ביום 20 לפברואר 2023, במסגרת אחד הדיונים להכנת חוקי המהפכה המשטרית בוועדת החוקה, נכח חבר ועדת ההיגוי של זולת, פרופ’ אייל גרוס, והביע את התנגדותו והתנגדות מכון זולת לשינויים המוצעים.
פרופ’ גרוס אמר:
“אני שומע כאן היום על פסקאות ההתגברות בקנדה ובפינלנד, אבל אם זה המצב – אני מציע לאמץ את כל מגילת הזכויות של קנדה. יש שם שוויון כזכות מפורשת, הצהרה שקנדה היא מדינה רב תרבותית שזה למעשה מדינת כל אזרחיה, הפרדת דת ומדינה, נישואים אזרחיים, שוויון בין השפות הצרפתית והאנגלית – שהמקבילה אצלנו זה ערבית ועברית. בוא נאמץ את כל מגילת הזכויות הקנדית. יש רק שתי מדינות בעולם עם פסקת התגברות, הן מאוד שונות. רוצים את קנדה? בוא נביא את הכל.
אתם מביאים אמצעי אחד מכל מדינה, שגם בה הוא לא הכי טוב וזוכה לביקורות באותה מדינה. שולפים אמצעי משפטי אחד ממדינה אחרת בלי ההקשר החוקתי והמבנה, אבל בוא נעשה חוק זכויות אדם מלא לפני שנתגבר על זכויות האדם. לאחרונה התפרסם מכתב של משפטנים בכירים קנדים, כולל שופטים לשעבר בבית המשפט העליון של קנדה שאמרו שאין מה להשוות בין המצב כאן לפסקת ההתגברות שלהם. שר המשפטים הקנדי לשעבר, אמר שיש הסכמה שהממשלה הפדרלית לא תפעיל את הפסקה.
מה שיו”ר הוועדה עושה זה צ’רי פיקינג מובהק, לוקח רק את החלקים שמתאימים לו.
מעבר להסדר הקנדי בלי חוקה כתובה ומשוריינת בישראל, יש כאן גם הקשר. אתם רוצים שבמ”ש ימונה ע”י הקואליציה, לא יוכל לפסול חוק אלא בפה אחד שאין לה אח ורע בעולם ואם כבר יצליח לפסול- יש פסקת התגברות, שהלכה למעשה אין לה אח ורע בעולם חוץ משתי מדינות מאוד שונות; וגם אנחנו רוצים להגביל את הביקורת השיפוטית על הרשות המנהלית דרך ביטול עילת הסבירות וגם חוות הדעת של היועצים המשפטיים שימונו פוליטית, לא תהיה מחייבת.
התוצאה יחד היא ממשלה בלי כוח הגבלה. הרעיון שיש להגביל כוח של ממשלה כדי לא לפגוע באזרחים, לא המציאו אהרון ברק או של דורית בייניש או אסתר חיות, זה לא ימין או שמאל. אלה עקרונות של מעל 200 שנה כרעיון בסיסי בדמוקרטיות מודרניות. וזה צריך להטריד כל אזרח במדינה הזו, היום יפגעו בזכויות של אחד ומחר של אחר”
צפו בדבריו המלאים: