EN

מהפכה בהקפאה – וובינר חירום של זולת במסגרת פרוייקט “צו חירום” על ההידברות בבית הנשיא

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

 

ב-2 לאפריל 2023, ערך מכון זולת במסגרת פרוייקט “צו חירום”, וובינר חירום תחת הכותרת: ״מהפכה בהקפאה״, שעסק בהידברות בבית הנשיא ובהיתכנות להשגת פשרה. את הובינר הנחתה עיתונאית הארץ נעה לנדאו, נשיאת זולת זהבה גלאון נשאה דברי פתיחה, והמשתתפים היו השר לשעבר דן מרידור, עו”ד ציון אמיר והמשנה לשעבר ליועמ”ש, עו”ד דינה זילבר.

הדוברים הביעו את התחושה כי ההידברות בבית הנשיא לא תוביל לשינוי מהותי.

השר לשעבר דן מרידור: “חוקה לא עושים  בלחץ כזה. אי אפשר לסיים את העניין בחודש חודשיים. הפתרון היחיד הוא אם ישתכנעו שתהליך כזה של הסדרת המבנה החוקתי שלנו עושים בצורה רצינית ויסודית. בתקופתי הליכוד היתה מפלגה ליברלית. לאומית ליברלית. היו כמובן חילוקי דעות אבל כולם דיברו בשם עקרונות של שלטון חוק וזכויות אדם. עקרונות שהיום נתפסים משויכים לצד אחד. אני מכיר היטב את נתניהו, הוא תמיד הגן על מערכת המשפט. משהו קרה. נתנו פה לגיטימציה לקבוצות שוליים קיצוניות, זה לא רק דיון על מערכת המשפט, זה על כל מערכת הערכים”

המשנה לשעבר ליועמ”ש דינה זילבר: התנאים שבהם נכנסנו להידברות הזו מעידים מראש על חוסר התוחלת שבה. הקצב, ההתנהלות הדורסנית של הקואליציה. אם חיכינו לחוקה 75 שנים לא ייתכן לקדם את זה תוך שבועות מספר כשאקדח החקיקה טעון. צריכים לחזור לבסיס שלנו, למגילת העצמאות. שני היסודות העקרוניים בה: המדינה היא בית לאומי של העם היהודי, והיא מדינה דמוקרטית. חשוב להאבק על שני הדברים: לשמור על ישראל יהודית, אבל אנחנו חייבים גם לשמור על המנגנונים שהופכים אותה לדמוקרטית”
.
עו”ד ציון אמיר: “אני מתקשה לראות מה ייצא מההדברות הזו. הייתי שמח לראות בין הנציגים בהדברות יותר אנשים מקצועיים, כך שהדגש יהיה יותר על העניין עצמו ולא על שיקולים פוליטיים. אלה נושאים רציניים ומורכבים, שדורשים יותר זמן. כזה שסע שהביא ציבורים גדולים ולא עשבים שוטים, אלא אנשים מאוד רציניים בחברה הישראלית, ייקח דורות לאחות. לאורך 75 שנות מדינה, אינני זוכר אי פעם שהפוליטיקאים מינו אדם לא ראוי לבית המשפט העליון שפגע בדמוקרטיה”

webinarCar22

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע”ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו”ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד”ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד”ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של “עדשה אתנית” ו”עדשה מגדרית” ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד”ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן