EN

רפורמות חקיקה לחיזוק הדמוקרטיה – הצעה לראשי מפלגות

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

>> לקריאת נייר העמדה המלא 

לקראת התמודדותן בבחירות לכנסת ה-25, מכון זולת פונה לראשי מפלגות ביוזמה לקידום שוויון והגנה על זכויות האדם. היוזמה כוללת הצעות חוק הנוגעות בליבת הרכיבים הדמוקרטיים של המשטר.

הדוח שמכון זולת פרסם ערב התפזרות הכנסת וההליכה לבחירות, דמוקרטיה לכאורה: מצב המשטר בישראל מראה שמדינת ישראל מעולם לא הייתה מופת של דמוקרטיה ליברלית. מימיה הראשונים, מודל המשטר היה מודל היברידי המשלב בין רכיבים דמוקרטיים לרכיבים סמכותניים, כאשר בתקופות שונות החוגה נטתה אל עבר אחד מן הקצוות – הדמוקרטי או הסמכותני.

על מנת שטיב המשטר לא יהיה תלוי בעיקר בנטיותיו האישיות של ראש הממשלה זה או אחר לכיוון הדמוקרטי או לכיוון הסמכותני, הדוח “דמוקרטיה לכאורה” כלל שורה של יוזמות והצעות חוק אשר אם יתקבלו עשויות לחזק את הרכיבים הדמוקרטיים של המשטר בישראל. ההצעות מבוססות על התפיסה שלפיה על המשטר הדמוקרטי לאפשר קיומו של מרחב ציבורי אזרחי חופשי מהתערבות שלטונית ולכבד שורה של זכויות אדם ואזרח בסיסיות ולהגן עליהן כך שיאפשרו לאזרחים לקיים התדיינות ושיקול דעת בבחירת נציגיהם ואורח חייהם. קבלת היוזמה וקידום הצעות החוק של זולת, הם  צעדים אופרטיביים חיוניים למאבק במגמות המסכנות את הדמוקרטיה.

ראשי המפלגות מתבקשים להתחייב לקדם את היוזמה ואף לכלול אותה במצען, כדי לשתף את הבוחרים בעמדותיהן.

עוד בבחירות 2022:

>> מתווה זולת להגנה על בחירות חופשיות 

מאמרים שפורסמו על נייר העמדה:

>> 16.11.2022  – “אופוזיציה, תורך” מאת מנכ”לית זולת עינת עובדיה, זמן ישראל

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע”ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו”ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד”ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד”ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של “עדשה אתנית” ו”עדשה מגדרית” ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד”ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן