>> לקריאת נייר העמדה שהוצג בישיבת ועדת חוקה של הכנסת ב-4.10.21
>> לקריאת נייר העמדה שהוצג בישיבת ועדת חוקה ב- 12.10.21
>> לקריאת הפניה של מנכ”לית זולת עינת עובדיה, ליועמ”ש
“רשות רגולציה” הוא גוף שהדרישה להקמתו נכללה במקור בחוק ההסדרים, תוך שהוא מוצג לציבור ככלי שמטרתו ייעול וסילוק והפחתת ביורוקרטיה מיותרת. בפועל, במידה וחוק ההסדרים אכן היה עובר במתכונתו המקורית, הוא היה מאפשר להעביר את קביעת תקציב הממשלה לידי גוף בלתי נבחר שאין לו כל אחריות כלפי הציבור.
זאת מכיוון שבמתכונתו המקורית, היה בסמכות רשות הרגולציה להפיל כל הקצאה ציבורית של למעלה ממאה מיליון שקלים, והמשמעות היא ששרה או שר שירצו לבצע רפורמה כלשהי במשרדם יהיו מחויבים להעביר אותה ראשית כל דרך גוף ריכוזי עם סמכות וטו, ובפועל, תפקידי השרים ירוקנו מתוכן. בעקבות החלטתו של היועמ”ש לאשר את הכללת רשות הרגולציה בחוק ההסדרים (זאת לאחר שנקבע בו איסור על התקנה וחקיקה של כל רגולציה חדשה עד לשנת 2024), בתאריך 29.8.21 מכון זולת פנה ליועמ”ש. בהמשך, בעקבות הסכמות קואליציוניות, הוחלט לפצל מחוק ההסדרים את הסעיפים 21, 28 ו-30, וחוק ההסדרים עבר בלעדיהם.
הסעיפים שהוחרגו עוסקים בסמכות של רשות הרגולציה לקבוע ולקבל החלטות שמחייבות את הממשלה ואת שרי הממשלה, והוצאתם אל מתוך לחוק ההסדרים מהווה הישג חשוב היות שהיא מבטלת את החובה להישמע לרשות והופכת אותה מגוף מחליט לגוף מייעץ בלבד, ובכך מחלישה אותה ומחזקת את שרות ושרי הממשלה, שכבר אינם מחויבים חובה להישמע לה כגוף מפקח כרגולטור-על. עם זאת, עדיין קיימת חובת התייעצות עם הרשות, ובה טמון פוטנציאל גדול לאפקט מצנן המחליש את סמכויות הממשלה הנבחרת.
בנוסף, יש לזכור שגם לאחר הוצאת כמה מהסעיפים הבעייתיים מהצעת החוק המקורית, עצם הקמתה של רשות רגולציה בישראל הוא דבר מה שיש להיאבק בו. זאת מפני שסעיפים שכן עברו במסגרת החוק עלולים לפגוע פגיעה מהותית בזכויות אדם, ובין היתר בזכות לבריאות, בזכות לפרטיות, בזכות לקניין, בזכות לתעסוקה, בזכות לדיור, בזכות לחינוך, ובזכות לשוויון. בנוסף, במטרת החוק, בעקרונות המפורטים בה, בהגדרות, בהרכב ועוד, אין כל התייחסות לאחריותה של הרשות לשמירה והגנה על האינטרס הציבורי, ולא מופיעה בה כל דרישה לפעול לאיזון בין אינטרסים של יעילות כללית לבין אינטרסים של שמירה על זכויות אדם. אי לכך, המאבק נגד רשות הרגולציה ולמען זכויות אדם ממשיך, ועוסק כעת בסעיפים הספציפיים אשר הוחרגו מהחוק, עליהם עומד להתקיים דיון בוועדת חוקה חוק ומשפט בכנסת.
מאמרים שפורסמו על נייר העמדה:
>> 19.10.2021 – “זה לא צמצום הבירוקרטיה, זה ריסוק הדמוקרטיה” מאת מנכ”לית זולת עינת עובדיה, שיחה מקומית
>> 2.9.2021 – “מוקש כבד בחוק ההסדרים” מאת מנכ”לית זולת עינת עובדיה, זמן ישראל