כנס זולת, “חסמים מרכזיים בתעסוקת נשים ערביות” נערך ב-16 ליולי ב”בית הישג” בתל אביב. במרכז הכנס עמד דוח של מכון זולת שיצא במאי 2023, מאת עו”ד שירין בטשון, עם צוות היגוי שכלל את פרופ’ ניהאיה דאוד, וד”ר רג’דה אלנאבולסי. עו”ד בטשון הציגה את ממצאי הדוח בפני קהל המשתתפות והמשתתפים, ובפרט את מיפוי החסמים שבעטיים רק 40% מהנשים הערביות בישראל מועסקות.
“בחרנו את שני החסמים שיש עליהם תמימות דעים”, סיפרה עו”ד בטשון, “האחד הוא תחבורה ציבורית לקויה והשני הוא העדר מעונות יום לגילאים צעירים. מי שקורא את דוח בנק ישראל מ2008 רואה שמדברים שם על תעסוקת נשים ערביות ואומר שהבעיה היא תרבותית. אבל הבעיה האמיתית היא מחסור הזדמנויות. הטיעון התרבותי נוטרל כשהוכיחו ששיעור ההשתתפות של נשים ערביות בישראל בעולם התעסוקה קטן משיעור השתתפותן במדינות ערב. זה שימוש מניפולטיבי של המדינה להצדיק את התופעה”.
אחרי הצגת הדוח של עו”ד בטשון, המשפטנית הודא אבו עבייד, רכזת לובי בפורום לדו קיום בנגב, הציגה סקירה של חסמי התעסוקה בקרב נשים בדואיות:
ד”ר רג’דה אלנאבולסי, מרצה וחוקרת במחלקה לעבודה סוציאלית, ממונה מוסדית על החברה הערבית-המרכז האקדמי רופין אמרה: “אי אפשר להתייחס לתעסוקת נשים בלי להתייחס לתהליכים ההיסטוריים של החברה כמיעוט לאומי יליד ומה קרה לנשים ערביות אחרי קום המדינה”.
ד״ר מהא כרכבי סבאח, מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה אוניברסיטת בן גוריון אמרה: “בישראל יש שתי כלכלות, כלכלה ערבית וכלכלה יהודית. מבנה ההזדמנויות נוצר מתהליכים ארוכי טווח, היסטורים ופוליטיים שיצרו שתי תשתיות כלכליות שונות לגמרי שלא יאפשרו את אותו מבנה הזדמנויות”.
פרופ’ עמליה סער, ראש החוג לאנתרופולוגיה באוניברסיטת חיפה, אמרה: “הימים המטלטלים שאנחנו עוברים, החברה היהודית, אנחנו נאבקים על הדמוקרטיה ויש במחנה הפרוגרסיבי על איזו דמוקרטיה אנחנו נאבקות. בסוף התהליך יש הרבה דיאלוגים משמעותיים מאוד והתעוררות והעלאת תודעה על החשיבות בבריתות בין יהודים וערבים. וזה כולל את ההבנה על העדרותן של נשים ערביות בכוח העבודה ושאנחנו זקוקים לזה לא רק מהסיבה הצינית של העלאת התל”ג אלא בגלל החשיבות המהותית של שיתוף פעולה וחברה בת קיימא”.
.
לצפייה בכנס המלא:
קריאה נוספת:
>> הדוח המלא: “חסמים מרכזיים בתעסוקת נשים ערביות בישראל: תחבורה ציבורית ומעונות יום”
>> لقراءة الملخّص باللّغة العربية ، اضغط هنا | תקציר הדוח בשפה הערבית
>> הצגת הדוח בכנסת, בוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי בראשות ח”כ פנינה תמנו שטה