EN

מנכ”לית זולת עינת עובדיה בכנס על מגילת העצמאות: “שוויון הוא העקרון הראשון בחזון של מגילת העצמאות והוא לא בא לידי ביטוי בחקיקה”

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

ביום 15 לפברואר 2023, מנכ”לית זולת עינת עובדיה הוזמנה לארוע מיוחד בכנסת שיזמו ח”כ אפרת רייטן (מפלגת העבודה) וח”כ ארנה ברביבאי (יש עתיד) בשם: “מגילת העצמאות כחזון מלכד – האמנם?”. בארוע דנו המשתתפים בהיבטים שונים של מגילת העצמאות, לאור המהפכה המשטרית שאליה מתקדמת הקואליציה הנוכחית ללא מעצורים.

אלה הדברים שאמרה מנ”כלית זולת:

“למעלה מעשור, אנחנו בארגונים חשים שאנחנו תחת מתקפה על אמירות שבעיננו הן לגיטימיות ומגנות על שוויון וזכויות אדם. העננים מתקדרים מעל ראשנו. כוחות ימנים קיצוניים שנמצאים כרגע בשלטון שמו את החרב על צווארנו ואמרו לנו – ‘זו הרפורמה, זו הבסיס שלה ותוותרו על העקרונות שלכם כדי שלא תהיה מלחמת אחים’.

הם באים להרוס את העקרונות שדורות לפניי בנו לפני 75 שנה.  לכולנו יש זכויות בסיס שלא קשורות למגדר, למוצא, לנטייה מינית. מי שרואה כאן ויכוח על רעיון השוויון, מרוקן אותו מתוכן. לקחת את עקרונות מגילת העצמאות ולהגיד שהם לא רלוונטים זה להשאיר פה ואקום. אין לנו מגילת זכויות אדם ואין לנו חוקה ומגילת העצמאות בבוטום ליין הוא מסמך משפט, שיש להוציא ממנו משמעויות משפטיות לאיך החיים שלנו צריכים להראות. עדיין אין לנו חוק יסוד: שוויון. שוויון הוא העקרון הראשון בחזון של מגילת העצמאות והוא לא בא לידי ביטוי בחקיקה.

באים עכשיו לשנות סדרי עולם ולפגוע בזכויות בסיס. הפלסטינים אזרחי מדינת ישראל לא חיים בשוויון למעלה מ75 שנה. החוקים בכנסת לא עוברים בחינה אם הם פוגעים בשוויון. בוחנים אם הם כלכליים או לא, אבל לא בודקים אם הם קשורים לשוויון מגדרי, למשל. בבטיחות רכב, הולכים לפי גובה ממוצע של גבר, אף אחד לא בודק את השוויון בהקשר הזה.

מי שנמצא עכשיו בשלטון בנו את הכוח הפוליטי שלהם במשך למעלה מ15 שנה והם מוציאים לפועל את הרעיונות הכי קיצוניים והזויים שלהם שמדברים על הרס של הפרדת הרשויות, השמדה של עקרונות בסיסיים של הגנה על זכויות אדם. הם סוגרים את הגולל עם רפורמה שהמטרה שלה פוליטית. הם מתנגדים לכל מי שאומר שצריך זכויות ללהט”ב, נשים, פלסטינים ופליטים, שלא יכלאו אותם לפני שבודקים את מצבם ושלא יקחו את חופש התנועה שלהם”.

צפו בדבריה המלאים:

 

 

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע”ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו”ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד”ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד”ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של “עדשה אתנית” ו”עדשה מגדרית” ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד”ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן