מכון זולת והתנועה לרגולציה הוגנת עתרו לבג״ץ נגד אופן ההתקשרות של ממשלת ישראל, שריה וראש הממשלה עם כלי תקשורת, ובפרט נגד מתן יתרונות כלכליים לערוץ 14 באמצעות הסטת תקציבי פרסום ממשלתיים ומתן ראיונות בלעדיים. העתירה, שהוגשה באמצעות עו״ד ד״ר יפעת סולל, מבקשת להתמודד עם מצב שבו משאבי המדינה משמשים, הלכה למעשה, להעדפת כלי תקשורת מסוימים מטעמים פוליטיים, תוך פגיעה בשוויון, בטוהר המידות ובשוק תקשורת חופשי והוגן.
בעתירה נטען כי כאשר הממשלה, משרדיה או בכיריה מחליטים לאן יופנו תקציבי פרסום ממשלתיים, או לאילו כלי תקשורת תינתן גישה מועדפת לראש הממשלה ולשרים, אין מדובר בהחלטות פרטיות או פוליטיות רגילות. מדובר בשימוש במשאבים ציבוריים, בכספי ציבור ובכוח שלטוני, ולכן החלטות כאלה חייבות להתקבל על בסיס שיקולים מקצועיים, שוויוניים, ענייניים ושקופים.
העותרים ביקשו מבית המשפט להורות ליועצת המשפטית לממשלה לקבוע הנחיות ברורות להתקשרויות בין בכירי השלטון לבין גופי תקשורת, בין שמדובר בהתקשרות בתשלום, בשווה כסף או בהעדפה כלכלית אחרת. מטרת ההנחיות היא למנוע מצב שבו שרי הממשלה והעומד בראשה יוכלו להשתמש בתקציבי המדינה או בגישה שלטונית כדי לתגמל כלי תקשורת אוהדים, להעניש כלי תקשורת ביקורתיים, או לעוות את התחרות בשוק התקשורת.
העתירה התייחסה גם להחלטת הממשלה לנתק את התקשרויותיה עם עיתון “הארץ”, בטענה כי מדובר במהלך חד–צדדי היוצר העדפה כלכלית מובהקת לגופי תקשורת מסוימים משיקולים פוליטיים. לשיטת העותרים, המשך המצב הקיים מאפשר שימוש פסול בתקציבי המדינה, מתן יתרונות כלכליים לגוף מסחרי בחוסר תום לב, ופגיעה בעיקרון השוויון ובכללי המינהל התקין.
התפתחויות בעתירה:
ביום 17.6.26 הגישה המדינה לבית המשפט עדכון לפיו אומץ נוהל “תכנון ורכש מדיה” של לפ״מ. במסגרת הנוהל הובהר כי לפ״מ היא הגורם הממשלתי המרכזי והמוסמך להתקשר עם גופי מדיה עבור פרסומים ממשלתיים, וכי עליה לפעול לפי כללי המשפט המינהלי ועל בסיס שיקולים מקצועיים, שוויוניים ואחידים. עוד נקבע כי משרדי הממשלה מחויבים לקבל את שירותי הפרסום מלפ״מ, למעט חריגים, וכי אחת לחצי שנה יפורסמו כלל התקשרויות לפ״מ לרכש מדיה בפילוח לפי גופי מדיה. בכך נוצר מנגנון שקיפות ובקרה משמעותי, שיאפשר לציבור לבחון כיצד מחולקים תקציבי הפרסום הממשלתיים בין כלי התקשורת.
בהחלטתו מיום 29.6.26 קבע בית המשפט, בהתאם לעמדת העותרות, כי המדינה תגיש הודעת עדכון נוספת באשר לתיקון הוראות התכ״ם לעניין התקשרויות בין משרדי ממשלה לבין גופי תקשורת. הודעת העדכון תוגש עד 14.9.26.
מכון זולת סבור כי תקציבי פרסום ממשלתיים וגישה שלטונית לכלי תקשורת הם משאבים ציבוריים, ולא כלי לתגמול פוליטי. במדינה דמוקרטית, הממשלה אינה רשאית להשתמש בכספי ציבור כדי לחזק כלי תקשורת מועדפים, להחליש כלי תקשורת ביקורתיים או להשפיע על שוק התקשורת משיקולים זרים.
מסמכים הקשורים לעתירה:
>> החלטת בית המשפט מיום 29.6.26
>> הודעת עדכון מטעם המשיבים מיום 17.6.26, כולל נוהל לפ"מ מעודכן בעקבות העתירה