בתאריך 23 לאוקטובר 2022, ערב הבחירות, התקיים דיון במסגרת סדרת שיחות בזום שערך ארגון “שותפים למען ישראל מתקדמת”, בנושא הפרות זכויות אדם בישראל. בארוע דיברה מנכ”לית זולת, עינת עובדיה וכן מוחמד דווארשה, ראש האסטרטגיה של גבעת חביבה, לורה וורטון חברת מועצת העיר ירושלים והמנחה גילי גץ.
הנה עיקרי הדברים שאמרה עינת:
“אנחנו רואים תהליך ארוך, של יותר מעשור של דה לגיטימציה של החברה הערבית, הפלסטינים אזרחי ישראל, ארגוני זכויות אדם ואנשים שמצהירים שהם שמאלנים. הבחירות הן הזדמנות לעצור את המגמה הסמכותנית שאנחנו מרגישים, מתחילת התקופה השנייה של נתניהו בשנת 2009. אנחנו שואלים את עצמנו, על איזו דמוקרטיה אנחנו מדברים בכלל? בזולת פרסמנו דוח ששואל מה טיב הדמוקרטיה בישראל והמסקנה היא שמעולם לא הייתה כאן דמוקרטיה ליברלית. יש מגמות דמוקרטיות לצד מגמות סמכותניות שהיו כאן מהיום הראשון והולכות ומתחזקות.
חיילים פורצים לבתים של פלסטינים שאין להם זכות להחליט על הגורל שלהם, יש מפלגות שמאמינות שנשים הן אזרחיות סוג ב’ ואפילו לא יכולות להיות מועמדות לבחירות בתוך המפלגה. ארגון קהלת הימני והחזק, משפיע על מקבלי החלטות והם מפעילים לחץ על איילת שקד לא לחתום על אמנת איסטנבול שמתחייבת להלחם באלימות נגד נשים.
הבחירות האלה יכריעו אם נוכל לחזק את הדמוקרטיה, להגן על זכות השוויון, על חופש המחאה והביטוי ועל החוסן של ארגונים חברתיים. יש פחד בישראל שאחת המפלגות שלנו לא יעברו את אחוז החסימה והמפלגה של בן גביר שנתניהו חיזק, תמשיך את מה שהתחילה. שלחנו רפורמות לראשי המפלגות בישראל שהצהירו שהם מחוייבים להגן על ערכים ליברלים ואנחנו מקווים שהם יהיו בעמדות שיאפשרו להם לקדם אותן. לדעתנו ישראל זקוקה לחוקה, אבל זה לא מספיק. יש דרך ארוכה, הרבה חוקים שצריך להעביר כדי להגן על זכויות אדם ושוויון”.
בתשובה לשאלה של משתתפת באירוע על האם ישראל אינה תאוקרטיה, ענתה: “אני מבינה איך מי שלא חי בישראל שואל את עצמו איך אנחנו יכולים לקרוא לישראל דמוקרטיה. אבל אי אפשר להגיד שאין לנו יסודות ליברלים ודמוקרטים. יש הפרדת רשויות, בית משפט עליון, חופש עיתונות מסויים, אנחנו לא נכלאים על מה שאנחנו אומרים. לצד זאת יש מרכיבים לא ליברלים והם יכולים להתחזק. אנחנו מנסים להשפיע על השיח בישראל, שיהיה יותר פרו-זכויות אדם, להחזיר את הלגיטימציה לדבר על זה בלי להחשב בוגדים. אנחנו עובדים מתוך החברה האזרחית כדי להשפיע על אופן הצגת נרטיבים שונים וגם על שינוי החוק והמדיניות, כי בלי זה אי אפשר לשנות את המציאות בישראל”.
צפו:
לקריאה נוספת:
>> יוזמת זולת לראשי מפלגות
>> הדוח המלא, “דמוקרטיה לכאורה – מצב המשטר בישראל”