חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
EN

היועמ״שית קובעת שחייבת לקום ועדת חקירה ממלכתית. אנחנו ממשיכים במאבק

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

>> לכל האיגרות של נשיאת זולת, זהבה גלאון 

הבן שלי נרצח במנהרות שאתה בנית, במשמרת שלך…” הדברים הנוקבים שהטיח השבוע הרב אלחנן דנינו, אבא של  אורי זל, בראש הממשלה נתניהו “…תפסיקו להתעסק בלאסוף מנדטים…” לא רק שוברים את הלב לרסיסים, אלא גם מחייבים להשאיר את העיניים על הכדור, ולהמשיך בדרישה להקמת וועדת חקירה ממלכתית.

דבריה של היועמשית, גלי בהרבמיארה, שפרסם גיא פלג בחדשות 12, שהימנעות שלטונית מהקמת ועדת חקירה בנסיבות אלה תהווה עפני הברים ריקון מתוכן מעשי של חוק ועדות חקירה“, עולים בקנה אחד עם הטענה בעתירה שהגשנו ביחד עם 86 שרים וח״כים לשעבר, באמצעות עוהד דפנה הולץלכנר, בדרישה לחקור את מכלול האירועים, התהליכים והכשלים שהובילו למחדלי השבעה באוקטובר, “לשם הפקת הלקחים המתחייבים למניעת הישנותם של מקרים דומים בעתיד וכן לצורך השבת האמון של הציבור בכל אחת ממערכות ורשויות השלטון ולשם תחילתו של הריפוי והשיקום ההכרחיים לחברה בישראל.” 

העתירה שלנו מצטרפת לעתירות נוספות על מנת לעצור את ניסיונות הטיוח של ראש הממשלה נתניהו למחדל ולכשלים שבהתמשכות המלחמה, כפי שבאו לידי ביטוי בדבריו בתשובתו לרב דנינו. המלחמה שהתרחבה לזירות נוספות וסופה אינו נראה באופק גובה מידי יום ביומו מחיר יקר מנשוא בחייהם ובשלמות גופם של החטופים שנותרו בחיים בשבי החמאס, בחיילי צהל בעקורים מביתם, ובפלסטינים בעזה החרבה והמדממת.

מדינה חפצת חיים חייבת לסמן את האחראים לאסון הגדול בתולדותיה. מדינה שרוצה שילדים ישחקו בשדותיה ומשפחות יחיו על גבולותיה, אינה יכולה להרשות לעצמה להשאיר את השנה הזו כך, מונחת, למסע ההסתרה וההשתקה של ראש הממשלה, למפיצי פייק ניוז ותיאוריות קונספירציה. זה מתכון לאסון, למלחמת אזרחים, לקריסה של המעט שהממשלה הזו הותירה כאן בקיומה הקצר.

המשימה הלאומית החשובה ביותר של הממשלה היא החזרת החטופים. זוהי חובה שאין למעלה ממנה, והדרישה להקמת ועדת חקירה ממלכתית, כי בלא חקירה דחופה, מקיפה ואובייקטיבית של התהליכים שהובילו להתרחשותו של האסון הכבד ולהתמשכותו במשך 11 חודשים, לא תוכל החברה בישראל להתחיל בתהליכי השיקום, ההתאוששות והתיקון החיוניים הן לצורך ניהולה התקין של המדינה והן לשם יצירת החוסן החברתי הדרוש לה.

שלכן ושלכם,

זהבה גלאון

צילום: יעל גדות

דבר נשיאת מכון זולת לשוויון ולזכויות אדם, זהבה גלאון:

אין לי מילים לתאר את גודל הזוועה.

החמאס ביצע טבח בצעירים במסיבה, במשפחות בבתיהן, חטף נשים, קשישים וילדים. זה לא רק פשע מלחמה, של למעלה מ-1300 הרוגים, כ-200 חטופים ומעל ל-3000 פצועים, אלא התנהגות ברברית ולא אנושית שאין לה שום צידוק ולגיטימציה. אני יודעת שכל אחד ואחת מאיתנו מכיר מישהו שנהרג, נפצע או נחטף, או קשור בעקיפין לנפגעים דרך קרובי משפחה ומכרים. הלב נשבר.

בחשיכה האיומה שאופפת אותנו מתגלים סיפורי גבורה מתוך התופת של אזרחים ואנשי כוחות הביטחון, סולידריות של החברה הערבית והתייצבות מדהימה של אנשי המחאה והחברה האזרחית. עכשיו זה הזמן לתמוך האחד בשנייה.

האמירה של שר האוצר סמוטריץ’, שמציע להילחם בעזה כאילו אין שם חטופים, מקוממת כל-כך. הוא גילה יותר אמפתיה לפוגרומיסטים בחווארה, מאשר לילדים קטנים, קשישים, גברים, נשים – כל אלה הם כלום ושום דבר עבורו. סמוטריץ’ וחברי הממשלה חייבים לזכור, שגם במצב מלחמה צריך להימנע מפגיעה באוכלוסייה אזרחית לא מעורבת.

יום שני הקרוב, היום שבו ייפתח מושב החורף של הכנסת, יהיה גם יומה האחרון של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, בתפקידה. מינוי המחליף שלה לא נראה באופק. ראש הממשלה, נתניהו, בזבז שנה שלמה על קידום מהפכה משטרית שנועדה להחליש את עצמאות מערכת המשפט ולחלץ אותו מהכלא, והתעלם באופן נפשע מכל אזהרות ראשי מערכת הביטחון בעבר ובהווה. בתום המלחמה, כשהביטחון יחזור לאזרחי ישראל, ממשלת החירום שהוקמה תצטרך להתפרק. מהכישלון הזה נתניהו וחברי ממשלתו לא יוכלו לברוח. מגיעה לנו ממשלה שמתייחסת ברצינות למדינה הזאת, לאזרחיה, כדי שתהיה לנו תקומה.

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע”ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו”ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד"ר מהא כרכבי-סבאח
ד”ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד”ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של “עדשה אתנית” ו”עדשה מגדרית” ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד”ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן