נייר עמדה זה הוגש בידי זולת לוועדת הפנים של הכנסת, לצורך דיון מיוחד בנושא מדיניות הממשלה בסוגיית הפליטים מאוקראינה.
עמדת זולת היא כי המתווה המעודכן שפרסמה הממשלה, “מדיניות הכניסה לישראל לנתינים זרים מאוקראינה לאור המלחמה”, אינו חוקי ואינו מוסרי. המתווה מפר את אמנת הפליטים שישראל חתומה עליה וחסרות בו התייחסויות לנושאים רבים וחשובים. עמדתנו מחולקת ל-7 נקודות:
7. על ישראל לבטל את ההעדפה לפליטים שיש להם קרובי משפחה בישראל.
.
באשר לסעיף 4, יצויין כי מרבית מבקשי המקלט הם נשים וילדים. יש לוודא כי הנשים והילדים לא עברו תקיפות או ניצול בדרכם (ובכלל זה תקיפות וניצול מיני, אלימות במשפחה, ועוד). יש להעניק טיפול כנדרש במדינה וכן, לאפשר לפליטות לקיים מגע עם נשים אחרות. ככל שהדבר אפשרי יש להעדיף כי המגע של נשים מבקשות מקלט עם הרשויות יהיה עם נשים.
ילדים צריך שיהיו מטופלים בהתאם למחויבות ישראל לאמנה לזכויות הילד, ובכלל זאת לאור עקרון טובת הילד כעקרון מנחה מוביל. שאלת גירושם או השארתם בישראל צריכה להיות מונחית לפי עיקרון זה. בנוסף, ילדים צריכים לקבל גישה לפעילויות חינוכיות וגופניות תואמות גיל, מזון מותאם, טיפול רפואי התפתחותי ומניעתי הולם (חיסוני ילדים, טיפול בעיכובים התפתחותיים ועוד) וכן תמיכה נפשית בהתאם לצורך. קטינים לא מלווים צריך שיהיו מטופלים על ידי רשויות הרווחה, תחת השגחת משמורן מתאים (אומנה או אימוץ, בהתאם לעניין). ככל שמדובר בילדים רכים, יש להימנע ממסגרות חוץ ביתיות כדי לספק להם תנאי מחיה אופטימלים ולוודא יכולת התקשרות בטוחה למבוגרים. בהליכים משפטיים יש חובה למנות לקטינים לא מלווים אפוטרופוס לדין וייצוג משפטי.
אנשים עם מוגבלויות צריכים לקבל טיפול מותאם, ככל שניתן במסגרת הקהילה, כדי להבטיח נגישות מקסימאלית שלהם לכל תחומי החיים.
לקריאה נוספת:
>> 7.3.2022 – “לעולם לא עוד, זה רק כשמדובר ביהודים?” מאת נשיאת זולת זהבה גלאון, הארץ