לתקשורת, בהיותה הרשות הרביעית, תפקיד חשוב בביקורת על רשויות השלטון והגנה על זכויות הפרט, ובמיטבה היא אמורה לשמש כלב השמירה של הדמוקרטיה. לתקשורת יש חלק מרכזי בקידום ערכים ליברליים וקודים דמוקרטיים, ומכון זולת רואה בה שותפה ומבקשות לחזק אותה ולהפוך אותה לכמה שיותר חופשית ומנותקת מאינטרסים זרים.
מתוך כך יזמנו בזולת פרויקט של ההשתלמויות עבור עורכי וכתבי דסק חדשות, בעיקר אלו האחראים על ייצור וניסוח הכותרות וה"פושים" באתרי העיתונות השונים. תכני ההשתלמות התמקדו בהארת האופנים השונים בהם נפגעות זכויותיהם של חברי וחברות קבוצות שונות בחברה הישראלית, בדיון על חופש העיתונות בעידן הפופוליסטי, בתופעת הפייק ניוז, בממדי ההסתה ברשת ובאומדן מצבה של הדמוקרטיה הישראלית.
בכל הקשור להדרה של קבוצות מיעוט, ביקשנו להציף בפני המשתתפים את האופן בו סיקור תקשורתי עלול להגביר עוינות, לחזק סטריאוטיפים ולעודד הסתה. זאת באמצעות חיזוק הידע וההיכרות של המשתתפים עם הנושא ועם הבסיס העובדתי הדרוש להם על מנת לנסח עמדות שוויוניות וסובלניות. בנוסף, ההשתלמויות העניקו לאנשי תקשורת בעלי מכנה ערכי משותף את ההזדמנות להיפגש, לדון באתגרי עבודתם ולחזק את תחושת השליחות המקצועית שלהם.
נייר זה עוסק, אם כן, בייצוג לוקה בחסר של קבוצות מיעוט ואוכלוסיות מודרות, שמורכב הן מתת ייצוג מספרי והן מתת ייצוג מהותי. הוא מבוסס על ההרצאות השונות שניתנו בהשתלמויות, כמו גם על עמדותיהם של נשות ואנשי התקשורת שלקחו בהן חלק.
מאמרים שפורסמו על הדוח:
>> 25.2.2022 – "מה אפשר לעשות כדי להגביר ייצוג של מיעוטים בתקשורת" מאת הדס בשן, העין השביעית