נייר עמדה זה נכתב בתגובה לכוונת הממשלה לקיים הצבעה בוועדת השרים לענייני חקיקה בהצעתו של ח"כ אריאל קלנר (ליכוד), לתיקון פקודת מס הכנסה ולהטלת מיסוי על תרומה מישות מדינית זרה.
על פי ההצעה, עמותה שתקבל תרומה מישות מדינית זרה, בתנאים המפורטים בהצעת החוק, לא תקבל הכרה כמוסד ציבורי על כל הנגזר מכך על פי כל דין, זאת באמצעות החרגת העמותה מהגדרת "מוסד ציבורי" בסעיף 9(2)(ב) לפקודה. כך לדוגמה תורם לעמותה לא יהא זכאי לזיכוי מס לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה. בנוסף, מוצע לקבוע כי עמותה שתקבל תרומה מישות מדינית זרה, בתנאים המפורטים, תהיה חייבת בשיעור מס של 65% על הכנסתה.
עמדת מכון זולת:
- מדובר בהצעה שמטרתה להטיל סנקציות כלכליות על עמותות לזכויות אדם ואזרח שביקורתיות כלפי הממשלה ולהביא לסגירתן ופגיעה כזו היא סממן מובהק של משטר סמכותני.
- ההצעה הוגשה כהצעת חוק פרטית של ח"כ קלנר, בדומה להצעות חוק נוספות של ההפיכה המשטרית שהוגשו אף הן כהצעות פרטיות. השיטה הזו נועדה כדי לאפשר לראש הממשלה נתניהו לנסות להסיר מעצמו אחריות אישית (לנוכח הביקורת הבין-לאומית כלפיו ובפרט מארה"ב), וכן כדי להלך אימים על מפלגות האופוזיציה והציבור הדמוקרטי בישראל שאם לא ייכנעו ויסכימו ל"הבנות" מופרכות עם הקואליציה, חבר הכנסת עלול להביא את ההצעה האנטי-דמוקרטית לאישור בכנסת.
- ההצעה מפרה את עיקרון השוויון כאשר היא "מסמנת" עמותות לזכויות אדם ואזרח, הממומנות ברובן על ידי מדינות או קרנות שלהן (כפי שנהוג במרבית העולם), בעוד שעמותות הימין בישראל בדרך כלל נתמכות על ידי בעלי הון פרטיים זרים ולכן ההצעה לא תשפיע עליהן.
- ככל שלא הייתה כוונה "לסמן" מטעמים פוליטיים דווקא את העמותות לזכויות האדם והאזרח המבקרות את הממשלה, הרי שהייתה מוגשת הצעה להטיל מס על כל תרומה, ללא הבחנה בין תרומה מישות מדינתית או מגורם פרטי.
- ההצעה תחול לגבי "תרומה המתערבת בענייניה הפנימיים של מדינת ישראל", אשר מוגדרת באופן נרחב כתרומה לכמעט כל סוג של פעילות ציבורית (פניה או סיוע לפניה לבית המשפט, לכנסת ישראל, לרשות המבצעת ורשויות אכיפת החוק, לרשויות מקומיות ולדעת הקהל בקרב אזרחי ישראל)". אף שהדבר לא נכתב במפורש בנוסח הצעה, לנוכח הקמפיין הפוליטי המלווה את ההצעה הנוכחית וכן הקמפיינים שליוו גלגולים קודמים שלה, ברור שההנחה הבסיסית שלה היא כי הפרות זכויות האדם שמבצעים מדינת ישראל, כוחות הביטחון הישראלים והמתנחלים בשטחים הפלסטינים הכבושים – הן חלק מ"ענייניה הפנימיים של מדינת ישראל" שיש להטיל סנקציות על עמותות לזכויות אדם ואזרח הפועלות לחשוף ולעצור אותן ולהקנות סעדים לנפגעים.
- ההצעה נועדה לפגוע באוכלוסיות בשטחים הפלסטינים הכבושים ובתוך מדינת ישראל עצמה, אשר עמותות זכויות האדם והאזרח מספקות להן שירותים משפטיים, המוניטריים או סוציאליים. במיוחד תיפגע זכות הגישה לערכאות של אוכלוסיות אלה, וכן זכויותיהן לקבל ייצוג משפטי ולהליך הוגן. לא מדובר רק בפלסטינים תושבי הגדה המערבית ורצועת עזה – כפי שחברי הקואליציה ופעילי הימין טוענים כדי להשיג תמיכה ציבורית – אלא גם בעמותות לזכויות של נשים, להטב"קים, מבקשי מקלט, עניים, קהילת יוצאי אתיופיה, בעלי מוגבלויות, נפגעי אלימות משטרתית ועוד.
- ההצעה תפגע גם בישראלים/ות שאינם פעילים בעמותות או מקבלים שירותים כלשהם מהן, שכן היא תחזק את הדה-לגיטימציה והרדיפה הפוליטית כלפי האופוזיציה ומבקרי הממשלה בישראל. כך גם היה התהליך במדינות לא דמוקרטיות אחרות – לאחר שהעמותות לזכויות אדם ואזרח נסגרו ראשונות, הרדיפה הפוליטית לא נעצרה והמשיכה כלפי אזרחים שהיה חשד שהם תומכים בקידום זכויות אדם ואזרח או תומכים בדמוקרטיה.