EN

הזכות לחיסון: פגיעה בזכות לחיסון לקורונה של הפלסטינים תושבי השטחים הכבושים

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

>> לקראת הדוח המלא

מכון זולת קורא להנהגה בישראל למלא את מחויבותה החוקית והמוסרית ולדאוג לחיסון כל הפלסטינים תושבי השטחים הכבושים המצויים תחת שליטתה. זאת, בין היתר, נוכח הפסקת האש שנחתמה בימים האחרונים לאחר סבב לחימה קטלני בין חמאס לישראל. 

דוח זה עוסק בפער הקיצוני והגדל שבין מצב החיסונים בישראל (מהמובילות בעולם) לבין מצב החיסונים בשטחים הכבושים, ובהיבטים השונים של אי עמידתה של ישראל במחויבותה לדאוג לחיסונים לפלסטינים החיים שם. 

בשל הנזק העצום שגרמו ההפצצות הישראליות, לאוכלוסייה העזתית שסבלה גם טרם הסבב הנוכחי משיעור גבוה במיוחד של תחלואה ותמותה ממחלת הקורונה, יהיה קשה אף יותר למנוע הדבקה ולהתמודד עם המגפה. 

כעת יותר מתמיד ועל רקע ההרס הרב שיצרה, בכדי למנוע את מותם של בני אדם רבים נוספים, על ישראל למלא כעת את מחויבותה ולחסן את הפלסטינים שתחת שליטתה. שיקום זה של עזה הוא לא רק חובה הומניטרית של ישראל, אלא גם חלק ממה שעשוי למנוע סבב לחימה נוסף בעתיד הקרוב. 

בנוסף, וגם בלי קשר לסבב הלחימה האחרון, לנוכח העובדה שלמדינת ישראל יש את היכולת והמשאבים, ובמסגרת מחויבותה ככוח כובש, עליה לפעול באופן מידי להבטחת מימוש הזכות לבריאות ולחיים בכבוד של כלל תושבי הגדה המערבית, רצועת עזה וירושלים המזרחית, ולדאוג שתינתן להם האפשרות להתחסן נגד נגיף הקורונה. 

הדרישה לדאוג לחיסונים לפלסטינים תושבי השטחים הכבושים מובאת כאן ללא כל קשר לקריאה חד משמעית להסיר את המצור מעל עזה ולשים סוף לשליטה הישראלית עליה ועל יתר השטחים הכבושים. כל עוד הכיבוש נמשך, על ישראל למלא את מחויבותה לחסן את כל בני האדם שמצויים תחת שליטתה, ללא אפליה ומבלי שהדבר יהיה תלוי בשום תנאי או תמורה.

 

 

צילום: שתיל סטוק - יוסי זמיר

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע”ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו”ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד”ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד”ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של “עדשה אתנית” ו”עדשה מגדרית” ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד”ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן