חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
EN

ניסיונות ההדחה של היועמ״שית: פגיעה ישירה בדמוקרטיה ובזכויות אזרחי ישראל

פייסבוק
טוויטר
ווטסאפ
טלגרם

> > לקריאת נייר העמדה המלא

מאז כינון ממשלת ישראל ה-37 בסוף 2022, המדינה נמצאת במהלך של שינוי משטרי נרחב. הממשלה, בהנהגת ראש הממשלה בנימין נתניהו, פועלת להנחת תשתית למשטר סמכותני ודורסני. מהלכים אלו כוללים הצעות חוק הפוגעות בזכויות האדם, הדמוקרטיה והשוויון, לצד מינויים פוליטיים, פגיעה במערכת המשפט והשתלטות על רשויות האכיפה.

בנייר זה מכון זולת מתמקד במאבק להדחת היועצת המשפטית לממשלה, עו”ד גלי בהרב-מיארה, ובמשמעותו עבור המשטר הדמוקרטי בישראל וזכויות אזרחי המדינה.

על חשיבות התפקיד והניסיונות להדחת היועמ״שית

התפקיד נועד להבטיח שהממשלה תפעל בגבולות החוק, תוך שמירה על האינטרס הציבורי ונאמנות לשלטון החוק. כך, היועצת המשפטית לממשלה נחשבת ל”שומרת סף” מרכזית במדינה, וממלאת תפקידים קריטיים:

• ניהול התביעה הפלילית – פיקוח על פרקליטות המדינה, אישור חקירות נגד בכירים וקביעת מדיניות אכיפה.

• ייצוג המדינה בבתי המשפט – בתחומים אזרחיים, מינהליים ובינלאומיים.

• ייעוץ משפטי לממשלה – מתן חוות דעת מחייבות לממשלה ולמשרדיה בנוגע לפרשנות הדין.

• שמירה על האינטרס הציבורי – התייצבות בנושאים בעלי חשיבות ציבורית גם במקרים שהמדינה אינה צד בהם.

במסגרת מהלכים שמובילה הממשלה הנוכחית, מתנהל קמפיין הסתה מתמשך נגד היועצת המשפטית לממשלה. הניסיון להדחתה נובע ממחלוקות על החלטותיה המקצועיות והפרשנות המשפטית שהיא מעניקה, הנוגדות לעתים את רצון הממשלה. המאבק ביועצת המשפטית לממשלה מהווה חלק מתהליך רחב יותר שמטרתו לערער את עצמאות מערכת המשפט ולבטל מנגנוני פיקוח על פעולות הממשלה.

הקמפיין נגד היועצת המשפטית לממשלה התחזק עם פתיחת משפטו של נתניהו והעמדתו לדין בעבירות שחיתות.

הסכנות הטמונות בפיטוריה

מכון זולת מתריע כי פיטורי היועצת המשפטית לממשלה יובילו לשורת פגיעות ישירות בדמוקרטיה ובזכויות האזרח, וביניהן:

• פליליזציה של יריבים פוליטיים – מינוי יועץ משפטי מטעם הממשלה (“מריונטה”) יאפשר להפעיל הליכים פליליים נגד מתנגדים פוליטיים.

• הגבלת חופש הביטוי וההפגנה – אפשרות להפליל מחאות וביקורת על הממשלה.

• הענקת חסינות לשחיתות שלטונית – היועצת המשפטית היא שמונעת כיום חסינות מוחלטת מראש הממשלה, שרים וחברי כנסת מהקואליציה.

• הכשרת מינויים פוליטיים – מינוי מקורבים לתפקידים ציבוריים על חשבון כישורים מקצועיים.

• הטיית בחירות – ללא פיקוח משפטי עצמאי, הממשלה תוכל להשתמש במשאבי המדינה לטובת קמפיינים פוליטיים והטיית התוצאות.

מכון זולת מציע תיקון לחוק שירות המדינה (מינויים), תשי”ט-1959, במסגרתו תיקבע מגבלה ברורה על יכולת הממשלה להדיח את היועץ/ת המשפטי/ת לממשלה. התיקון יבטיח כי הממשלה לא תוכל לפטר את היועמ”ש בשל מחלוקות על פרשנות הדין או החלטות בתחום התביעה הפלילית; הליך הפסקת הכהונה יתאפשר רק במקרים חריגים ובהתאם להמלצת ועדה ציבורית בלתי-תלויה; והממשלה תחויב לפנות לבית המשפט במקרים של מחלוקת מהותית עם היועמ”שית, במקום לנקוט בפיטורים.

מכון זולת מזהיר כי פיטורי היועצת המשפטית לממשלה הם מהלך מסוכן המהווה חלק מניסיון רחב להחליש את הדמוקרטיה הישראלית ולבסס שליטה פוליטית מוחלטת על מערכת המשפט. מהלך זה פוגע במעמד היועמ”שית כגוף בלתי-תלוי, מערער את שלטון החוק ומוביל לפגיעה חמורה בזכויות האדם ובתפקוד התקין של המדינה.

מכון זולת קורא לבלום מהלכים אלו ולהגן על מעמדו ועצמאותו של היועץ המשפטי לממשלה כאחד מעמודי התווך של הדמוקרטיה הישראלית.

דבר נשיאת מכון זולת לשוויון ולזכויות אדם, זהבה גלאון:

אין לי מילים לתאר את גודל הזוועה.

החמאס ביצע טבח בצעירים במסיבה, במשפחות בבתיהן, חטף נשים, קשישים וילדים. זה לא רק פשע מלחמה, של למעלה מ-1300 הרוגים, כ-200 חטופים ומעל ל-3000 פצועים, אלא התנהגות ברברית ולא אנושית שאין לה שום צידוק ולגיטימציה. אני יודעת שכל אחד ואחת מאיתנו מכיר מישהו שנהרג, נפצע או נחטף, או קשור בעקיפין לנפגעים דרך קרובי משפחה ומכרים. הלב נשבר.

בחשיכה האיומה שאופפת אותנו מתגלים סיפורי גבורה מתוך התופת של אזרחים ואנשי כוחות הביטחון, סולידריות של החברה הערבית והתייצבות מדהימה של אנשי המחאה והחברה האזרחית. עכשיו זה הזמן לתמוך האחד בשנייה.

האמירה של שר האוצר סמוטריץ', שמציע להילחם בעזה כאילו אין שם חטופים, מקוממת כל-כך. הוא גילה יותר אמפתיה לפוגרומיסטים בחווארה, מאשר לילדים קטנים, קשישים, גברים, נשים – כל אלה הם כלום ושום דבר עבורו. סמוטריץ' וחברי הממשלה חייבים לזכור, שגם במצב מלחמה צריך להימנע מפגיעה באוכלוסייה אזרחית לא מעורבת.

יום שני הקרוב, היום שבו ייפתח מושב החורף של הכנסת, יהיה גם יומה האחרון של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, בתפקידה. מינוי המחליף שלה לא נראה באופק. ראש הממשלה, נתניהו, בזבז שנה שלמה על קידום מהפכה משטרית שנועדה להחליש את עצמאות מערכת המשפט ולחלץ אותו מהכלא, והתעלם באופן נפשע מכל אזהרות ראשי מערכת הביטחון בעבר ובהווה. בתום המלחמה, כשהביטחון יחזור לאזרחי ישראל, ממשלת החירום שהוקמה תצטרך להתפרק. מהכישלון הזה נתניהו וחברי ממשלתו לא יוכלו לברוח. מגיעה לנו ממשלה שמתייחסת ברצינות למדינה הזאת, לאזרחיה, כדי שתהיה לנו תקומה.

פרנסס

פרנסס רדאי

משמשת כפרופסור אמריטה בקתדרה לדיני עבודה ע"ש ליברמן, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומשמשת כפרופסור מן המניין במסלול האקדמי המכללה למינהל, שם היא מכהנת גם כיושבת ראש תוכנית המוסמך וכנשיאה של כבוד במרכז קונקורד לחקר קליטת המשפט הבינלאומי בישראל. רדאי הייתה חברה בקבוצת עבודה של מועצת זכויות האדם של האו"ם לעניין הפליה נגד נשים. נוסף על כך, היא פעילת זכויות אדם בולטת ופמיניסטית.

ד"ר מהא כרכבי-סבאח
ד"ר מהא כרכבי-סבאח

מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא בעלת תואר שלישי בסוציולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב (2015), פוסט-דוקטורט ב- Centre for Gender Studies, SOAS, University of London (2015-2016), פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב (2016-2017), ופוסט-דוקטורט במכון המפרי לחקר חברתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (2018-2020).
תחומי העניין של ד"ר מהא כרכבי-סבאח מתמקדים בקשר בין שינויים חברתיים, התנהגות משפחתית ואי-שוויון מגדרי בחברות הנמצאות בתהליכי שינוי ובאופן ספציפי בחברה הערבית פלסטינית בישראל. מחקריה מפנים את תשומת הלב לחקר חיי משפחה ותעסוקה, תוך הפעלה משולבת של "עדשה אתנית" ו"עדשה מגדרית" ושימת לב לנקודת המבט של נשים ערביות פלסטיניות, קבוצה המאופיינת בהצטלבויות בין מיקומי שוליים מרובים, שלאורך השנים נשארה סמויה מן העין המחקרית. מחקריה של ד"ר כרכבי-סבאח מפורסמים בכתבי-עת מקצועיים שפיטים ופרקים בספרים מדעיים הנחשבים כחלוצים בתחום של חקר משפחה, עבודה ושוויון מגדרי.

דילוג לתוכן