>> לקריאת נייר העמדה המלא
נייר מדיניות זה נועד לתת מענה לבעיות החוקתיות, החוקיות והלוגיסטיות שעולות מהצורך לערוך בישראל בחירות כלליות בזמן מגפת הקורונה (הבחירות לכנסת ה-24 במרץ 2021).
ניתוח השוואתי שערכנו בין מערכות בחירות שהתקיימו ב-25 מדינות שונות העלה כי במקרים בהם הבחירות התקיימו רק תחת הנחיות ריחוק חברתי מבלי שנעשה שימוש בכלים נוספים מעבר לכלים הקיימים, שיאפשרו הצבעה בטוחה – נוצר אפקט מצנן משמעותי של אחת מזכויות היסוד המרכזיות ביותר במשטר הדמוקרטי: הזכות לבחור.
במחקר מצאנו כי ב-8 המדינות בהן לא נוספו אמצעי הצבעה חדשים, חלה ירידה של 8-15% בשיעור ההצבעה, כמו גם עלייה משמעותית בנתוני התחלואה. לעומת זאת, במדינות בהן אומץ מודל בטוח, או מודל מרחיב המוסיף כלי הצבעה נוספים על ההצבעה הפיזית הקלאסית – כמו הצבעה מוקדמת או הצבעה באמצעות הדואר, נמנעה הפגיעה בזכות של האזרחים לבחור וגם לא חלה עלייה בתחלואה.
לאור העובדה שוועדת הבחירות המרכזית היא הגורם המחויב להנגיש את מערכת הבחירות, והיות שהבחירות לכנסת ה-24 מתקיימות בזמן מגפת הקורונה כשאוכלוסיית ישראל טרם השיגה חסינות מלאה מפני הנגיף, פנינו לועדת הבחירות בהצעה לאמץ את המודל הבטוח, שיכלול 4 כלים משמעותיים להבטחת הזכות לבחור והזכות לבריאות, ביניהם כינון מערך הסעות, מתן אפשרות להצבעה מוקדמת, ואפשרות להצבעה בדואר.
ואכן, בין היתר לאור פניותינו והצעותינו, ועדת הבחירות המרכזית קבעה לאחרונה כי בכל הנוגע למצביעים חולי קורונה או מבודדים, ההצבעה תיערך בקלפיות דרייב-אין אליהן ניתן להגיע עצמאית עם הרכב. כמו כן, ובהתאם להמלצתנו הרביעית, ועדת הבחירות המרכזית ארגנה והקימה מערך הסעות שיאפשר למצביעים חולים או מבודדים להצביע באופן שישמור על זכותם לבחור ובמקביל ישמור על הזכות לבריאות של כלל הציבור, וימנע את התפשטות הנגיף.