EN

ההידברות בבית הנשיא: לא למינוי שופטים “מטעם”

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

>> לקריאת נייר העמדה המלא

נייר עמדה זה נכתב בתגובה לקראת כינוס הוועדה לבחירות שופטים ב-14.6.23, במה שמסתמנת היא פשרה בין הקואליציה והאופוזיציה. הצעות הפשרה המדווחות בתקשורת כ”הסכמות” אפשריות של הצדדים בהידברות בבית הנשיא, היא דרישת הממשלה למנות שופטים לבית המשפט העליון מטעמה, תמורת נציג באופוזיציה בוועדה לבחירת שופטים.

עמדת זולת היא כי אסור לנציגי האופוזיציה להסכים לכל פשרה שהיא בנושא הוועדה לבחירת שופטים:

  • מינוי שופטים מטעם הממשלה יהווה פוליטיזציה מוחלטת של בית המשפט העליון ואובדן אמון הציבור בו.
  • מינוי שופטים מטעם הממשלה יוביל לפוליטיזציה של כל ערכאות השיפוט, לא רק בבית המשפט העליון
  • השופטים מטעם הממשלה עלולים להיות בעלי עמדות שמרניות קיצוניות ולממש בפועל את עקרונות המהפכה המשטרית גם ללא השלמת חקיקתה בכנסת.
  • מינוי שופט מטעם הממשלה יגביר את השחיתות.
  • משמעות השליטה של הפוליטיקאים בבית המשפט העליון בישראל אפילו יותר דרמטית מהשליטה של הפוליטיקאים בבית המשפט העליון בארצות הברית – בית המשפט העליון בארץ הוא הפוסק האחרון (בניגוד לאפשרות שיש בארצות הברית למדינות השונות לחוקק חקיקה משלהן להגנה על זכויות שבית המשפט העליון הפדרלי ביטל).
  • הממשלה מעוניינת לקבוע את זהות השופטים שידונו בעתירות נגד המהפכה המשטרית.
  • כבר עתה, אי-כינוס הוועדה לבחירת שופטים על ידי שר המשפטים עד “להסכמה” על מינוי שופטים מטעם הממשלה הינו ניצול לרעה של כוחו ופגיעה באינטרס הציבורי.
פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע”ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו”ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד”ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד”ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של “עדשה אתנית” ו”עדשה מגדרית” ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד”ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן