EN

ביטול עילת הסבירות: פגיעה בבריאות הציבור

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

>> לקריאת נייר העמדה המלא

נייר עמדה זה הוגש לוועדת החוקה של הכנסת, בנוגע להצעת החוק של יו”ר הוועדה מה-20.6.23 לתיקון סעיף 15 בחוק-יסוד: השפיטה, בעניין ביטול עילת הסבירות.

הנייר מדגיש את החשיבות של עילת הסבירות בהיבט של הבריאות הציבורית, מהטעמים הבאים:

1. החלטות נבחרי ציבור המתעלמות משיקולי בריאות, או שלא ניתן בהן המשקל הראוי לשיקולי בריאות, אינן סבירות וחייבות לעמוד בפני ביקורת שיפוטית.

2. הנטייה הגוברת של נבחרי הציבור להתעלם מעמדות מומחים בתחום הבריאות, מחזקת את הצורך לשמר את הביקורת השיפוטית על ההחלטות המתקבלות.

3. כאשר הממשלה מקבלת החלטות שהמתעלמות משיקולי בריאות – מטעמים פופוליסטיים, שרירותיים או מגזריים – עתירה לבג”ץ היא הכלי היחיד העומד לרשות האזרחים הנפגעים. אם לא תישמר סמכות הביקורת השיפוטית על סבירות ההחלטות השלטוניות, תיפגע בריאות הציבור.

***

עיקרי הנייר פורסמו כמאמר בכתב העת הרפואי THE LANCET, השני בחשיבותו בעולם. על המאמר חתומים ד”ר שלי קמין-פרידמן; פרופ’ חגי לוין, יו”ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל; פרופ’ נדב דוידוביץ’, מנהל בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון בנגב; פרופ׳ אהרון טרואן מהאוניברסיטה העברית; ופרופ’ י. טוני יאנג, מומחה למדיניות בריאות מאוניברסיטת ג’ורג’ וושינגטון.

לקריאת המאמר:  Israel’s judicial overhaul: a threat to the Health in All Policies approach – THE LANCET

 

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע”ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו”ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד”ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד”ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של “עדשה אתנית” ו”עדשה מגדרית” ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד”ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן