חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
EN

מכון זולת בכנס השלום והדמוקרטיה של יוזמת ז’נבה

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

ב-10 למרץ, 2023, התקיים בתל אביב “כנס השלום והדמוקרטיה” של יוזמת ז’נבה. הכנס היה בסימן ההתעוררות הציבורית במאבק על עתיד המדינה וכלל ארבעה מושבים על ההזדמנויות שיש במשבר. נשיאת זולת, זהבה גלאון, דיברה במושב על “ההזדמנות המדינית” ומנכ”לית זולת, עינת עובדיה, במושב על “ההזדמנות התקשורתית”.

נשיאת זולת זהבה גלאון אמרה כי:

“הכנס הזה מתקיים היום על רקע הפיגוע הרצחני בדיזינגוף אתמול ושוב נשמע הצעות להתמודדות עם הטרור, שהן פלסטר לגדם, כל עוד לא נראה שינוי במציאות.

יש כאן שתי אוכלוסיות שחיות זו לצד זו, זו עם זו, זו בתוך זו, עם מערכות חוק נפרדות. מה שעומד בקצה החזון של הממשלה הזו, זה חזון דו ראשי – מהפכה משטרית בתוך מדינת ישראל ובמקביל מהפכת אפרטהיד. הרצון של נתניהו לשנות את האיזונים והבלמים בין שלש הרשויות והרצון של סמוטריץ’ שלא יסתפק בסיפוח. הוא רוצה שהשטחים יספחו את ישראל ויהפכו אותה למדינת יהודה עם עליונות יהודית וחוקי גזע. זה מה שעומד בבסיס מהפכת האפרטהייד שלו.

תפקידנו לחשוף את התמונה הגדולה. כשבכנסת מעבירים הצעת חוק שמאפשרת להכשיר מחדש מאחזים בצפון השומרון כדי לאפשר למתנחלים תנועה באזורים האלה, זה חלק ממהפכה האפרטהייד. כשסמוטריץ’ מקבל סמכויות על המנהל האזרחי והשליטה עוברת לידיו וזה מייצר לא רק סיפוח דה פקטו אלא דה יורו – זו תפיסה שלמה, לארגן מהפכת אפרטהייד בשטחים.

אחרי הפוגרום הנורא בחווארה, כש400 מתנחלים מציתים בתים על יושביהם וסמוטריץ’ מגנה גינוי רפה – זה מאפשר לעוד חבורה להכנס שוב. ואז חיילי צה”ל, שהתרגלו במשך 56 שנים של שליטה על מיליוני פלסטינים לעמוד מנגד ומהצד  – רוקדים עם הפורעים ברחוב הראשי, כי זו רוח המפקד.

היום אנשים יוצאים לרחובות וזה מרגש, זה גורם לי לאופטימיות ואני מאמינה שננצח. אבל כשמדברים על הפגיעה בדמוקרטיה הישראלית חייבים להבין שהכל קשור. מי שרוצה לספח את הפלסטינים ולהדיר את אזרחי ישראל הערבים מהמשחק, לא יסתפק בדיכוי, הוא צריך  לרסק את כל המוסדות הביקורתיים והדמוקרטיים בישראל, שומרי הסף, התקשורת, האקדמיה, להפעיל עליהם טרור שלא ירימו ראש.

אם אנחנו לא רוצים להיות צפון קוריאה את המזרח התיכון חייבים לראות את התמונה הכוללת ולאמר: אין דמוקרטיה עם כיבוש”

צפו בדבריה המלאים: 

 

מנכ”לית זולת עינת עובדיה, התייחסה בדבריה לתפקיד האופוזיציה:

“לאופוזיציה יש יכולת להשפיע על שיח ציבורי, כדי שהמחאה תמשיך ותביא לשינוי. היא צריכה להיות מצפן ומצפון בתקופה שבה אנחנו מאבדים את הצפון ונעדרים מצפון. היא צריכה לתת לגיטימציה למחאה שהיא לא רק יהודית. זה מתחיל מזה שיו”ר האופוזיציה חייב להפסיק להסתכל האם הצעדים שלו יגרפו לו הון פוליטי. הוא מפספס את הנקודה. נדרש מנהיג שיכול לשים את העבר מאחור, ולקרא לאיימן עודה לישיבות אופוזיציה, לא להדיר אותו.

לכל אחד יש זכות למחות איך שהוא רוצה, אם אני מתנגדת לכיבוש, יש לי מקום במחאה הזו. המנהיגה הבאה צועדת עכשיו ברחובות ואנחנו לא יודעים עדיין שהיא המנהיגה שלנו. אם המנהיגות הקיימת היום לא תתן לגיטימציה למחות איך שרוצים, אז לא נעשה פה שוב שינוי ושוב יציבו לנו גבולות מהי מחאה נכונה ולא נכונה”.

צפו בקטע המלא: 

 

 

דבר נשיאת מכון זולת לשוויון ולזכויות אדם, זהבה גלאון:

אין לי מילים לתאר את גודל הזוועה.

החמאס ביצע טבח בצעירים במסיבה, במשפחות בבתיהן, חטף נשים, קשישים וילדים. זה לא רק פשע מלחמה, של למעלה מ-1300 הרוגים, כ-200 חטופים ומעל ל-3000 פצועים, אלא התנהגות ברברית ולא אנושית שאין לה שום צידוק ולגיטימציה. אני יודעת שכל אחד ואחת מאיתנו מכיר מישהו שנהרג, נפצע או נחטף, או קשור בעקיפין לנפגעים דרך קרובי משפחה ומכרים. הלב נשבר.

בחשיכה האיומה שאופפת אותנו מתגלים סיפורי גבורה מתוך התופת של אזרחים ואנשי כוחות הביטחון, סולידריות של החברה הערבית והתייצבות מדהימה של אנשי המחאה והחברה האזרחית. עכשיו זה הזמן לתמוך האחד בשנייה.

האמירה של שר האוצר סמוטריץ’, שמציע להילחם בעזה כאילו אין שם חטופים, מקוממת כל-כך. הוא גילה יותר אמפתיה לפוגרומיסטים בחווארה, מאשר לילדים קטנים, קשישים, גברים, נשים – כל אלה הם כלום ושום דבר עבורו. סמוטריץ’ וחברי הממשלה חייבים לזכור, שגם במצב מלחמה צריך להימנע מפגיעה באוכלוסייה אזרחית לא מעורבת.

יום שני הקרוב, היום שבו ייפתח מושב החורף של הכנסת, יהיה גם יומה האחרון של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, בתפקידה. מינוי המחליף שלה לא נראה באופק. ראש הממשלה, נתניהו, בזבז שנה שלמה על קידום מהפכה משטרית שנועדה להחליש את עצמאות מערכת המשפט ולחלץ אותו מהכלא, והתעלם באופן נפשע מכל אזהרות ראשי מערכת הביטחון בעבר ובהווה. בתום המלחמה, כשהביטחון יחזור לאזרחי ישראל, ממשלת החירום שהוקמה תצטרך להתפרק. מהכישלון הזה נתניהו וחברי ממשלתו לא יוכלו לברוח. מגיעה לנו ממשלה שמתייחסת ברצינות למדינה הזאת, לאזרחיה, כדי שתהיה לנו תקומה.

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע”ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו”ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד”ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד”ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של “עדשה אתנית” ו”עדשה מגדרית” ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד”ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן