ביום 12 בפברואר 2023, בנאום מיוחד, הציג נשיא המדינה יצחק הרצוג הצעת פשרה באשר לתוכנית הממשלה לביצוע מהפכה משטרית, שתהווה בסיס למשא ומתן. מכון זולת מברך את כבוד הנשיא על הירתמותו לבלימת המהלכים של ממשלת ישראל לביצוע שינויים מהותיים בשיטת המשטר במדינת ישראל וכן באיזונים הרגישים שבין שלוש הרשויות.
ביום 7 במרס 2023 "דלף" בתקשורת נוסח מפורט של המתווה אשר בית הנשיא הכחיש אותו ("הפרסומים הבוקר אינם על דעת הנשיא ומי מטעמו. יובהר ויודגש כי לא מדובר במתווה נשיא המדינה. מדובר בהצעה אחת מתוך רבות שהועברו בשבועות האחרונים על ידי חוקרים ואקדמאים ממכונים שונים. נשיא המדינה טרם גיבש מתווה סופי ולאחר שיגובש הנשיא יציג אותו לאזרחי ישראל"). במקביל, שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן הודיעו שהמתווה אינו מקובל עליהם מאחר ש"יעקר את הרפורמה", וכן ח"כ רוטמן הודיע שימשיך לקדם בוועדה בראשותו את הצעות החוק של הממשלה כבר בימים הקרובים.
מאחר שחרף הכוונות הטובות של הנשיא, המתווה שפורסם אינו מצליח לתת מענה לאיום הממשי על הישרדות המוסדות הדמוקרטיים של מדינת ישראל, ומשום שלמרות הכחשת בית הנשיא ייתכן שמדובר ב"נבואה שעשויה להגשים את עצמה", להלן התייחסות ראשונית של עמדת מכון זולת לגבי מספר נקודות במתווה:
- נקודת המוצא הבסיסית השגויה של המתווה הינה ניסיון לעשות טיפול ב"פינצטה" לחלק מהצעות החוק שבמחלוקת ציבורית תוך התעלמות מכך שמדובר בצבר של הצעות חוק שיובילו להפיכה משטרית.
. - הצעת המתווה שחוקי יסוד יהיו חסינים מפני ביקורת שיפוטית למעט אם נפל פגם פרוצדורלי בהליך חקיקתם, היא "עקב אכילס" המרכזי במתווה ותייתר את הצורך של הממשלה בחקיקת פסקת התגברות.
. - ההצעה במתווה שתעוגן סמכותו של בית המשפט העליון להפעיל ביקורת שיפוטית על חוקים רגילים שאינם חוקי יסוד רק ככל שהם סותרים חוקי יסוד, ריקה מתוכן לאור ההצעה שלא תהיה ביקורת שיפוטית על תוכן חוקי יסוד. כמו כן, לא תתאפשר ביקורת שיפוטית כאשר חוקים רגילים יפגעו בזכויות שהוכרו בפסיקה כנגזרת של חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו, כגון הזכות לשוויון וחופש הביטוי, שטרם עוגנו במפורש בחוקי יסוד.
. - ההצעה במתווה להוסיף לחוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו הכרה מפורשת בזכויות לשוויון, לחופש דת וחופש מדת וחופש הביטוי, אמנם מבורכת, אך חסרת סיכוי ולא נותנת מענה לכך שמוצע שלא תהיה ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד וחוקים רגילים שיפגעו בזכויות אלה.
. - ההצעה במתווה לשנות את הרכב הוועדה לבחירת שופטים תגדיל את הפוליטיזציה שלה ותקטין את מקצועיותה.
. - המתווה יחליש את המעמד העצמאי והמקצועי של היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה ויחדיר למשרתם רכיבים המאפיינים משרות אמון.
. - הצעת המתווה בעניין עילת הסבירות תרוקן אותה מתוכן ותהפוך אותה ללא אפקטיבית.
למכון זולת ישנה ביקורת על נקודות נוספות במתווה הנוכחי שאליהן יתייחס במידת הצורך בהמשך, כמו גם לכל מתווה חדש שיתפרסם.