ביום 26.2.24 התקיים דיון בבג”ץ בעתירות נגד החלטת הממשלה שלא לגייס בני ישיבות חרף פקיעת תוקפו של החוק שמכוחו ניתן להם פטור, וכנגד העברת כספי התמיכה לישיבות עבור תלמידים שלא קיבלו פטור או דחיית שירות כדין, אך לא גויסו בפועל. השופטים הוציאו צווים על תנאי ובמהלך הדיון שמו דגש על בעיית אי החוקיות בהתנהלות הממשלה.
תזכירי החוק והדיון בבג”ץ מעוררים מחדש את המחלוקת הציבורית והפוליטית בסוגיית גיוס החרדים. מסמך זה אינו מציע מתווה לגיוס חרדים או עוסק ישירות במחלוקת בסוגיה, אלא מתייחס לפגיעה הרב-ממדית בשוויון ובעצמאות מערכת המשפט שנגרמת בעקבותיה.
עמדת מכון זולת היא כי המחלוקת על גיוס החרדים משמשת כ”נשק” לפגיעה רב-ממדית בשוויון ובמערכת המשפט. היא מונעת עיגון מפורש של הזכות לשוויון בחוק יסוד; משמשת לצורך החלשת המעמד הציבורי של הזכות לשוויון; משמשת לצורך החרפה מכוונת של העימות בין הרשויות המבצעת והמחוקקת עם הרשות השופטת; מובילה את הממשלות לפעול במצב מתמשך של אי חוקיות הפוגע בשלטון החוק; משמשת כדי להצדיק פגיעה בשוויון של מיעוטים אחרים ובמיוחד המיעוט הערבי; מהווה חסם קבוע לצמצום הפערים הכלכליים-חברתיים בישראל והעוני במיעוט החרדי; ומתעלמת מהפגיעה בשוויון כלפי אוכלוסיות אחרות שאינן מעוניינות להתגייס מטעמי מצפון ועלולות להיענש על כך.