לקראת התמודדותן בבחירות לכנסת ה-25, מכון זולת פונה לראשי מפלגות ביוזמה לקידום שוויון והגנה על זכויות האדם. היוזמה כוללת הצעות חוק הנוגעות בליבת הרכיבים הדמוקרטיים של המשטר.
הדוח שמכון זולת פרסם ערב התפזרות הכנסת וההליכה לבחירות, דמוקרטיה לכאורה: מצב המשטר בישראל מראה שמדינת ישראל מעולם לא הייתה מופת של דמוקרטיה ליברלית. מימיה הראשונים, מודל המשטר היה מודל היברידי המשלב בין רכיבים דמוקרטיים לרכיבים סמכותניים, כאשר בתקופות שונות החוגה נטתה אל עבר אחד מן הקצוות – הדמוקרטי או הסמכותני.
על מנת שטיב המשטר לא יהיה תלוי בעיקר בנטיותיו האישיות של ראש הממשלה זה או אחר לכיוון הדמוקרטי או לכיוון הסמכותני, הדוח “דמוקרטיה לכאורה” כלל שורה של יוזמות והצעות חוק אשר אם יתקבלו עשויות לחזק את הרכיבים הדמוקרטיים של המשטר בישראל. ההצעות מבוססות על התפיסה שלפיה על המשטר הדמוקרטי לאפשר קיומו של מרחב ציבורי אזרחי חופשי מהתערבות שלטונית ולכבד שורה של זכויות אדם ואזרח בסיסיות ולהגן עליהן כך שיאפשרו לאזרחים לקיים התדיינות ושיקול דעת בבחירת נציגיהם ואורח חייהם. קבלת היוזמה וקידום הצעות החוק של זולת, הם צעדים אופרטיביים חיוניים למאבק במגמות המסכנות את הדמוקרטיה.
ראשי המפלגות מתבקשים להתחייב לקדם את היוזמה ואף לכלול אותה במצען, כדי לשתף את הבוחרים בעמדותיהן.
עוד בבחירות 2022:
>> מתווה זולת להגנה על בחירות חופשיות
מאמרים שפורסמו על נייר העמדה:
>> 16.11.2022 – “אופוזיציה, תורך” מאת מנכ”לית זולת עינת עובדיה, זמן ישראל