ביום 21 למרץ 2023, במסגרת דיון בוועדת החוקה לקראת הצבעה על התיקון בהרכב ועדת השופטים, “ההצעה המרוככת” לכאורה, של יו”ר הוועדה ח”כ שמחה רוטמן, נכח חבר ועדת ההיגוי של זולת, פרופ’ אייל גרוס, והביע את התנגדותו והתנגדות מכון זולת לשינויים המוצעים.
פרופ’ גרוס אמר:
“ההצעה הזו ממשיכה את הבעיה – היא מיישמת רוב של הקואליציה בועדה לבחירת שופטים, שתאפשר אחר כך לאשר את חוקי ההפיכה וגם חוקים אחרים שפוגעים בזכויות אדם. ולא, אני לא רגוע שלא תהיה פגיעה כי אני
כרגע המשמעות היא לקחת מודל שעובד כ70 שנה שנחשב חיובי בכל העולם ולשנות אותו. בארה”ב יש מינויים פוליטים של שופטים אבל הסנאט צריך לאשר את המינוי והוא עצמאי. במדינות המשפט המקובל שדומות לישראל רואים שמאמצים מודל דומה למודל הוועדה שלנו. כך זה באנגליה ואירלנד ועוד. גם במדינות הקונטיננטליות נדרשת הסכמה של הקואליציה והאופוזיציה במינוי שופטים, כך זה בגרמניה ובאיטליה יש מינוי על ידי הנשיא, הפרלמנט והשופטים. ועדה עם רוב מוחלט לקואליציה היא לא ברת השוואה לדמוקרטיות מתקדמות. הקואליציה בישראל שולטת בפועל ברשות המבצעת והמחוקקת והתכנית תביא לשליטה ברשות השופטת ויצירת שלטון עם כוח בלתי מוגבל. המשמעות היא עיקור רעיון של הגבלת כוח הממשלה. הרעיון של הגבלת הממשלה הוא בלב הרעיון של הדמוקרטיות המודרניות. אתם מייצרים משהו שהורס שיטה של 70 שנה. אתם לא חוזרים ללפני אהרון ברק, אלא ללפני 1953″.
לקריאה נוספת:
>> נייר העמדה של זולת: “מינוי שני שופטים לעליון מטעם הממשלה: הוועדה לבחירת שפוטים“