נייר עמדה זה נכתב בתגובה לשתי הצעות חוק הנידונות בועדת הפנים והגנת הסביבה. הצעות החוק מסכנות את הדמוקרטיה הישראלית ואת הזכויות הדמוקרטיות הבסיסיות ביותר – הזכות לבחור והזכות להיבחר. הצעות אלו מבקשות לשנות את כללי המשחק בזירה המקומית ולהפוך את המועצות המקומיות למנגנון פוליטי בשליטת מפלגות הקואליציה.
בהצעות החוק מוצע להרחיב את אפשרות הפסילה כך שניתן יהיה לפסול מועמדים יחידים ולא רשימות בלבד, וכן לאפשר פסילה גם בשל התבטאויות בלבד. כמו כן, מוצע להוסיף עילת פסילה מטעם של "תמיכה במאבק מזוין, של מדינת אויב או של ארגון טרור, נגד מדינת ישראל", וכן לקבוע מנגנון הדחה של חבר מועצה על בסיס אותן עילות הפסילה בהתמודדות בבחירות לכנסת, ברוב של 75% מחברי המועצה (מתוכם 10% מחברי אופוזיציה במועצה) ובאישור בית המשפט העליון. בנוסף, מוצע לקבוע סייג לבחירתם של סגנים לראש רשות כך שאם יש במעשיהם, לרבות בהתבטאויותיהם, תמיכה במאבק מזוין, של מדינת אויב או של ארגון טרור, נגד מדינת ישראל, שר הפנים יהיה רשאי להתערב ולבטל את מינויים.
הצעות החוק בעיקרן נועדו לשרת קמפיינים פוליטיים מסיתים, להביא לשליטה ממשלתית על המועצות המקומיות ולהגביל את הזכויות הדמוקרטיות הבסיסיות לבחור ולהיבחר. אם יעברו, ההצעות יביאו לדחיקת המיעוט הערבי מהמגרש הפוליטי באמצעות מנגנוני פסילה לא מידתיים וקמפיינים גזעניים, וכן ירוקנו את הזירה המקומית מהיכולת לייצר דיון דמוקרטי ופלורליסטי. בכך, ההצעות יהוו צעד נוסף המנרמל את המעבר של המשטר במדינת ישראל למשטר סמכותני.
מכון זולת מתנגד בתוקף להצעות החוק, ורואה בהן פגיעה חמורה בזכויות האזרח בישראל. הצעות אלו אינן רק מתקפה על עקרונות הדמוקרטיה, אלא מהוות מהלך מסוכן המוביל לריכוזיות כוח פוליטי ולהדרתם של האזרחים הערבים מהפוליטיקה הישראלית. יש לשמור על עצמאות הרשויות המקומיות כמרחב דמוקרטי המייצג את כלל האוכלוסייה, ולא ככלי שרת בידי מפלגות השלטון.