון וזכויות אדם לקידום שוויון מגדרי וחוסן חברתי בישראל באמצעות הטמעת חשיבה מגדרית (Gender Mainstreaming) בחקיקה ובתכנון מדיניות. אנו מציעים לתקן את סעיף חוות הדעת המגדרית בחוק שיווי זכויות האישה, המחייב את המחוקק לבחון את ההשלכות הצפויות על השוויון המגדרי, כך שיחול על כל דבר חקיקה המקודם בוועדות הכנסת; לכונן מחדש את הרשות לקידום מעמד האישה כגוף עם סמכויות, תקציב, תקנים וכלים ליישום התיקון לעיל בהכנת חוות הדעת המגדריות; לחייב יישום של ניתוח ההיבטים המגדריים בתקציב המדינה ושל בחינת ההשלכות המגדריות של חלוקת התקציב של כל משרד ממשלתי; וליצור תוכניות ייעודיות להכשרת מחוקקים, מקבלי החלטות ובעלי תפקידים ציבוריים בתחום השוויון המגדרי.
לקידומם של תיקונים אלה יש חשיבות בעידוד שיח שחותר לשוויון בקרב מקבלי ההחלטות. בנוסף, פעולת החקיקה יוצרת מחויבות גבוהה להגנה על זכויות האדם, באופן שיכול להוביל לשינוי חברתי רחב יותר.