EN

דיון בוועדה למיזמים ציבוריים: על השרירותיות והאפליה בחוק ועדות הקבלה

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

ב12 ליולי 2023 נערך ב”ועדה למיזמים ציבוריים” בכנסת דיון על הצעת החוק של ח”כ יצחק קרויזר ממפלגת עוצמה יהודית, לתקן את תיקון מס’ 8 לפקודת האגודות השיתופיות (הידוע בשם “חוק ועדות הקבלה”). התיקון לחוק הסדיר את התנאים לפעולתן של ועדות קבלה ב”יישובים קהילתיים בגליל ובנגב” כאשר “מספר בתי האב ביישוב, או ביישוב המקורי ובהרחבה ביחד, אינו עולה על 400”. בהצעה מוצע לכלול גם ישובים שיש בהם עד 700 בתי אב.

את עמדת זולת ייצגה בדיון ד”ר מיטל פינטו, חברת הועד המנהל. ד”ר פינטו ביקשה מיוזמי החוק להסביר כיצד החוק מונע קביעה שרירותית של הגדרת “ישוב קהילתי”, כך שלמעשה כל ישוב יוכל להכלל בה  – שאלה שלא קיבלה מענה לכל אורך הדיון.

ד”ר פינטו אמרה:

“כאשר אתם מדברים על ישובים בעלי עדיפות לאומית, שבעצם יכולים להשתנות מהחלטת ממשלה אחת להחלטת ממשלה אחרת, אתם פותחים פתח להרבה מאוד שרירותיות. כלומר, פותחים פתח ליישובים שהאלמנט הקהילתי בהם לא באמת נמצא. האלמנט הקהילתי הוא היחידי שיכול להצדיק מלכתחילה את ועדות הקבלה. אני לא רואה בשום מקום בנוסח החדש הגדרה ליישוב קהילתי.

הקריטריונים בחוק לגבי מתי הוגדר ישוב קהילתי ומתי לא, הם לא מספיקים. הם מאוד מאוד אווריריים. וכשאתה מגדיל את זה ל-700 משפחות, אז אתה בעצם מקבל שוב משהו שאין בו קונקרטיזיה. אתם כל הזמן אומרים ‘בתנאי שהוא ישמור על המרקם הקהילתי’  ו’בתנאי שכמובן לא יעברו על חוקי האפלייה’, אבל אנחנו יודעים את האמת על רוב האנשים שלא מתקבלים. הערבים כבר מזמן התייאשו מלהיכנס ליישובים האלה”.

 

>> נייר העמדה המלא: “הרחבת ועדות הקבלה לישובים: כהניזם מעשי”

.

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע”ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו”ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד”ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד”ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של “עדשה אתנית” ו”עדשה מגדרית” ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד”ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן