>> לקריאת נייר העמדה בגירסת PDF
>> ב6 לדצמבר 2023 נערך בוועדת הבריאות דיון מהיר שעסק בסגירת מכון חוסן בגולן. מכון זולת ביקש להביע את התנגדותו לסגירת המכון. בדיון השתתף ח”כ גלעד קריב, אשר הציג את עמדת מכון זולת, כפי שגובשה והוצגה בנייר עמדה זה.
>> כתבה של נועה שפיגל ועדי חשמונאי ב”הארץ” על סמך נייר העמדה
מכון זולת מבקש להביע את התנגדותו לתקצוב הסקטוריאלי של מרכזי החוסן, אשר יוביל להפקרת בריאותם הנפשית של תושבי הצפון.
רקע
הטבח והאירועים המזעזעים שביצע חמאס ביישובי עוטף עזה ב-7.10.23 ומצב המלחמה המתמשך בדרום וצפון הארץ, מובילים לעליה חדה במצוקות הנפשיות של אזרחי ישראל, ועל המדינה לתת לכך מענה.
החל משנת 2009 משרד הבריאות מפעיל “מרכזי חוסן”, שתכליתם לקדם את החוסן האזרחי של תושבים החיים בישובים המצויים תחת איום ביטחוני. מרכזי החוסן מעניקים שירות מקצועי, ארגוני וטיפולי, המאפשר לרשויות לספק מענה לפרט, למשפחה ולקהילה.
תקצוב מרכזי החוסן
סוגיית תת-התקצוב של מרכזי החוסן עומדת על סדר היום הציבורי מזה שנים רבות, אולם התקציבים לא מועברים, ולא נקבעה אסטרטגיה שתיתן מענה לצרכי התושבים. שני מרכזי חוסן אכן נפתחו ב-2021 בצפון באזור הגליל. יחד עם זאת, לא נקבעו קריטריונים ברורים לפתיחת מרכזי חוסן ולא מסגרות ברורות לתקצובם.
באשר לא נמצא התקצוב למרכז החוסן בגולן, אמור מרכז זה להסגר. במקביל, ב- 2023 הממשלה החליטה להקצות במסגרת הכספים הקואליציוניים 6 מיליון שקלים נוספים למרכזי החוסן בהתנחלויות בשטחי הגדה המערבית. על אלה אמורים להתווסף 4 מיליון שקלים נוספים בתקציב 2024.
הוספת תקציב בהיקף גדול כל-כך למתנחלים, תוך הפקרת תושבי הצפון, אינה אלא המשך החלטתה של ממשלת ישראל לטפח את מדינת הרווחה של ההתנחלויות ולצמצם עוד יותר את הזכויות החברתיות של תושבי מדינת ישראל. הדברים חמורים פי כמה בעת הזו, בה תושבי צפון הארץ נדרשים להתמודד עם פעולות מלחמתיות המתבצעות בקרבתם.
מכון זולת קורא לכנסת ישראל למנוע את הפלייתם החמורה של תושבי צפון הארץ ולהבטיח כי מרכז החוסן בגולן ימשיך לתפקד ולתת מענה לנזקקים לו ביישובי הצפון.