.
עיקרי עמדת זולת המובאת במסמך היא שיש להקדים את הבחירות, דווקא בשל עומק הטלטלה שעברה ועוברת החברה הישראלית מאז ה-7 באוקטובר. בעקבות משבר לאומי עמוק ומתמשך, יש לשמוע מהציבור עצמו באשר להנהגה הרצויה בעיניו לשיקום החברה והמדינה. במצב הנוכחי הממשלה משוללת אמון הציבור, ובדחיית קיומן של בחירות נפגעת זכות האזרחים להשפיע על סדרי העדיפויות הלאומיים ביום שאחרי.
להלן פירוט ההנמקות המרכזיות המובאות במסמך:
- חשיבותה של זכות היסוד לבחור בבחירות דמוקרטיות – שלטון העם הוא עקרון יסוד בדמוקרטיה, לפיו הציבור בוחר את מנהיגיו ומעניק להם את הסמכות למשול בשמו ולמענו. הכלי המרכזי להבעת אמון הציבור בהנהגה הוא בחירות חופשיות, המאפשרות לאזרחים לבטא את העדפותיהם בנוגע לניהול המדינה.
. - הצורך בהכרעת הציבור בעקבות משבר לאומי – האירועים המטלטלים שחוותה המדינה ב-7 באוקטובר הביאו לכך שבכלל חלקי החברה הישראלית ברור לחלוטין שמה שהיה הוא לא מה שיהיה. פער זה בין השאלות וההכרעות שהחברה הישראלית צריכה להתמודד איתן לבין השאלות בהן עסקו הבחירות שהתקיימו בנובמבר 2022 והנציגות הפוליטית שנבחרה במסגרתן, מצדיק את הקדמת הבחירות למועד קרוב ככל הניתן.
. - השפעתן המכרעת של הסוגיות המונחות לפתחה של ההנהגה על עתיד המדינה – ההצדקה להקדמת הבחירות מתחדדת לאור העובדה שלהכרעות שיתקבלו עכשיו צפויה להיות השפעה ארוכת טווח על עתידה של מדינת ישראל. לכן יש לחזור לציבור הישראלי, להציף בפניו את העמדות השונות שקיימות ביחס לשאלות שעומדות על הפרק, ולאפשר לו לבטא את העדפותיו באמצעות בחירות לכנסת.
. - יש תקדים לקיום בחירות בישראל במצב משבר – אסון ה-7 באוקטובר הוא חסר תקדים. עם זאת, ניתן ללמוד ממקרים שבהם התקיימו בחירות בישראל בזמן מלחמה או בשעת חירום. במסמך מובאות דוגמאות להתקיימותן של בחירות ואף הקדמתן בעתות מלחמה וחירום. אין הצדקה מספקת להימנעות מהקדמת הבחירות – הטיעונים לאי קיום בחירות אינם מספקים ביחס לחשיבותן.
.
כך למשל, העלות התקציבית והכלכלית של בחירות אמנם משמעותית, אך נמוכה ביחס להשלכות הכלכליות של המלחמה; ההגבלות על פעולת הממשלה שתהפוך לממשלת מעבר אינן דרמטיות, וממילא ראוי ליישמן בהתאם לעמדה שעל הכרעות מדיניות משמעותיות להתקבל לאחר חידוש אמון הציבור בהנהגה; הקדמת הבחירות אמנם עלולה להביא להחרפת הקיטוב הפוליטי, אולם החרפה כזו היא במידה רבה נגזרת של התנהגות המנהיגות הפוליטית, ובנוסף, הבחירות לכנסת מהוות את המנגנון הדמוקרטי המרכזי להתמודדות עם אי הסכמות אלו; הקדמת הבחירות עלולה גם להגביר את הפוליטיזציה של מדיניות הממשלה, אולם כבר כעת לא חסרות ראיות לפוליטיזציה כזו מצד הממשלה.
.
לסיכום, עמדת מכון זולת היא כי ראוי שהכנסת תכריז כבר עתה על התפזרותה, ובקונצנזוס רחב ככל הניתן, ובכך יבטאו נבחרי הציבור אחריות ממשית ביחס למחדלי ה-7 באוקטובר.הכרעת האזרחים בנוגע להנהגתם היא זכות יסוד דמוקרטית, שמימושה חשוב ביתר שאת לאחר אסון לאומי חסר תקדים. על מנת לחדש את אמון הציבור, על נבחרי הציבור להכיר בכך שהם והמדיניות שהם מבקשים לקדם צריכים לעמוד לבחירה מחודשת.
לקריאה נוספת:
>> "גם את הבחירות הכלליות אפשר וצריך לקיים עכשיו", זמן ישראל