ב-12 לנובמבר 2023 קיים מכון זולת וובינר שקרא להקמת קבינט חירום אזרחי. בדיון, שאותו הנחתה מנכ”לית זולת, עינת עובדיה, השתתפו: אל”מ במיל וח”כ לשעבר נירה שפק, תושבת כפר עזה, ח”כ נעמה לזימי, עו”ד עאדל בדיר, ראש עיריית כפר קאסם, ד”ר מיטל פינטו, חברת ועדת ההיגוי של מכון זולת ואופיר פז-פינס, שר הפנים לשעבר וראש המכון לשלטון מקומי באוניברסיטת תל אביב.
מנכ”לית זולת, עינת עובדיה, הסבירה את הצורך האקוטי בהקמת קבינט חירום אזרחי: “מדינת ישראל בוחרת לא להתמודד ולעצום עיניים. היא התפרקה מהחובות שלה והותירה אותנו לבד במערכה. את מקום המדינה המרוסקת שלנו החליפו אזרחים, וזו נקודת אור אחת. אבל ארגוני החברה האזרחית לא יכולים להיות תחליף לאורך זמן. התכנסנו לדבר על מה שהמדינה חייבת לעשות כדי לשנות את הכיוון מהתפוררות והתרסקות. כמו קבינט מדיני שפועל בצורה מתכללת, אנחנו קוראים להקמת קבינט אזרחי”.
ח”כ לשעבר נירה שפק: “אנחנו, האזרחים, שהגנו על עצמנו, מודרים מקבלת ההחלטות. כחברת קיבוץ כפר עזה חוויתי את חוסר האונים ועוצמת הבגידה, שאין מי ששומר עלינו למרות שאמרו לנו שחמאס מורתע. מחליטים עלינו ואנחנו לא חלק מהסיפור. חייבים שיהיה ייצוג לכל האזרחים בקבינט אזרחי, נוכחות של כל גווני החברה”.
“אני יושבת בפאנלים בטלוויזיה, והיום הייתי שעתיים כאישה לבד. וכשהביאו עוד נשים זה היה כדי לדבר על איך הן מרגישות. לא באנו לרגש ולייצר לבבות בטיק טוק. אנחנו רוצים מומחים ומומחיות ולא חסר כאלה. אנחנו נמצאים במלונות שהכסף בהם לא עבר, עובדים לא קיבלו את הכסף. אנחנו נוסעים ברכבים שחברות השכרה נתנו לנו בהתנדבות. איפה המדינה? בכנסת נלחמתי על מאבק פינוי. איפה מערכות החינוך? איפה נציגים שיהיו כאן? צריך מישהו שיהיה 24/7. צריך לדרוש להקים את קבינט החירום האזרחי ולתת מענה”.
ח”כ נעמה לזימי: “למדינת ישראל אין את הפריביליגיה לא להיות מדינת רווחה. עוד בקורונה דיברנו על החובה בקבינט מתכלל, ושום דבר לא קרה. הגיע הזמן לייצר נוהל חירום. בכל משבר אנחנו עומדים שבועות בוועדת הכספים ומדברים על מצב החקלאים והמשק והעסקים הקטנים והעובדים ועוד ועוד, זה בר תיקון ובר שינוי”.
שר הפנים לשעבר אופיר פינס: “ממשלת ישראל היא רשות מבצעת מאוד חלשה, היא טובה ברגולציה והקצאת משאבים. בזמן מלחמה רואים את משרדי הממשלה הפיקטיביים, והלא פיקטיביים, כשאין להם את הכלים והתקציבים לעמוד במשימות שלהם על פי חוק. לכן הגענו לשוקת שבורה”.
עו”ד עאדל בדיר: “ניסו להבעיר את השטח, לסכסך, להפיץ פייק ניוז נגד ערבים. אנחנו שומעים על פיטורים של ערבים, הבת שלי פוחדת ללכת ללמוד באוניברסיטה ולהמשיך את התואר. במקום לחזק את החיים המשותפים, הממשלה מחממת ומפחידה את הציבור הערבי וגם היהודי. הממשלה כשלה בתקופה הזו, הזניחה את כולם והפקירה את השלטון המקומי. הקמת קבינט החירום חשוב מאוד”.
ד”ר מיטל פינטו: “אין חקיקה ראשית לשעת חירום. אחרי מלחמת לבנון השנייה הקימו גוף ונתנו לו סמכויות, ואחרי הקורונה רצו לסגור אותו, המפתח הוא חקיקה ראשית שמכוחה מקימים קבינט אזרחי”.
מכון זולת ימשיך לפעול למען הקמת קבינט אזרחי שייכנס לפעולה במצבי חירום כדוגמת התקופה הנוכחית, על מנת להבטיח את תפקוד המערכות האזרחיות ולטובת החוסן הלאומי.